Protestul de la Finante s-a incheiat dupa ce ministrul a promis stimulentele restante

Joi, 14 Octombrie 2010, ora 17:07
20583 citiri
Protestul de la Finante s-a incheiat dupa ce ministrul a promis stimulentele restante

Protestatarii de la Finante au inregistrat un prim succes. Ministrul Gheorghe Ialomitianu a anuntat joi ca va acorda angajatilor stimulentele restante pe august si septembrie, care vor fi date doar dupa o analiza a fiecarui caz in parte. Pentru viitor, salariile vor fi calculate prin noua lege a salarizarii unice.

In consecinta, la ora 17.00, protestatarii au inceput sa se indrepte spre casele lor.

Intreaga tara a fost blocata timp de doua zile de grevele spontane ale angajatilor de la Ministerul de Finante, dar si de la Directiile de Finante Publice din orasele resedinta de judet. De la Constanta la Baia Mare si de la Timisoara la Iasi, Administratiile Financiare nu au lucrat cu publicul si s-au alaturat manifestatiilor de protest.

Protestatarilor li s-au alaturat lucratori postali, de la ANOFM, Case judetene de Sanatate, Directii de Protectia Copilului, profesori si sindicalisti din Ministerul Transporturilor. Si angajatii din Sanatate sprijina miscarile de protest.

Ziare.com v-a tinut la curent pe parcursul intregii zile cu evolutia minut cu minut a situatiei tensionate de la Ministerul de Finante si de la unitatile acestuia din tara

17:20 - Ministrul Muncii, Ioan Botis, a anuntat intiativa deputatilor PD-L de a aduce modificari la Ordonanta 1/2010, prin care o medie a stimulentelor pe 2009 va fi introdusa in salariul brut.

"Stimulentele vor veni astfel ca o crestere a salariilor angajatilor din sistemul public. Daca, prin decizia Parlamentului, obtinem trecerea acestui amendament, Legea salarizarii va avea schimbari majore si astfel vor fi recuperate o parte din scaderile de salarii din 2010", a adaugat ministrul Muncii.

17:00 - Protestatarii de la Ministerul de Finante au incheiat protestul si au inceput sa plece acasa.

16:45 - Ministrul Daniel Funeriu a fost scos din sediul Ministerului Educatiei cu ajutorul fortelor de ordine si a plecat cu o masina cu geamuri fumurii, dupa ce profesorii au luat cu asalt MEC.

16:30 - Liderul sindical Vasile Marica a declarat ca este pentru prima data cand crede un ministru pe cuvant, dar decizia de a renunta sau nu la proteste este a angajatilor adunati la Ministerul de Finante si la celelalte institutii din tara.

16:00 - Ministrul Ialomitianu a anuntat cocotat pe un scaun deblocarea platii stimulentelor in aplauzele protestatarilor. "Vrem ca cei care au muncit, cei care sunteti aici sa fiti rasplatiti. Nu vreau ca directorii sa fie beneficiari ai stimulentelor". Oficialul a precizat ca se va face o comisie care sa decida cine va primi stimulente si in ce cuantum.

Ialomitianu cedeaza: plata stimulentelor va fi deblocata

15:35 - Vasile Marica, liderul Aliantei "Sed Lex", a declarat in urma intalnirii cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, ca au cazut de acord ca "pentru luna august sa semneze stimulentele restante". Imediat a fost oprit de multimea nemultumita de aceasta informatie si care cerea sa primeasca stimulente atat pentru luna august, cat si pentru septembrie.

Vasile Marica: Ministrul Finantelor va semna stimulentele pe august si septembrie

15:30 - S-a incheiat o noua runda de negocieri intre ministrul Ialomitianu si sindicalisti.

15:20 - Angajatii din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) s-au solidarizat cu colegii lor de la Finante si protesteaza cu banderole tricolore pe brate, fara sa opreasca lucrul, nemultumiti de reducerea salariilor cu 25%, au anuntat reprezentantii Sindicatului Salariatilor din MTI, citati de Mediafax.

