Protestatarii au #rezistat in apararea Justitiei in frig si ninsoare. Conflict cu jandarmii la Parlament (Galerie foto & video)

Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 22:16
34030 citiri
Protestatarii au #rezistat in apararea Justitiei in frig si ninsoare. Conflict cu jandarmii la Parlament (Galerie foto & video)
Foto: Ziare.com

In ciuda frigului si ninsorii, romanii au iesit si duminica seara in fata Guvernului, pentru a protesta fata de modificarea Legilor Justitiei, care a trecut deja de Camera Deputatilor, si amputarea Codurile Penale, care se pregateste in Comisia Iordache.

Au fost circa 15.000 de manifestanti in toata tara.

La Bucuresti, unde a nins, au fost circa 4.000 de persoane, la Cluj-Napoca peste 5.000, iar sute de protestatari au iesit in strada si la Iasi, Sibiu, Timisoara si Brasov.

Manifestantii din Capitala au strigat "Regele Mihai!" si "Jos comunistii!", la o zi dupa funeraliile regelui, au aprins lumanari in fata Palatului Regal si au tinut un moment de reculegere.

Au fost si imbranceli cu jandarmii si o disputa verbala langa Palatul Parlamentului, manifestantii nefiind lasati sa se apropie de gardul cladirii.

Protestul de azi a fost denumit dupa o fraza rostita de regele Mihai in discursul sustinut in 2011 in Parlamentul Romaniei: "Se cuvine sa rezistam prezentului si sa ne pregatim viitorul".

Ati putut urmari pe Ziare.com in format LIVE TEXT principalele momente ale protestului de duminica din Bucuresti si alte orase din tara:

21:45 - Protestele sunt aproape de incheiere.

21:39 - "Cand o sa va taie cu sabia si n-o sa puteti folosi inregistrarea video, o sa plangeti!", "Nu suntem dusmani", "Faceti exces de zel, e incredibil, avem aceeasi varsta", "Strigam si pentru voi" au fost cateva dintre mesajele transmise de manifestanti jandarmilor, in fata Palatului Parlamentului.

21:35 - La Bucuresti, in apropierea Palatului Parlamentului, au mai ramas circa 100 de protestatari.

21:20 - Proteste au avut loc si la Berlin, unde romanii au iesit in strada impotriva Legilor justitiei.

21:17 - Iata cum a decurs protestul miilor de manifestanti de la Cluj-Napoca:

21:15 - Protest a fost si la Zurich, in Elvetia. "Locul penalilor e la racoare, nu in functii publice!" si "Gata cu topaiala!! V-am lasat sa guvernati, nu sa furati" sunt doua dintre mesajele protestatarilor.

21:00 - Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Georgian Enache, a explicat la Digi 24 de ce protestatarii nu au fost lasati sa se apropie de Palatul Parlamentului, argumentand ca este un "obiectiv cu paza militara, cu paza deosebita".

20:50 - Un protest a avut loc, duminica, si la Paris. "Jos labele de pe Justitie" si "Paris cu ochii pe voi. Din nou" sunt mesajele protestatarilor.

20:40 - Potrivit Agerpres, la Timisoara, cei peste 500 de protestatari afiseaza fotografii pe care se poate citi "Vino la orice spital de stat din Romania. Poti beneficia de: Programul PRIMA COASA", in timp in altele presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, impreuna cu fostul premier Sorin Grindeanu si fostul ministrul al Justitiei Florin Iordache duc un sicriu pe care este inscriptionat mesajul "Justitia Romana".

20:27 - Se scandeaza "Hotii, hotii!". Protestatarii se cearta cu jandarmii.

20:24 - Jandarmii au blocat accesul protestatarilor catre Palatul Parlamentului si Ministerul Justitiei, in zona Pietei Natiunilor Unite.

20:22 - "Vrem o lege pentru toti, nu facuta pentru hoti" este una dintre scandarile de la Timisoara, unde sunt circa 400 de protestatari.

20:20 - La Iasi, numarul protestatarilor a ajuns la 1.000, la Cluj-Napoca sunt deja 5.000 de manifestanti, in timp ce la Bucuresti sunt 4.000 de oameni in strada.

20:06 - La Brasov sunt aproximativ 200 de manifestanti, care au plecat in mars care Piata Sfatului.

20:04 - La Sibiu sunt circa 600 de protestatari. "Cine nu sare are dosare" este una dintre scandari. La proteste a venit si un manifestant imbracat in haine cu dungi si cu o caciula de Mos Craciun in cap, impreuna cu o foaie pe care scrie: "Ce v-aduce Mosul voua?/ De sub ramuri, zeghe noua".

20:00 - Au fost si imbranceli intre protestatari si jandarmi, iar oamenii striga acum "Va vedem!".

19:49 - Protestatarii din Bucuresti striga si "Timisoara, Timisoara!", la 28 de ani de la manifestarile care au avut loc in orasul in care a inceput Revolutia.

