Proteste uriase in toata tara. Zeci de mii de oameni au spus NU gratierii, Iohannis a venit la Universitate (Galerie foto & Video)

Duminica, 22 Ianuarie 2017, ora 22:37
93021 citiri
Proteste uriase in toata tara. Zeci de mii de oameni au spus NU gratierii, Iohannis a venit la Universitate (Galerie foto & Video)
Foto: Ziare.com

Zeci de mii de oameni au iesit din nou in strada, duminica dupa-amiaza, pentru a protesta fata de proiectele pentru ordonantele de urgenta privind gratierea si Codul Penal.

Bucurestenii s-au adunat in numar foarte mare, peste 30.000, in Piata Universitatii, de unde au plecat in mars spre Palatul Victoria. Marea surpriza a venit din partea presedintelui Klaus Iohannis, care s-a alaturat protestatarilor din Capitala. Pret de un sfert de ora, acesta a stat de vorba cu manifestantii, care l-au aplaudat si au strigat lozinci precum "Klaus, daca poti, apara-ne de hoti!".

In jur de ora 18:00, chiar inainte ca manifestantii sa se indrepte spre Piata Victoriei, a venit un comunicat de la Guvern. Premierul Sorin Grindeanu si Liviu Dragnea, liderul PSD, s-au intors in tara, dar au tinut o sedinta in aeroport, pe Otopeni, nu la sediul Executivului.

Spre finalul manifestatiei din Capitala, oamenii s-au indreptat spre sediul PSD, unde au scandat "Hotii", "Rusine, rusine sa va fie", Iliescu langa Visinescu!", "PSD, ciuma rosie" sau "Dragnea, nu uita, Asteptam si cartea ta". Inainte ca protestul sa se incheie, oamenii au facut un popas si in fata sediului ALDE, unde au scandat "PSD si ALDE, aceeasi mizerie".

Proteste similare au fost organizate in mai multe orase din tara: Cluj, Timisoara, Pitesti, Piatra Neamt, Baia Mare, Suceava, Satu Mare, Brasov, Iasi. De asemenea, au fost mitinguri si la Copenhaga, Paris, Londra, Haugesund (Norvegia).

Ziare.com ti-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea protestelor. In Capitala, corespondentul Ziare.com a insotit coloana de menifestanti si a transmis momentele-cheie ale protestelor:

22:25 - Incheiem aici transmisiunea LIVE TEXT, dar ramai alaturi de noi zilele urmatoare pentru a afla ce se intampla in continuare. Va merge guvernul mai departe cu ordonantele de urgenta, ignorand oamenii care au iesit in strada?

22:18 - Liviu Dragnea reactioneaza dupa ce Klaus Iohannis a participat la protest. Dragnea il acuza pe Iohannis ca "e in fruntea unei mineriade" si spune ca protestele sunt "inceput de lovitura de stat".

21:53 - Protestul din Bucuresti, la care au participat peste 30.000 de oameni, se incheie. Manifestantii au inceput sa plece, dupa patru ore de protest.

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

21:50 - Protestul de la Cluj, la care au participat peste 5.000 de oameni, s-a incheiat fara incidente,

21:49 - Oamenii care au protestat in Iasi se gandesc sa iasa in strada si pe 24 ianuarie, cand orasul va fi plin de autoritati venite de la Bucuresti.

strada.

21:44 - S-a incheiat protestul si la Iasi. Peste 1.500 de persoane au protestat duminica seara fata de ordonantele privind gratierea si modificarea codurilor penale.

21:39 - Protestul din Galati s-a incheiat in fata Palatului Justitiei, unde aproximativ 40 de manifestanti au scandat "Legea-i lege pentru toti, nu-i facuta pentru hoti" sau "Dragnea nu uita, puscaria-i casa ta".

21:33 - Pancarte foarte creative astazi la mitingurile din toata tara. Cateva exemple din Bucuresti.

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

21:29 - Si un filmulet de la ICR Londra.

21:25 - Protestatarii au trecut si pe la sediul ALDE. "Tariceanu, nu uita, asteptam si cartea ta."