14:40 - Profesorii adunati la Ministerul Educatiei au fortat intrarea in cladire. Jandarmii au intervenit ca sa-i opreasca, insa opt cadre didactice au patruns in hol si cer sa vorbeasca cu ministrul Daniel Funeriu.

Cadre didactice au fortat intrarea in Ministerul Educatiei

14:00 - Salariatii Directiei Generale a Finantelor Publice Gorj au intrerupt lucrul si s-au adunat la parterul cladirii, fiind nemultumiti de faptul ca nu mai primesc stimulente finaciare, in timp ce angajatii AJOFM si cei ai ITM Gorj au decis sa protesteze printr-o greva japoneza.

13:30 - Confederatia "Cartel Alfa" a facut apel la toti bugetarii sa opreasca voluntar lucrul in toate sectoarele si solicita Guvernului sa-si respecte obligatiile catre angajati, sa decida de urgenta plata stimulentelor salariale si sa renunte la masura reducerii salariilor cu 25%.

13:15 - Angajatii din posta si comunicatii se solidarizeaza cu colegii din finante, sanatate, educatie si administratie si anunta ca participa la toate actiunile de protest ale acestora, cerand Guvernului sa inlocuiasca sfidarea si amenintarile cu solutii la problemele cu care se confrunta romanii.

13:00 - Zeci de cadre didactice s-au adunat in fata Ministerului Educatiei, pentru a se solidariza cu actiunea de protest a sindicalistilor de la Ministerul de Finante.

Protest la Ministerul Invatamantului

12:50 - Federatia TESA din Sanatate considera perfect justificata actiunea de protest spontan a angajatilor de la Finante si "orice alta miscare spontana a salariatilor din Romania", in conditiile in care "oamenii au ajuns la limita saraciei iar 'institutia dialogului social' este total ineficienta".

Federatia TESA din Sanatate se alatura protestelor

12:30 - Unei angajate de la Ministerul de Finante i s-a facut rau in timpul protestului si a fost luata in ingrijire de cadrele medicale de pe o ambulanta sosita la minister.

12:20 - Angajatii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Galati au intrat in greva, joi, la pranz, la aproape 24 de ore dupa colegii lor de la Finante, potrivit Newsin.

11:55 - Angajatii din Bucuresti ai Casei Nationale de Sanatate, precum si angajatii din 16 judete ai CNAS au inceput si ei un protest spontan.

11:45 - Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca a decis impreuna cu premierul adoptarea unor masuri de combatere a evaziunii fiscale care sa permita acordarea in continuare de suplimente pentru angajati. In plus, Ialomitianu i-a avertizat pe protestatari ca actiunile lor sunt ilegale si cei care lipsesc de la serviciu nu vor fi platiti.

11:30 - Ministrul Ioan Botis i-a invitat pe protestatarii de la ANOFM intr-o sala pentru discutii. Fara presa.

11:25 - Sorin Blejnar, seful ANAF, s-a intors la sediul Ministerului de Finante.

11:15 - Protestatarii din Constanta au blocat un sens de circulatie al Bulevardului Mamaia.

11:10 - Sute de oameni adunati in fata Ministerului de Finante scandeaza "Hotii!"

11:05 - Ministrul Muncii, Ioan Botis, a ajuns la Guvern.

11:00 - Alianta Confederatiilor Patronale din Romania atrage atrentia ca protestele neautorizate ale angajatilor din sistemul de finante pericliteaza grav stabilitatea economica a Romaniei, impiedicand mediul de afaceri sa-si desfasoare activitatea normal si indepartand posibilii investitori.

10:50 - Ministrul Muncii, Ioan Botis, a fost la Casa de Pensii in mijlocul protestatarilor si apoi a plecat la Guvern.

10:30 - Aproximativ 100 de angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Vaslui si peste 50 de angajati de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Vaslui si Barlad au declansat proteste spontane.

10:20 - Si angajatii ANOFM Bucuresti se alatura protestului spontan. In jurul orelor 9.30, acestia au inceput o greva de protest fata de taierea stimulentelor.