19:47 - Oamenii striga "Regele Mihai!" si "Jos comunistii!", pe masura ce trec prin fata Palatului Regal. Unii dintre ei au aprins lumanari.

19:46 - Iata cum se desfasoara protestul in Bucuresti:

19:44 - Potrivit corespondentului Ziare.com, se tine un moment de reculegere in Piata Revolutiei, in fata Palatului Regal, apoi au aplaudat.

19:42 - Iata cum decurge protestul si in Sibiu:

19:31 - Peste 3.000 de persoane protesteaza pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca cu steaguri tricolore si bannere cu mesaje "Curaj DNA", "Spune nu Legilor Justitiei", "Vasile Ilea, Laszlo Attila (senator PSD, respectiv UDMR - n.red.) - spuneti nu Legilor Justitiei sau spuneti adio unui nou mandat". S-a tinut un moment de reculegere pentru inceputul Revolutiei din 1989 de la Timisoara.

Unii manifestanti au adus un vas de toaleta care a fost plasat in fata sediului PSD Cluj, cu mesajul "PSD, UDMR, ALDE, grup infractional organizat".

19:20 - Digi24 transmite ca unii protestatari s-au imbrancit cu jandarmii, dar nu a fost vorba de violente, ci de un incident izolat pe Calea Victoriei. Manifestantii mergeau pe toata strada, iar jandarmii voiau sa ii tina dupa un cordon.

19:18 - Ninge in Bucuresti, dar marsul continua.

19:12 - Din Piata Victoriei se pleaca in mars pe traseul Piata Romana - Universitate - Piata Unirii - Piata Natiunilor Unite - Parlament.

19:10 - Iata cum arata protestul de azi din Piata Unirii din Iasi, unde s-au strans cam 300 de oameni:

19:07 - Protestatarii au adus oale si cratite si bat in ele, pe modelul unei manifestatii de saptamana trecuta de la Cluj-Napoca.

19:05 - In Piata Victoriei sunt peste 2.000 de oameni care striga "Jos comunismul" si "DNA sa vina sa va ia!", transmite corespondentul Ziare.com.

Foto: Ziare.com

18:50 - Peste 1.500 de oameni s-au strans in Piata Victoriei din Bucuresti si altii continua sa vina, desi lapovita este din ce in ce mai sacaietoare.

18:40 - Si la Iasi sunt peste 150 de protestatari in strada, potrivit Digi24, iar la Cluj peste 1.000.

18:37 - In Capitala, numarul protestatarilor a trecut de 1.000.

18:35 - Iata cum arata si protestul de la Cluj, unde 600 de oameni scandeaza si ei "Pacat! Pacat de sangele varsat!" si flutura steaguri tricolore.

18:28 - Si la Bacau s-a iesit in strada in aceasta seara.

18:23 - Peste 100 de persoane s-au adunat si la Brasov, unde ninge, si peste 200 la Cluj-Napoca, ca sa protesteze in apararea Justitiei, transmite Digi24.

18:19 - Un protest are loc si la Galati, unde oamenii striga: "Pacat! Pacat de sangele varsat", cu referire la faptul ca pe 17 decembrie 1989 armata a inceput sa traga in manifestantii de la Timisoara.

18:17 - La protest, unii participanti au adus steaguri, vuvuzele si tobe.

18:11 - Manifestantii striga "Hotii" si "Justitie, nu coruptie!".

18:00 - In Piata Victoriei s-au adunat deja sute de oameni, desi afara e lapovita, vant si foarte frig.

In aceasta dupa amiaza fostul premier Dacian Ciolos a indemnat romanii sa nu ramana indiferenti, sa isi faca vocea auzita, pentru ca acum, in Parlament, se decide daca cetatenii Romaniei vor mai putea merge in siguranta noaptea pe strada. Iata apelul sau video.

Citeste si

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Momentul în care o femeie din Sibiu fură 20 de lei, iar apoi se urcă într-un Mercedes de zeci de mii de euro VIDEO
Momentul în care o femeie din Sibiu fură 20 de lei, iar apoi se urcă într-un Mercedes de zeci de mii de euro VIDEO
O femeie a furat o pușculiță dintr-o cofetărie din Sibiu, în care erau 20 de lei, iar apoi s-a urcat într-un Mercedes ce valorează zeci de mii de euro. Momentul a fost surprins de camerele...
Pericol de moarte la Cluj. Cinci persoane, dintre care 4 minori, au ajuns la spital intoxicate cu dioxid de carbon
Pericol de moarte la Cluj. Cinci persoane, dintre care 4 minori, au ajuns la spital intoxicate cu dioxid de carbon
O femeie şi patru copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 8 ani, au ajuns, joi seară, 18 aprilie, la spital fiind transportați de către echipaje medicale din Cluj. Cei cinci prezentau...
#protest Piata Victoriei, #proteste Legile Justitiei, #proteste modificari Coduri Penale, #proteste Bucuresti, #Cluj, #Sibiu , #proteste