21:18 - Protestatarii de la Timisoara au incheiat mitingul putin dupa ora 20.00, in acelasi loc in care au inceput, in Piata Victoriei, dupa ce s-au dus in mars la sediul Prefecturii Timis si la sediul DNA Timisoara.

21:14 - Pe pancarta unui tanar din Bucuresti scrie: "De la Casa Alba, direct la Poarta Alba".

21:09 - "Daca voi ii gratiati, cine ne mai scrie carti?!", striga oamenii care au iesit in strada la Bacau. "Vreau legi pentru popor, nu pentru hoti si infractori", scrie pe pancarta unui barbat care protesteaza la Bacau.

21:08 - Romania TV sfideaza in continuare manifestantii. Televiziunea lui Sebastian Ghita sustine ca unii oameni au primit chiar si 100 de lei, iar cei cu copii 50 de lei. Corina Dragostescu spune ca toti oamenii au fost platiti.

21:07 - In Capitala mai sunt in jur de 20.000 de oameni in fata sediului PSD, transmite corespondentul Ziare.com. Incet, multimea incepe sa plece.

21:04 - Un cititor Ziare.com ne-a trimis pe adresa redactiei imagini de la protestul din Norvegia.

"Diaspora este alaturi de Romania. Ma numesc Andrei Mazilu, am organizat acest protest deoarece majoritatea celor din Diaspora au emigrat din cauza coruptiei politicienilor. Domnule Grindeanu, decideti ce sunteti: prim-ministrul Romaniei sau sluga unui condamnat penal? Nu gratierii!", se arata in mesajul cititorului nostru.

21:00 - Turnul Sfatului anunta ca 3.000 de sibieni au iesit in strada si au protestat.

20:54 - Si la Craiova continua protestul.

20:50 - La sediul PSD se scandeaza "DNA vine sa va ia", "Hotii", "Rusine, rusine sa va fie" si "PSD, ciuma rosie", transmite corespondentul Ziare.com.

20:49 - Romania TV spune ca Liviu Dragnea i-a solicitat ministrului de Interne sa retraga jandarmii de la sediul PSD.

20:40 - Cand au ajuns in dreptul Ambasadei Rusiei, manifestantii au strigat "Rusia, Moldova nu-i a ta"

Foto: Ziare.com

20:37 - Corespondentul Ziare.com transmite ca sunt 30.000 de oameni in Capitala. In fata sediului PSD se scandeaza "Dragnea, nu uita, Asteptam si cartea ta".

Foto: Ziare.com

20:30 - Sute de oameni au iesit in strada si la Baia Mare.

20:26 - La Piatra Neamt, oamenii au cantat imnul Romaniei in timp ce marsaluiau.

20:25 - Corespondentul Ziare.com transmite ca protestatarii au plecat spre sediul PSD.

20:21 - In Norvegia, cativa romani au venit insotiti de copii pentru a protesta.

Foto: Facebook/Bercea Bogdan Stefan

20:11 - Mii de oameni s-au organizat si au iesit sa protesteze si la Brasov. "Jos mainile de pe justitie", spun acestia.

20:08 - La Cluj,oamenii spun ca "Democratia nu este un sport pentru privitori!"

20:06 - SUNTEM LIVE PE FACEBOOK DIN FATA GUVERNULUI

19:59 - Un jandarm i-a dat portavocea unei fetite sa cante "Un elefant se legana pe o panza de paianjen", potrivit corespondentului Ziare.com din mijlocul manifestatiei. De altfel, elefantul este unul dintre simbolurile protestului (aluzie la declaratiile lui Iohannis, care a vorbit in sedinta de guvern despre 'elefantii din incapere').

19:54 - Potrivit corespondentului Ziare.com, oamenii continua sa se alature protestului din Capitala, sunt aproape 20.000 de manifestanti. De la Guvern, unde se scandeaza "Dragnea, nu uita/Asteptam si cartea ta!", nu se vede unde e celalalt capat al cordonului de protestatari. Iata o imagine cu Bd Magheru plin de manifestanti.

Foto: Facebook/Mihaela Carlan

19:49 - Sunt peste 17.000 de protestari in fata Guvernului. Se scandeaza "PSD, ciuma rosie", "Jos Guvernul", "DNA sa vina sa va ia", "In democratie, hotii stau la puscarie".

