Romanii au iesit din nou in strada pentru apararea justitiei: 45.000 de oameni au protestat in toata tara (Galerie foto & video)

Duminica, 26 Noiembrie 2017, ora 22:30
42838 citiri
Romanii au iesit din nou in strada pentru apararea justitiei: 45.000 de oameni au protestat in toata tara (Galerie foto & video)
Foto: Ziare.com

Romanii au iesit din nou in strada, duminica seara, in apararea justitiei si a statului de drept, in peste 100 de orase din tara si din strainatate.

La Bucuresti s-au adunat in Piata Victoriei peste 10.000 de oameni, care au plecat in mars spre Parlament, iar numarul lor s-a triplat, pe masura ce coloana de manifestanti a traversat centrul Capitalei, ajungand la peste 30.000 de participanti.

Si in alte orase romanii au iesit in numar mare la proteste, astfel ca estimarile finale vorbesc despre un total de 45.000 de manifestanti, la nivelul intregii tari si in diaspora.

Oamenii sunt nemultumiti de activitatea Guvernului PSD-ALDE, a carui prioritate ramane si dupa un an de zile tot modificarea Legilor Justitiei, de care se ocupa acum o comisie condusa de Florin Iordache, fostul ministru al Justitie, care a reusit si la inceputul anului sa scoata in strada 600.000 de protestatari, cu celebra sa OUG13.

In plus, in ultima perioada, masurile luate de Guvernul PSD-ALDE condus acum de Mihai Tudose au reusit sa bulverseze complet mediul de afaceri. Prin sutele de modificari aduse Codului Fiscal, guvernantii i-au adus pe angajatori si pe salariati in pragul disperarii, iar oamenii au ajuns la concluzia ca nu le mai ramane altceva de facut decat sa se uneasca si sa iasa in strada.

Problemele economice si sociale generate de guvernarea PSD-ALDE sunt atat de multe si diverse, incat protestatarii sustin ca singura rezolvare comuna ar fi caderea Guvernului Tudose si demisia lui Liviu Dragnea, liderul PSD, care este urmarit penal pentru initierea unui grup infractional organizat, prin care s-au fraudat fonduri europene de 21 de milioane de euro, iar bugetul statului a fost prejudiciat cu 30 de milioane de lei.

Ziare.com v-a tinut la curent, in format LIVE TEXT, cu desfasurarea protestelor de duminica:

22:15 - Demonstratia de la Bucuresti, care a scos zeci de mii de oameni in strada, intr-un mars prin centrul Capitalei, de la Guvern la Parlament, s-a incheiat pasnic.

Oamenii si-au strigat supararile, au incercat sa-si faca vocile auzite, apoi s-au intors la casele lor, multumiti ca s-au ridicat inca o data in apararea justitiei din aceasta tara.

La proteste au participat romani de toate varstele si din toate paturile sociale, care sunt nemultumiti de prestatia Guvernului, ce risca sa bulverseze economia prin masurile sale si ameninta independenta justitiei si statul de drept.

21:50 - Manifestantii din Bucuresti au mers la intrarea in Camera Deputatilor, accesul dinspre Parcul Izvor in Palatul Parlamentului, unde au aprins luminile telefoanelor mobile si au scandat "DNA, sa vina sa va ia" si "Justitie, nu coruptie", informeaza News.ro.

Dupa ce cativa protestatari au tras de portile inchise ale Parlamentului, oamenii s-au linistit si au intonat Imnul National.

Foto: Ziare.com

21:26 - Zeci de mii de oameni sunt in fata Palatului Parlamentului, unde scandeaza "Hotii!" si "Nu plecati acasa, daca va pasa!". Protestatarii au ajuns aici dupa un mars prin centrul Bucurestiului, avand ca punct de plecarea sediul Guvernului, din Piata Victoriei.

Video: Ziare.com

Daca la inceputul marsului coloana numara aproximativ 10.000 de manifestanti, pe parcurs tot mai multi oameni s-au alaturat marsului, astfel ca la Parlament au ajuns peste 30.000 de oameni.

Si in alte orase din tara si din strainatate romanii au iesit in numar mare la proteste, astfel ca ultimele estimari vorbesc despre un total de 45.000 de manifestanti.

Video: Ziare.com

21:06 - Protestatarii aflati in fruntea coloanei au ajuns la Parlament, unde scandeaza "Hotii, hotii!".

Foto si video: Ziare.com

21:04 - La Constanta, protestarii stransi in fata Prefecturii au plecat intr-un mars pe strazi si bulevardele din municipiu, numarul lor depasind 1.000. In fata sediului PSD, ei s-au oprit si au scandat: "DNA, sa vina sa va ia", "Ati reusit, ne-ati unit", "Rusine sa va fie", "Rezistam, nu plecam".

Protestatarii isi vor continua traseul, urmand sa revina in fata sediului Prefecturii, acolo unde a inceput protestul in urma cu trei ore.

21:01 - La Iasi, numarul protestatarilor a ajuns la 2.000. Dupa ce au manifestat timp de o ora si jumatate in Piata Unirii, cei prezenti au pornit in mars pe pietonala Stefan cel Mare catre Prefectura.

In fata sediului PSD din Iasi, protestatarii s-au oprit timp de 15 minute, aratandu-si pancartele si afisele pe care scria "Ne-am saturat sa va pazim", "Stop programului de guvernare ticalos si mincinos", "Sobolanii Rosii - Stop fortarii limitelor pentru subordonarea justitiei" si scandand "Tradatorilor", "PSD, ciuma rosie", "Iasiul nu se lasa/A iesit din casa", "Vrem autostrada, nu penali pe strada", "M-am saturat sa fiu furat", "Veniti cu noi, va fura si pe voi", "Demisia". Si-au reluat apoi marsul pe traseul Prefectura - Bulevardul Anastasie Panu - strada Elena Doamna - Bulevardul Independentei.