Angajatii ANOFM, in greva spontana

10:05 - Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, ministrul de Interne, Traian Igas si seful ANAF, Sorin Blejnar, au fost chemati joi, la ora 10:00, la Palatul Victoria, pentru consultari cu premierul Emil Boc pe tema protestului de la Ministerul de Finante.

10:00 - Vasile Marica a anuntat ca ministrul de Finante a plecat la Guvern, sa discute cu premierul Emil Boc. "Nici nu am nevoie sa ma primeasca la negocieri, trebuie sa semneze, sta in pixul lui", a spus liderul de sindicat la RTV.

9:55 - O noua runda de negocieri intre ministru si sindicalistii din Finante va avea loc la ora 12.30.

9:50 - Ministrul Ialomitianu a parasit sediul MFP. Angajatii scandeaza nu suntem milogi si ii cer demisia. "Noi avem peste 30.000 de oameni personal in Finante.

Cer Parlamentului sa dea votul final pe Legea de salarizare unitara", a spus ministrul.

9:45 - Angajatii Directiei Generale a Finantelor Publice Buzau au blocat din nou activitatea institutiei, parasind birourile, in semn de protest fata de neplata salariilor la timp si a taierii sporurilor, potrivit Mediafax.

9:40 Si la Constanta, aproape 50 de persoane s-au strans in fata Directiei Finante Publice, pentru a protesta. Oamenii au hartii in mana pe care scrie "Functionar public=Sarac".

9:35 - Peste 200 de angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice Timis s-au strans in holul institutiei, ei hotarand sa continue protestele incepute miercuri, pe perioada nelimitata.

9:30 - Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a ajuns la sediu. Oficialul a anuntat ca ramane in Bucuresti, nu pleaca la New York, asa cum s-a vehiculat in presa. Ministrul a precizat ca presa nu mai are voie sa filmeze in minister.

Ialomitianu: Stimulentele trebuie sa se acorde pe criterii de eficienta

"Legea salarizarii va fi modificata in scurt timp. Nu ii sanctionez pe oameni, atat timp cat isi desfasoara activitatea in mod legal", a adaugat Ialomitianu.

9:25 - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatia Nationala Sindicala 'Alma Mater' si-au exprimat solidaritatea cu angajatii Ministerului de Finante care protesteaza in acest moment in cadrul institutiei. Liderul FSLI a anuntat ca are deja semnale clare din partea cadrelor didactice ca se pregatesc de proteste din cauza situatiei dezastruoase in care s-a ajuns.

"Este inadmisibi ca in Romania anului 2010 oamenii sa primeasca salarii de mizerie, din care nu isi pot asigura nici macar umila supravietuire", a spus liderul sindical, citat de Agerpres.

9:15 - A patra runda de negocieri a esuat.

9:10 - Aproximativ 350 de angajati de la Directia de Finante Iasi s-au adunat pe holurile institutiei in semn de solidaritate cu colegii lor.

Vezi ce institutii ale Ministerului de Finante sunt blocate de proteste

9:00 - Proteste sunt si la Brasov si in Prahova. Se striga "Hotii!" si "Vrem salarii decente!".

8:45 - Peste 100 de angajati ai Directiei Finante Publice Cluj s-au adunat in curtea institutiei si protesteaza pasnic, nu tipa, nu scandeaza si aplauda fiecare om care li se alatura. Actiuni similare sunt joi dimineata si la Baia Mare si Deva.

8:40 - Functionarii de la Administratia Financiara sector 2 din Bucuresti au iesit in strada, anunta Antena3.

8:30 - La aceasta ora ar fi trebuit sa inceapa lucrul la toate institutiile din subordinea Ministerului de Finante. Continua insa protestele.

8:10 - Angajatii de la Finante care plecasera acasa miercuri seara s-au intors la minister pentru a se alatura colegilor lor care protesteaza inca si au rezistat peste noapte. Insa nimeni nu are voie sa intre in MFP, institutia fiind baricadata de jandarmi.

