Protest fata de gazele de sist: 1.500 de oameni condusi de preoti si primari au iesit in strada

Sambata, 01 Februarie 2014, ora 23:26
6375 citiri
Protest fata de gazele de sist: 1.500 de oameni condusi de preoti si primari au iesit in strada
Foto: Actualitati-Arad

Peste 1.500 de locuitori ai orasului Curtici, dar si al altor 11 localitati din apropiere, au participat sambata dupa-amiaza la o adunare publica de protest impotriva explorarii gazelor de sist in zona.

Actiunea de protest a fost initiata dupa ce Panfora Oil & Gas, filiala a Grupului MOL dedicata activitatilor de explorare si productie in Romania, a contractat Prospectiuni SA, o experimentata companie din Romania in materie de prospectiuni geofizice, sa efectueze operatiuni de masurare de suprafata in perimetrul EX-6 Curtici, pentru a identifica resurse conventionale de hidrocarburi, suprafata vizata fiind de circa 560 kilometri patrati.

La miting au participat, intre altii, Dimitrie Musca, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Nicolae Aanitei, primarul orasului Curtici, primari ai altor localitati din zona, preoti ortodocsi si pastori ai bisericilor neoprotestante din zona, cetateni ai orasului Curtici, ai comunelor Dorobanti, Macea, Sofronea, toti cei prezenti pronuntandu-se impotriva explorarii zacamintelor si pentru continuarea exploatarii agricole a terenurilor din zona lor.

In deschiderea adunarii de protest, Dimitrie Musca, directorul CAI Curtici, le-a explicat celor prezenti ce inseamna pentru sanatatea oamenilor si pentru agricultura explorarea gazelor de sist si care vor fi efectele.

"In Statele Unite ale Americii, nu mai putin de 18 state au interzis exploatarea gazelor de sist. La fel au facut Franta, Germania, Polonia, s.a.m.d. Iar bulgarii, care au protestat impotriva exploatarii gazelor de sist in tara lor, au spus ca vor veni sa protesteze alaturi de vecinii romani, pentru ca substantele chimice folosite in exploatarea gazelor de sist vor ajunge in freatic si vor ajunge si in Bulgaria pe sub Dunare", a spus Dimitrie Musca.

In continuare au rostit alocutiuni toti primarii si preotii prezenti la adunarea de protest si, de asemenea, unul dintre liderii cultului penticostal din Curtici. Cu totii s-au pronuntat cu hotarare impotriva explorarii gazelor de sist in aceasta zona ce are intre cele mai de bune terenuri agricole din tara si unde se realizeaza anual productii agricole record. Totodata insa, toti i-au indemnat pe cetateni la calm, le-au cerut sa nu recurga la actiuni necugetate, care ar putea conduce la violente.

"Nu putem sa ii oprim pe cei care doresc sa exploreze zona sa circule pe drumurile publice. In schimb, putem sa ii oprim sa intre pe terenurile noastre agricole, mostenite de la stramosii nostri, deoarece dreptul de proprietate este consfintit prin Constitutie", a adaugat Dimitrie Musca.

Inainte de incheierea adunarii de protest, primarul comunei Dorobanti, Vincze Almasi, a propus constituirea unui comandament de lupta impotriva gazelor de sist, care sa coordoneze actiunile de protest, cei prezenti subscriind la aceasta propunere.

La final, toti cei prezenti s-au incolonat si, avandu-i in frunte pe Dimitrie Musca, pe primarii si pe preotii care au luat parte la adunare, au pornit intr-un mars de protest pe artera principala a orasului.

Pentru a evita eventuala aparitie a unor evenimente nedorite, in zona au fost importante forte de jandarmi, politisti si politisti locali, pregatiti sa intervina. Protestul a fost unul pasnic, interventia fortelor de ordine nefiind necesara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#protest gaze sist Arad, #MOL explorare gaz sist , #proteste