19:36 - In fata Guvernului, se scandeaza "Dragnea, nu uita, asta nu e tara ta", "Cu hotii, la puscarie", "DNA sa vina sa va ia", "Grindeanu, demisia!".

19:30 - Peste o mie de brasoveni au iesit in strada. Printre lozincile scandate de catre protestatari se numara: "DNA, DNA, sa vina sa va ia", "Dragnea sa ajungi imbracat in dungi", "Nu va fie frica si Grindeanu pica".

19:23 - Peste 15.000 de oameni care protesteaza fata de proiectele de ordonanta ale Guvernului privind gratierea si modificarea Codurilor penale au ajuns in Piata Victoriei. E impresionanta multimea, care se intinde de la Victoriei pana la Universitate.

19:21 - Aproximativ 100 de persoane au protestat duminica, la Pitesti, fata de proiectele de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarea Codurilor penale.

19:18 - "Bucurestiul cere, fara gratiere" - Peste 15.000 de oameni in mars spre Guvern, in Capitala.

19:12 - Peste doua mii de oameni s-au strans, duminica seara, in Piata Mare din Sibiu si au pornit in mars pe bulevardul pietonal din zona centrala a orasului scandand lozinci impotriva PSD, a lui Liviu Dragnea, a ALDE si impotriva proiectului privind gratierea si modificarea Codului Penal.

19:10 - Romania TV, televiziunea condusa de Sebastian Ghita, ii sfideaza pe manifestanti si titreaza ca Iohannis intiga la lovitura de stat.

19:00 - Suntem LIVE PE FACEBOOK din mijlocul manifestantilor.

18:50 - Continua sa se adune lume la protestul din Capitala. Sunt peste 15.000 de oameni.

Si la Cluj sunt peste 5.000 de oameni.

Foto: Ziare.com

18:48 - Presedintele Klaus Iohannis a plecat de la protestul din centrul Capitalei, la care participa zece mii de oameni. Presedintele a stat aproximativ un sfert de ora in mijlocul manifestantilor si a spus ca este inadmisibil sa fie schimbate legile in modul in care se intentioneaza si ca oamenii au de ce sa fie indignati.

"Luptam cu gasca celor cu probleme penale", a spus Iohannis la sosire. El a adaugat este inadmisibil sa fie schimbate legile in modul in care se intentioneaza si ca oamenii au de ce sa fie indignati.

18:45 - SUNTEM LIVE PE FACEBOOK.

18:40 - Numarul manifestantilor din Capitala depaseste 10.000, transmite corespondentul Ziare.com.

18:33 - Sute de oameni au iesit in strada si la Timisoara. "Acesta este doar inceputul, trebuie sa continua. Nu trebuie sa ne lasam pana nu ii convingem sa nu mai promoveze ideea de gratiere", a spus unul dintre protestatari.

18:31 - Peste 600 de persoane protesteaza si la Iasi, in Piata Unirii, duminica seara. Ei scandeaza lozinci precum: "DNA sa nu ne lasi/ Vino si la noi la Iasi", "Legea gratierii e rusinea tarii", "Jos Guvernul", "In democratie, hotii stau la puscarie", iesenii cerand, totodata, demisia Guvernului.

18:24 - Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la protestul din centrul Capitalei, la care participa in jur de 5.000 de oameni. La sosire, presedintele a fost aplaudat si i-a fost scandat numele.

18:22 - Manifestantii pleaca in mars spre Piata Victoriei. Autobuzele si masinile au fost puse sa intoarca, conform corespondentului Ziare.com.

18:21 - Protestatarii de la Piata Universitatii au ocupat strada, transmite corespondentul Ziare.com

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

18:17 - Soferii care trec prin Piata Universitatii claxoneaza in semn de solidaritate cu protestatarii, transmite corespondentul Ziare.com. "Iesiti din casa/daca va pasa", striga oamenii in Piata Universitatii.

Foto: Ziare.com

18:14 - Si la Suceava au iesit oamenii in strada.

