Ziare.com

Protest extrem in Valea Jiului - sute de mineri refuza sa iasa din subteran (Video)

Joi, 18 Iulie 2013, ora 13:49

   

Protest extrem in Valea Jiului - sute de mineri refuza sa iasa din subteran (Video)
450 de mineri din Valea Jiului s-au blocat in subteran, marti, in semn de protest fata de scaderile salariale generate vanzarile slabe de pe piata huilei.

Ortacii se plang ca nu mai pot face productie atata vreme cat carbunii nu se mai vand, iar ei nu isi incaseaza salariile, transmite Romania TV.

Cei 450 de mineri de la minele Paroseni, Petrila si Uricani ameninta ca pana diseara, cand li se vor alatura si colegii de pe celelalte schimburi, numarul lor va ajunge la 2.000.

Zeci de mineri, blocati in subteran la Hunedoara

In semn de solidaritate cu minerii care s-au blocat in subteran, angajatii de la suprafata vor ramane in birouri si in ateliere dupa incheierea programului de lucru.

Carbunele extras de ortacii din minele din Valea Jiului nu mai este preluat de Complexul Energetic Hunedoara (CEH) pentru a fi folosit in termocentrale. Productia realizata la mina Paroseni a inceput sa scada inca din luna mai, ajungand la o capacitate de 40% pentru luna iulie.

"Nu am ce sa negociez cu minerii, pentru ca eu reprezint interesele lor. I-am informat asupra problemelor reale din sistemul energetic din Hunedoara. Solutiile nu sunt la indemana mea. Solutiile sunt la indemana altora.

Protest extrem in Valea Jiului - sute de mineri refuza sa iasa din subteran

Solutiile trebuie sa vina de undeva de mai sus, de la oamenii politici. Vorbim de un blocaj in sistemul energetic in judetul Hunedoara, care a inceput in luna mai 2013. Ni s-a refuzat preluarea carbunelui. Din 15 iulie nu mai livram carbune deloc. Sunt puse in pericol siguranta locurilor de munca, a lucratorilor si a veniturile lor", a explicat liderul sindical Laszlo Domokos, presedintele Sindicatului Huila.

De asemenea, liderul sindical a precizat ca ortacii de la mina Paroseni nu mai executa lucrari de extractie inca de ieri, dar au intrat sub pamant pentru lucrari necesare la asigurarea exploatarii.

"Planul de productie pe luna iulie a fost realizat la mina Paroseni in proportie de 40% si suntem trecuti de jumatatea lunii. Cu realizari sub 40 de procente se afla si minele Petrila si Uricani.

Peste 100 de mineri de la Paroseni refuza sa iasa din subteran, nemultumiti de sistarea exploatarii

Exista riscul sa nu putem recupera productia nerealizata in luna iulie, ceea ce va afecta salariile", a conchis liderul sindical, explicand ca salariile minerilor se asigura din cantitatea de minereu vandut si din subventia la gigacaloria de carbune care merge la termocentrale.

UPDATE 17:50 - Minerii de la Paroseni blocati in subteran cer ca Ponta si Vosganian sa vina in Valea Jiului.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 844 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sa-l cheme pe Mobutu in galerie daca vor sa obtina ceva.

Altfel, ei se vor sufoca in subteran iar plagiatorul va merge relaxat in weekend cu copiii la multiplex, pentru ca le-a promis.

 

 

@ Ortacilorrrrrrrrr...vin acum la voi

nu ieshitziii ..afara sint 35° ..eu tzin la voi,la sänä-
-tatea voasträ..acolo jos e racoare..bine shi nu o sä
fitzi expushi....insolatziilor..Eu nelu ,fanul vostru
pe viatzä..multzumesc incä odatä ptr. anii '90...!!?
ma-tzi salvat...acum vä salvez shi eu pe voi..!!?

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor