"Nu mor procurorii cand vor infractorii!": Romanii din toata tara au iesit in strada, pentru a-i sustine pe magistrati (Foto, Video)

Duminica, 24 Februarie 2019, ora 22:59
34223 citiri
"Nu mor procurorii cand vor infractorii!": Romanii din toata tara au iesit in strada, pentru a-i sustine pe magistrati (Foto, Video)
Foto: Ziare.com

La Bucuresti, Cluj, Sibiu, Iasi, Galati, Arad, Buzau si Timisoara s-au scandat mesaje de sustinere pentru magistrati, a caror independenta e periclitata de Ordonantele ministrului Tudorel Toader. "Nu mor procurorii cand vor infractorii" a fost doar unul dintre mesajele protestatarilor.

Astfel, dupa ce, vineri, magistratii au organizat un protest fara precedent, pentru a denunta abuzurile din cele doua ordonante adoptate de Guvern, romanii li s-au alaturat, duminica seara.

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

Ziare.com a transmis pe parcursul serii cele mai relevante momente si informatii de la proteste:

22:58: Presa internationala relateaza pe larg despre protestele care au avut loc duminca seara, in mai multe orase din Romania.

Agentia de stiri Reuters scrie ca doar in fata Guvernului s-au adunat in aceasta seara circa 7.000 de protestatari si ca alte cateva mii de oameni au manifestat in marile orase ale Romania.

Cu totii au scandat "Justitie, nu coruptie!", "Magistrati, nu cedati!" si "Rusine sa va fie!".

22:20: Oamenii incep sa plece de la proteste, dupa o seara in care s-au scandat mesaje de sustinere pentru magistrati.

"Abrogati, apoi plecati" s-a auzit in mai multe orase ale Romaniei, dar proteste de solidarizare au fost si la Paris si Dublin.

21:32: S-a protestat si la Dublin, unde romanii de acolo s-au solidarizat, si ei, cu magistratii.

21:30: Cativa protestatari au intrat intr-un conflict cu membrii unei echipe de filmare ai postului Antena, fiind necesara interventia jandarmilor, potrivit Agerpres.

Protestatarii au bruscat o echipa de operatori ai postului de televiziune mentionat si au incercat sa traga de o masina de transmisiune.

21:00: Manifestantii din Piata Victoriei au aprins lanternele telefoanelor si intoneaza imnul.

Sunt 10.000 de aomeni in strada la Bucuresti, 5.000 la Cluj si Sibiu si peste 1.000 la Iasi, Timisoara. Alte sute de romani protesteaza in orasele tarii, de la Constanta pana la Buzau si Sat-Mare.

20:45: Liderii Aliantei 2020 USR +PLUS au transmis, din Piata Victoriei, ca in Romania trebuie organizate alegeri anticipate: Romania nu poate sa ajunga o anexa a Rusiei pentru ca Liviu Dragnea vrea sa scape de dosar.

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

20:20: Oamenii au iesit in strada si la Buzau, in fata Prefecturii.

20:03: S-a iesit in strada si la Satu-Mare, unde peste 100 de persoane protesteaza, informeaza Agerpres.

20:00: Estimarile Digi24 sunt de aproximativ 10.000 de protestatari, in Piata Victoriei din Bucuresti.

19:55: Dacian Ciolos si Dan Barna au ajuns in Piata Victoriei, transmite reporterul Ziare.com.

Foto: Facebook/Liviu Iolu

19:48: Scriitorii Mircea Cartarescu, Ioana Nicolaie si Ana Blandiana sunt si ei in Piata Victoriei, pentru a protesta.

Foto: Facebook/Ana Blandiana

19:42: Peste 300 de aradeni participa la protestul pentru sustinerea magistratilor, scrie Agerpres.

19:36: Flashmob in fata catedralei Notre-Dame din Paris, pentru sustinerea magistratilor din Romania.

Foto: Gianina Fiordean

19:32: Circulatia in jurul Guvernului a fost oprita, transmite Digi24, care estimeaza ca numarul protestatarilor este de aproximativ 6.000.

Brigada Rutiera a Capitalei a anuntat o serie de restrictii si devieri de trafic. Traficul rutier a fost deviat de pe Soseaua Kiseleff si Bulevardul Aviatorilor si au fost impuse restrictii pe strada Paris, de la intersectia cu strada Tirana catre Piata Victoriei.

Circulatia a fost deviata pe breteaua centrala din Piata Victoriei, pe breteaua dinspre Bulevardul Iancu de Hunedoara catre Piata Victoriei, precum si de la Nicolae Titulescu si Buzesti spre Piata Victoriei.

Traficul a fost blocat si in centrul orasului Cluj-Napoca, de protestatarii care marsaluiesc, numarul acestora ajungand la 1.500.

La Timisoara au iesit in strada 500 de oameni.

Si la Brasov protesteaza cateva sute de persoane, potrivit Mediafax.

19:26: La Bucuresti protesteaza peste 5.000 de oameni, potrivit estimarilor reporterilor din teren.

19:25: Jandarmeria Capitalei spune ca in organizarea manifestatiei din Piata Victoriei nu au fost respectate conditiile legii privind adunarile publice.

"Pentru organizarea acestei manifestatii nu au fost respectate conditiile legii adunarilor publice in vigoare aceasta fiind anuntata pe retelele de socializare, in mediul online si in mass-media.

Jandarmeria Capitalei va asigura ordinea si linistea publica si va lua toate masurile pe care le considera necesare, astfel incat sa previna incidentele care ar putea tulbura ordinea publica pe timpul desfasurarii acestei manifestatii. Vom face toate eforturile astfel incat activitatea firesca a institutiilor publice, folosirea drumurilor precum si celelalte activitati cotidiene sa nu fie afectate sau efectul sa fie unul limitat", se arata intr-un comunicat de presa al Jandarmeriei Capitalei, remis Mediafax

In plus, institutia precizeaza ca in spatiul public au aparut mai multe informatii false referitor la numarul jandarmilor trimisi in zona.

Potrivit Jandarmeriei, scopul raspandirii acestor informatii a fost "de a crea emotie si a creste gradul de tensiune in randul celor interesati sa participe la aceasta manifestatie".

In aceste conditii, jandarmii ii indeamna pe protestatari la calm.

19:02: Cateva mii de protestatari sunt in strada, in orasele mari ale tarii.

Potrivit Digi24, in Piata Victoriei din Bucuresti sunt, la aceasta ora, peste 3.000 de protestatari.

Cluj-Napoca: Peste 1.000 de persoane protesteaza si cer demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, scrie Mediafax.

Protestatarii poarta banderole albe pe brate, in semn de solidaritate cu magistratii.

Oamenii s-au adunat pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, avand pancarte cu mesaje precum: "Strigam toti si strigam tare, tara mea nu-i de vanzare", "Ce-ti doresc eu tie dulce Romanie, Dragnea in puscarie", "Justitia pedepseste coruptia, nu invers" sau "Pana la vot mai este, azi mergem la proteste".

De asemenea, protestatarii au proiectat pe o cladire mesaje ca "Demisia".

Iasi: Sute de oameni sunt in Piata Unirii si striga: " "Tudorel nu esti iesean, mars la Dragnea-n Teleorman" si "Abrogati si apoi plecati".

Sibiu: Au iesit in Piata Mare sute de persoane, acestea scandand "Afara, afara, cu PSD din tara, "Hotii, hotii", "Kovesi, nu uita, Sibiu-i de partea ta" si "Nu se mai poate, anticipate".

Galati: Peste 200 de protestatari sunt in fata Prefecturii, cu pancarte care afiseaza mesaje precum "Coruptia poate fi invinsa" si "Coruptii si infractorii ancheteaza judecatorii", potrivit Mediafax.

Foto: Paul Gavanescu, consilier local PNL Galati

Sursa: Facebook/Andrei Vacaru

18:57: Doi protestatari, tata si fiu, au declarat pentru Ziare.com ca vin inca din ianurie la manifestari.

"Intrebarea mea este: unde sunt bucurestenii? Unde sunt tinerii? De ce nu vin aici? Acum e mai rau decat a fost atunci, cand am inceput sa protestam. E mai rau decat oricand!", a declarat tatal reporterului Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

18:42: Proiectii cu laser pe cladirile din preajma Guvernului: "Asta este tara noastra, nu este mosia voastra"

Foto: Ziare.com

18:39: "Hai romani, hai cu toti, sa scapam tara de hoti", se aude in Piata Victoriei din Capitala.

Sursa: Iosif Prodan/Facebook

18:24: La Sibiu si Cluj, cateva sute de romani s-au solidarizat cu magistratii si protesteaza.

Protestele au inceput si la Timisoara.

Foto: Ziare.com

18:15: Cateva sute de oameni scandeaza "Romania, trezeste-te!", transmite Digi24. Oamenii continua sa vina in Piata Victoriei, dinspre statiile de metrou.