18:12 - Cativa turisti straini au iesit din hotelul Intercontinental si se uita la oamenii care protesteaza, informeaza corespondentul Ziare.com

18:11 - In Bucuresti, manifestantii se pregatesc sa plece in mars spre Piata Victoriei. Premierul Sorin Grindeanu si Liviu Dragnea, liderul PSD, s-au intors in tara, dar au tinut o sedinta in aeroport, pe Otopeni, nu la sediul Guvernului.

18:02 - La metroul de la Piata Universitatii este foarte mare aglomeratie. Oamenii asteapta minute in sir pentru a putea iesi la suprafata, transmite corespondentul Ziare.com, care precizeaza ca sunt foarte multi cei care coboara in statia de la Piata Universitatii. Este aglomerat si pe partea cu Teatrul National. Se circula foarte greu, transmite corespondentul Ziare.com.

Foto: Ziare.com

18:00 - Deputatul PMP Robert Turcescu anunta, intr-un mesaj video postat pe Facebook, ca a plecat spre Piata Universitatii pentru a participa la protestul fata de legile privind gratierea si codurile penale, si il intreaba pe liderul PSD, Liviu Dragnea, daca are "curajul" sa mearga si el in multime. Liderul PNL, Raluca Turcan, a ajuns in Piata Universitatii, conform News.ro.

17:55 - In Capitala, oamenii se pregatesc sa plece in mars spre Guvern. In Piata Victoriei ar putea merge si presedintele Klaus Iohannis, potrivit unor surse citate de televiziunile de stiri.

17:50 - Peste 3.000 de oameni in Piata Universitatii din Bucuresti. Si la Cluj s-au adunat peste 2.000 de manifestanti.

17:42 - Si la Bruxelles au iesit cateva persoane sa protesteze, chiar daca nu a fost nimic oficial organizat inainte. "A inceput protestul la Bruxelles. Pana acum avem 2 protestatari, 2 drapele si 4 pancarte. E un inceput bun. Toate democratiile au inceput timid. A noastra de vreo 27 de ani se straduie sa inceapa!", a scris pe Facebook o persoana care participa la protest.

17:35 - In Piata Universitatii s-au adunat deja peste 1.000 de protestatari, iar numarul lor continua sa creasca. Sunt oameni de toate varstele - tineri, batrani, copii. Corina Dragotescu de la Romania TV a parasit Piata Universitatii in huiduielile manifestantiolor, potrivit Adevarul.

17:30 - Si la Cluj creste numarul de manifestanti. Se scandeaza "In democratie, hotii stau la puscarie!".

17:25 - Creste numarul manifestantilor din Bucuresti, acum sunt in jur de 500 de oameni. Protestatarii au steaguri si pancarte cu mesaje precum "Ministru' cu plagiat trebuie remaniat", "Referendum pentru toti, sa stim daca suntem hoti".

Oamenii scandeaza "DNA, nu uita, noi suntem de partea ta", "Jos Guvernul", "PSD, ciuma rosie" si "In democratie, hotii stau la puscarie".

17:23 - Sute de oameni protesteaza la Cluj.

17:10 - Sunt in jur de 300 de oameni la Universitate, in Bucuresti, iar numarul lor creste rapid. Sunt mici altercatii intre manifestanti si reporterii de la Romania TV, care au propria versiune asupra protestelor. In studioul televiziunii lui Ghita, manifestantii sunt numiti "iohannisti" care vor "sa dea jos un guvern legitim". In direct e Corina Dragostescu din Piata Universitatii, unde protestarii scadeaza la unison "PSD, ciuma rosie!" si "Sclavii lui Ghita!".

17:00 - A inceput protestul la Paris. Cateva zeci de oameni s-au adunat in fata Ambasadei Romaniei. Ei au bannere pe care scrie "Coruptia ucide" sau "Nu amnistiei".

16:57 - Tudor Chirila merge la Universitate. "Ne vedem in Piata, cu regretul ca n-am sa pot sa stau la tot marsul din cauza de spectacol la teatru", scrie el pe Facebook.

