Protestul ciobanilor: Amenzi intre 500 si 20.000 de lei date oierilor pentru violente

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 22:33
6272 citiri
Protestul ciobanilor: Amenzi intre 500 si 20.000 de lei date oierilor pentru violente
Foto: Antena3

Jandarmeria a aplicat o amenda de 20.000 de lei organizatorului protestelor de la Palatul Parlamentului, la care au luat parte peste 3.000 de crescatori de oi, precum si alte sase amenzi de cate 500 de lei pentru participanti, pentru "instigarea si recurgerea la actiuni violente".

Intr-un comunicat de presa transmis marti seara, Directia Generala de Jandarmerie Bucuresti spune ca in timpul protestelor organizate de Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura Agrostar o parte dintre manifestanti au rupt cordonul de ordine publica, "blocand caile de comunicatie rutiera si reusind sa patrunda prin acte de violenta in curtea Parlamentului Romaniei".

Ciobanii au plecat de la Parlament, dar ameninta ca se vor intoarce cu tot cu oi

Conform sursei citate, in urma fortarii cordonului unul dintre jandarmii din dispozitiv a fost lovit, fiind necesara interventia medicala.

"Ca urmare a acestor actiunii de protest organizate in zona Parcului Izvor, Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti a luat masura sanctionarii organizatorului cu suma de 20.000 de lei, pentru nerespectarea locului si perimetrului destinat adunarii publice si pentru neluarea masurilor de intrerupere a adunarii publice, cand constata ca au intervenit fapte de natura sa tulbure ordinea publica", sustine Jandarmeria, care nu precizeaza cui a fost aplicata amenda.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, Georgian Enache, a spus ca "organizatorul" care a fost amendat cu 20.000 de lei este persoana fizica.

Cristiana Anghel a facut-o de oaie. Replica pentru un cioban: Eu fac legea. Prostule!

Cristiana Anghel, despre ciobanul pe care l-a numit "prost": Era un infiltrat de la servicii. Nu mirosea a oaie, mirosea a parfum!

De asemenea, au fost amendate cu cate 500 de lei alte sase persoane din grupul celor care au fortat cordonul jandarmilor, pentru "instigarea si recurgerea la actiuni violente".

"In zilele urmatoare, Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti va continua identificarea tuturor celor care au incalcat prevederile legale si au pus in pericol siguranta celorlalti participanti la manifestarea publica. Jandarmeria Capitalei asigura toti cetatenii ca va adopta de fiecare data o atitudine corecta, echidistanta si legala fata de toate manifestarile desfasurate in spatiul public, insa nu va tolera actiuni care pun in pericol siguranta persoanelor, a bunurilor sau orice alte atitudini care pot aduce atingere legilor in vigoare", mai sustine Jandarmeria.

Peste 3.000 de crescatori de oi au protestat, marti, la Palatul Parlamentului, impotrivindu-se noilor reglementari intrate in vigoare in Legea vanatorii si a fondului cinegetic, care interzice infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole, fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetic si limiteaza numarul de caini pe care crescatorul de animale il poate detine.

Dupa patru ore de proteste, reprezentanti ai manifestantilor au fost invitati la Comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor, care s-a intrunit pentru a discuta despre nemultumirile acestora, respectiv noile modificari ale Legii vanatorii.

Fotografia zilei: Parlamentul, aparat de ciobani cu jandarmi calare

Dupa discutiile din Comisia de Agricultura, Nini Sapunaru, presedintele Comisiei, a anuntat ca Legea vanatorii ar putea fi modificata printr-o ordonanta de urgenta, iar modificarile vor fi dezbatute de un grup de lucru care va fi constituit in acest scop.

"Nu am avut cum (sa vorbesc cu ministrul Agriculturii - n.r), dar au luat legatura secretarii de stat cu domnul Achim Irimescu si a spus ca e de acord, de principiu, sa formeze acest grup de lucru si incepand de azi sa lucreze pana vineri sau luni, pentru a putea emite ordonanta de urgenta. De asemenea, am inteles ca e de acord si a discutat cu doamna ministru (Cristiana Palmer, ministrul Mediului - n.r.) pentru modificarea articolelor care chiar necesita un anumit regim de urgenta, vorbesc de cel cu pasunatul si cu cainii. (...) Daca sunt doua-trei articole care deranjeaza acut, in aceasta perioada, le rezolvam acum repede, restul de articole pe care le acuza avem timp sa le discutam in comisii si sa vorbim", a afirmat Sapunaru.

La randul lui, fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin a spus ca ministrii Agriculturii si Mediului si-au dat acordul pentru discutarea ordonantei de urgenta si ca aceasta ar putea fi aprobata pana luni, dupa obtinerea avizelor de la cele doua ministere implicate.

La scurt timp, insa, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a anuntat la Palatul Victoria ca Executivul "cauta o solutie tehnica si legala" pentru modificarea legii, solicitata de ciobani, dar ca acest lucru nu se poate face prin ordonanta de urgenta, fiind vorba despre o lege initiata de Parlament.

Ciobanii protesteaza: Tariceanu ii cere lui Ciolos sa modifice o lege trecuta prin Parlament

Intr-o interventie telefonica la Antena 3, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, marti seara, ca legea nu se poate modifica prin OUG decat ulterior, punctual, cu un proiect de lege.

"Pentru a actiona rapid, singura varianta la indemana este o ordonanta de suspendare a efectelor legii - si aceasta cu semne de intrebare, dar speram sa scapam de ele. (...) Foarte important in acest moment este sa suspendam aplicarea pe cele trei puncte sensibile sesizate de oieri", a declarat ministrul Agriculturii.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#protest ciobani parlament amenzi, #amenzi ciobani protest lege numar caini , #proteste