8:00 - Presa dezvaluie ca exista si angajati de la Finante care o duc foarte bine. Spre exemplu, o directoare de la Finante detine 22 de terenuri. E vorba despre Virginia Velican, director executiv adjunct la Directia Generala a Finantelor Publice Ilfov, care are in declaratia de avere case, terenuri, colectii de tablouri, masini, bijuterii si blanuri, potrivit Realitatea.net.

7:45 - "Oamenii sunt hotarati sa ramana in continuare si la noapte, daca e nevoie. Asta a fost decizia lor, noi suntem alaturi de ei. Chiar daca cineva incearca sa politizeze actiunile noastre, vom face tot ceea ce este necesar", a declarat joi Vasile Marica, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante. "Discutiile au esuat. Daca ministrul vrea sa mai discute cu noi, suntem aici", a mai spus Marica.

Sindicatele se solidarizeaza cu functionarii: Se anunta proteste pe toate fronturile

7:30 - Se zvoneste ca in cursul zilei de joi, ministrul Ialomitianu va pleca la New York.

7:00 - 300 de angajati protesteaza inca in sediul Ministerului de Finante.

4:00 - Negocierile dintre ministrul Ialomitianu si sindicate au esuat si oficialul a plecat din MFP. "Stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanta, celor care reduc evaziunea fiscala, celor care au o contributie substantiala la realizarea veniturilor la bugetul de stat. In momentul de fata", a spus ministrul.

Asediu la Ministerul de Finante: Protestatarii nu pleaca acasa pana nu-si primesc banii

3:00 - Liderul sindical Vasile Marica anunta ca joi vor exista actiuni spontane in mai multe judete ale tarii, asemanatoare celei de la MFP.

00:20 - Ministrul Ialomitianu s-a intors in minister (de unde plecase in jurul orei 22) si a fost primit cu huduieli de catre protestatari. Incep noi negocieri.

O zi si o noapte de haos la Finante

Mai multe proteste spontane au izbucnit, miercuri, la sediul MFP dar si in diverse institutii (ANAF, Case de Pensii) din tara subordonate Ministerului de Finante sau al Muncii. Protestul s-a raspandit ca un virus in toata tara, in cateva ore angajatii institutiilor din 11 judete cerandu-si drepturile.

Protest la Finante: Angajatii cer demisiile lui Ialomitianu si Blejnar

Angajatii au ajuns la disperare dupa ce le-au fost taiate stimulentele si au ramas cu salarii chiar si sub 700 de lei.

Sute de angajati de la Ministerul de Finante nu au pus capul pe perna azi-noapte. Negocierile nocturne dintre sindicalisti si Gheorghe Ialomitianu s-au soldat cu un esec, asa incat cel putin 300 de oameni au facut noapte alba la usa ministrului si protestul continua si joi.

Premierul Boc este intransigent si nu accepta sa mai acorde stimulentele salariale pentru angajatii de la Finante. "Nu poti sa pretinzi profesorilor, medicilor, judecatorilor, altor functionari din administratie sa aiba salariile diminuate cu 25% iar in alta parte sa dai stimulente in valoare de 1 pana la 3 salarii (...) Atunci cand combaterea evaziunii fiscale va fi realizata de angajatii Ministerului Finantelor, astfel incat sa poata spune orice roman ca nu mai avem eveziune fiscala, cei de la Finante si-au facut datoria, putem vorbi de stimulente", a spus Boc la TVR.

Stimulentele de la Finante nu sunt petru prima oara mar al discordiei. Ele au fost si motivul oficial al remanierii fostului ministru de Finante, Sebastian Vladescu.

Ordinul taierii sporurilor a venit de la cel mai intalt nivel - seful statului Traian Basescu. Insa Vladescu nu s-a conformat, avertizand ca neacordarea stimulentelor ar duce, in cazul angajatilor, la scaderea cu pana la 60% a veniturilor. Pana la urma Vladescu a fost remaniat si stimulentele taiate.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Ministerul Finante protest spontan, #proteste Finante Ialomitianu , #proteste