16:23 - Presedintele USR, Nicusor Dan, anunta, intr-o postare pe Facebook, ca va participa la mitingul de duminica seara, din Piata Universitatii, deoarece este nevoie ca "planul" PSD, "de a sterge secolul de puscarie pe care-l au de executat politicienii corupti" sa fie oprit, motiv pentru care parlamentarii Uniunii Salvati Romania vor vota si motiunea de cenzura pe care doreste sa o initieze PNL.

Amintim ca filosoful Mihai Sora, dar si supravietuitori din clubul Colectiv au anuntat ca vor participa la mitingul din Capitala.

16:00 - Intr-o ora, incep manifestatiile in toata tara, dar si in strainatate. Iata o harta a protestelor si paginile de Facebook ale evenimentelor din fiecare oras.

BUCURESTI - NU Legii Gratierii Si Amnistiei

In Capitala, protestul incepe la ora 17:00, la Universitate, iar de la ora 18:00, protestatarii vor porni in mars spre Guvern.

CLUJ - NU gratiere, NU amnistie! Clujul vrea democratie!

Piata Unirii, ora 17:00

PITESTI - NU legii gratierii si amnistiei!

Prefectura Pitesti, ora 17:00

PIATRA NEAMT - NU Legii gratierii si amnistiei - Piatra Neamt

Casa De Cultura Piatra-Neamt, ora 18:00

BAIA MARE - Baia Mare - NU Legii Gratierii Si Amnistiei

Palatului Administrativ - Prefectura Maramures, ora 17:00

SUCEAVA - NU legii gratierii si amnistiei - Suceava

Prefectura Suceava, ora 17:00

SATU MARE - Satu Mare - NU Legii Gratierii Si Amnistiei

Piata 25 octombrie, ora 17:00

BRASOV - Nu legii gratierii! Nu vreau sa iasa din parnaie! - Brasov

Prefectura Brasov, ora 17:00

IASI - NU legii gratierii! Iasi - duminica ora 17:00

Piata Unirii, ora 17:00

CONSTANTA - Stop Mafiei, Sustin Democratia, Sustin DNA

CRAIOVA - NU legii Gratierii si Amnistiei - Craiova

Piata Mihai Viteazul, ora 17:00

BACAU - Nu Legii gratierii si amnistiei

Piata Tricolorului, ora 18:00

SIBIU - NU legii gratierii si amnistiei! - SIBIU

Piata Mare Sibiu, ora 17:00

PLOIESTI - NU Legii Gratierii Si Amnistiei

La Ceas, ora 17:00

ARAD - NU legii gratierii si amnistiei - Arad

Primaria Municipiului Arad, ora 17:00

TIMISOARA - Spune NU amnistiei, spune DA democratiei!

Piata Operei, ora 18:00

ORADEA - NU legii gratierii! - Oradea

Piata Uniri, ora 18:00

ALBA IULIA - NU legii gratierii si amnistiei! Alba Iulia

Prefectura Alba Iulia, ora 18:00

GALATI - NU Legii Gratierii Si Amnistiei

Prefectura Galati, ora 17:00

BUZAU - NU Legii Gratierii Si Amnistiei

Piata Daciei, ora 17:00

COPENHAGA - Protest impotriva legii gratierii si a amnistiei (Copenhaga)

Ambasada Romaniei

PARIS - NU Legii Gratierii si Amnistierii

Place du Trocadero

LONDRA - Nu Legii Gratierii!

Institutul Cultural Roman

NORVEGIA - NU Legii Gratierii Si Amnistiei

Piata publica din Haugesund

Saptamana aceasta in Capitala, dar si in alte mari orase din tara au mai avut loc proteste fata de intentia Executivului de a da o ordonanta de gratiere si una de modificare a Codului penal. Aproximativ trei mii de oameni au iesit in strada in Bucuresti.

MIERCURI: Mii de romani au iesit in strada sa apere Justitia: In democratie, hotii stau la puscarie! (Galerie foto & video)

JOI: Mii de romani au iesit din nou in strada pentru a apara Justitia: Nu gratierii! Nu amnistiei! Demisia!

Stop proiectului de amnistie sau gratiere! O petitie online a strans deja zeci de mii de semnaturi

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#protest ordonante Justitie, #protest gratiere Piata Universitatii, #Mihai Sora protest gratiere , #proteste