S-a scandat si "Abrogati, apoi plecati!", "Justitie, nu coruptie", dar si un mesaj de sustinere pentru magistrati: "Cinste lor, cinste magistratilor!"

18:00: Primii protestatari au ajuns in Piata Victoriei, din fata Guvernului.

Foto: Ziare.com

Sursa: Ziare.com

Foto: Ziare.com

17:00: Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania", Asociatia "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor" si Asociatia "Initiativa pentru Justitie" au raspuns prompt invitatiei premierului Dancila, de a discuta pe temele din OUG Toader: dezbaterea trebuia sa fie inainte, nu dupa adoptarea ordonantelor Toader, pentru ca independenta justitiei nu se negociaza.

16:50: Filosoful Mihai Sora a anuntat, pe contul de Facebook, ca va fi in strada, la traditionalul loc de intalnire: la "Girafa".

Duminica, Mihai Sora a scris un alt mesaj emotionant, in care ii indeamna si pe moldoveni sa voteze.

"Ne luam tara inapoi" inseamna "ne luam toata tara inapoi!", TOATA!, - si bucata aceea de peste Prut care ne-a fost furata.

Ne vedem in aceasta seara", scrie filosoful.

Si Andrei Oisteanu, istoric al religiilor si membru GDS, a transmis un mesaj de sustinere: "Magistratii sunt cu noi. Nici ei nu mai sunt singuri. Voi fi duminica in Piata Victoriei. Ceea ce va doresc si voua", a scris aceasta.

Dintre liderii Opozitiei, Dacian Ciolos, Dan Barna, Vlad Voiculescu si alti membri ai PLUS si USR au anuntat ca vor fi in strada, duminica seara.

Romanii reactioneaza astfel la ultimul atentat al guvernarii PSD-ALDE la independenta justitiei.

Mai exact, marti, fara nicio consultare cu reprezentantii magistratilor si fara sa astepte avizul CSM, guvernul Dancila a adoptat o OUG prin care a adus modificari majore legilor justitiei, modificari care afecteaza independenta justitiei si transforma in stat in stat sectia de investigare a magistratilor.

Atat prevederile ordonantei, cat si modul in care au fost adoptate aceste masuri, prin OUG si fara consultare, au generat proteste fara precedent ale magistratilor, care au anuntat si suspendarea activitatii saptamana viitoare. Protestele in tacere ale magistratilor au fost sustinute si incurajate de cetateni.

Duminica, in mai multe orase din tara sunt anuntate noi proteste:

Protestul din Capitala, "Abrogati si apoi plecati!", se va desfasura in Piata Victoriei, incepand cu ora 18:00.

Organizatorii au amintit pe pagina de Facebook a evenimentului de indemnul lui Mihai Sora, care a transmis ca "daca nici astazi nu vedeti si nu intelegeti, inseamna ca suntem pierduti, ca natie, pentru alte cateva decenii". Acesta a revenit si sambata cu un indemn: "Ne vedem maine seara in Piata Victoriei: cata frunza, cata iarba, toate firicelele de praf din acest colt de tara".

Protestul din Bucuresti este organizat de comunitatile Coruptia Ucide, Geeks for Democracy, Initiativa Romania si Rezistenta.

Sub acelasi nume va avea loc o manifestatie si la Cluj Napoca, organizata de Coruptia Ucide, Umbrela Anticoruptie Cluj si Declic. Punctul de intalnire este Piata Unirii, de la ora 18:00.

Oamenii se vor aduna si la Iasi, in Piata Unirii, de la ora 18:00. Evenimentul este organizat de Coruptia Ucide, Reset, Declic, Iasul nu tace si Rezistenta.

La Galati, punctul de intalnire este Prefectura, tot de la ora 18:00. Manifestatia de aici este organizata de Rezist Galati, USR Galati, Galatiul Proeuropean, Diaspora-Impreuna suntem Romania, Stafeta Steagului Uniunii Europene, Ro100 Galati si Rezistenta.

Si la Brasov se mobilizeaza oamenii sa iasa in strada, tot de la ora 18:00, in fata Prefecturii.

Cei din Bacau sunt asteptati in Piata Tricolorului de la ora 18:00.

La Sibiu, oamenii se vor strange de la aceeasi ora in Piata Mare. Manifestatia Jos justitia paralela! este organizata de Va vedem din Sibiu.

Joi, Alianta 2020 USR PLUS a anuntat ca se alatura protestelor de duminica si i-a chemat pe romani sa ia atitudine fata de asaltul PSD-ALDE asupra statului de drept.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#proteste duminica, #proteste Legile Justitiei , #proteste