Protest la Ministerul Justitiei: Gardienii din inchisori nu si-au luat toti banii de 8 luni (Video)

Joi, 13 August 2015, ora 07:28
2714 citiri
Protest la Ministerul Justitiei: Gardienii din inchisori nu si-au luat toti banii de 8 luni (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproximativ 500 de membri ai Sindicatului National al Lucratorilor din Penitenciare (SNLP) vor protesta, joi, intre orele 9:00 si 11:00, in fata Ministerului Justitiei, cerand suplimentarea numarului de personal si plata integrala a drepturilor salariale restante de opt luni.

"Am decis sa iesim in strada pentru a face cunoscute public problemele cu care se confrunta sistemul national de penitenciare, probleme care nu sunt de ieri, de azi. Cele mai importante dintre acestea se refera la deficitul de personal si la neachitarea drepturilor salariale, in ultimele opt luni.

Concret, cerem autoritatilor si ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, deblocarea si finantarea de urgenta a o mie de posturi vacante. In prezent, in sistemul penitenciar sunt prevazute 15.500 de posturi, dintre care 3.000 sunt vacante in mod constant in ultimii opt ani.

Raportul personal/detinuti, de 1 la 3, este alterat prin comparatie cu alte state din Uniunea Europeana, avand in vedere faptul ca in Romania absolut toate misiunile cu detinuti sunt efectuate de personalul din penitenciare, inclusiv escortare sau transfer, iar unitatile si dotarile sunt uzate moral si insuficiente", a anuntat presedintele SNLP, Stefan Teoroc, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, schema de personal este subdimensionata, generand suprasolicitarea personalului existent, de 12.500 de salariati.

"Din acest motiv, s-a efectuat un numar enorm de ore suplimentare de munca, de 500.000, imposibil de compensat si in crestere permanenta. Nu in ultimul rand, nu au fost achitate drepturile salariale hotarate de Guvernul si Parlamentul Romaniei in anul 2014 pentru personalul din structura de aparare nationala.

De asemenea, echipamentul de munca achizitionat in anul 2014 este de o calitate foarte slaba, chinuind salariatii pe timp de canicula", a precizat presedintele SNLP.

Liderul de sindicat a mentionat, totodata, ca salariatii din penitenciare vor purta, incepand cu data de 13 august, banderole negre, in semn de sustinere a actiunilor declansate de SNLP.

"Este inadmisibil faptul ca, la ora actuala, paza din anumite penitenciare este asigurata tot de detinuti, bineinteles selectati dintre cei mai putin periculosi. De asemenea, Romania pierde numeroase procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) si ajunge sa plateasca bani care ar fi putut fi folositi pentru investitii.

In functie de rezultatele actiunii de protest, vom decide pasii pe care ii vom face in perioada urmatoare, printre acestia numarandu-se si organizarea unui miting de amploare", a afirmat Stefan Teoroc.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#protest gardieni inchisoare Ministerul Justitiei, #protest lucratori penitenciare salarii , #proteste