Circulatia rutiera prin centrul Iasiului se desfasoara cu greutate, importante forte de ordine fiind mobilizate in zona.

21:00 - O parte dintre manifestantii din Bucuresti a ajuns la Ministerul Justitiei, unde se face o scurta oprire.

Video: Ziare.com

20:56 - Fostul premier Dacian Ciolos participa la protestul din Bucuresti, el declarand ca este in strada din cauza legilor justitiei.

"Noi ne razboim pe legile justitiei; sunt cativa lideri politici care au probleme cu justitia si vad ca sunt gata sa faca orice pentru a-si apara interesele personale, inclusiv de a pune in pericol credibilitatea si stabilitatea Romaniei. De asta am iesit", a afirmat Ciolos, conform News.ro.

El a spus ca totusi cei aflati la putere au raspuns in mai multe randuri la presiunea strazii.

20:44 - "Nu inseamna a fura a guverna", "Justitie, nu coruptie!", "Guvern de hoti si de mafioti" si "Anticipate" - se scandeaza la Galati, unde multimea a plecat din fata sediului Prefecturii in mars pe strazile Domneasca si Brailei.

Pe parcursul deplasarii coloanei de manifestanti pe str. Brailei, circulatia este oprita pe un sens de mers.

20:32 - Nu se circula in aceste momente nici pe Bd. Lascar Catargiu, nici pe Bd. Magheru si Nicolae Balcescu. Oamenii se indreapta spre Parlament, cu opriri in fata Ministerului Justitiei si a Curtii Constitutionale.

La nivelul intregii tari, aproximativ 45.000 de oameni sunt in strada acum, conform estimarilor Digi24.

Foto: Ziare.com

In Bucuresti, coloana de manifestanti a depasit 30.000 de oameni, pe masura ce traverseaza centrul Capitalei, in drum spre Parlament. La aceasta ora, un capat al coloanei a ajuns deja in Piata Unirii, in vreme ce la capatul celalalt oamenii abia trec prin Piata Universitatii. Se striga "Anticipate!".

Video: Ziare.com

20:27 - In urma cu cateva minute, a postat pe Facebook o inregistrare cu protestatarii marsaluind pe Bd. Magheru si artistul Tudor Chirila. Acesta anuntase in cursul zilei ca va iesi in strada, indemnand oamenii sa procedeze la fel, pentru ca "e una din ultimele ocazii in care mai putem sa le aratam ca nu acceptam sa calce in picioare orice principiu".

20:18 - La Universitate, multimea a tinut un moment de reculegere in memoria celor cazuti la Revolutia din 1989. S-a aplaudat si s-a scandat "Cinste lor eroilor". A urmat intonarea Imnului National.

Foto: Ziare.com

20:15 - La Timisoara, unde ploua, protestatarii striga: "Nu vrem sa fimn condusi de hoti", "Unitate", "Legi pentru toti, nu pentru hoti", "DNA sa vina sa va ia", "Nu va fie frica, poporul se ridica". Ca si la alte proteste se striga: "Romania, trezeste-te!" sau "Timisoara, trezeste-te!".

20:16 - Numarul protestatarilor stransi la Sibiu a ajuns la 7.000, anunta Agerpres.

20:11 - Coloana de manifestanti din Bucuresti, care numara peste 10.000 de persoane, poate chiar 20.000, dupa unele estimari, se afla in mars spre Parlament. Circulatia este blocata complet intre Piata Victoriei si Piata Universitatii.

Foto si video: Ziare.com

20:00 - Oamenii striga "Iesiti din casa daca va pasa!" si "Nu vrem sa fim o natie de hoti". Capatul coloanei de manifestanti a depasit deja Piata Romana.

Foto: Ziare.com

Jandarmeria a retras dispozitivul de calareti care i-a insotit initial pe manifestanti, dupa niste momente mai tensionate. La fata locului a fost raportata si prezenta luptatorilor din Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei, "mascatii", care nu au fost remarcati pana acum la protestele pasnice din Bucuresti, insa au fost prezenti de fiecare data atunci cand au izbucnit violentele.

Foto: Ziare.com

19:56 - Georgian Enache, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, a declarat la Digi24, intrebat fiind daca e normala prezenta jandarmilor calare la protest, ca acestia "au fost de-a lungul timpului la toate manifestatiile, in fiecare duminica".

"Ei participa la fiecare dintre manifestatiile care au loc in spatiul public", a mai spus el, mentionand ca sunt in Piata Victoriei, in acest moment, "in jur 20-25 de cai si calareti".

19:51 - Filozoful si eseistul Mihai Sora, in varsta de 101 ani, participa, duminica, la Alba Iulia, alaturi de peste 200 de oameni, la proteste. La sosirea la protest, Mihai Sora a primit aplauze din partea celor prezenti, arat Mediafax.

Intrebat daca este important sa aparam justitia, Mihai Sora a raspuns: "Bineinteles. Ce ne-am face fara justitie? Am ajunge sa ne conduca hotii si ticalosii daca nu exista justitie".

Intrebat ce mesaj transmite protestatarilor, acesta a spus: "Le urez ca protestele lor sa fie incununate de succes si in orice caz sa nu se lase".

Mihai Sora isi anuntase prezenta la protest, in urma cu cateva ore, pe Facebook.

19:49 - Cateva sute de persoane protesteaza si in fiecare dintre orasele Buzau, Timisoara, Constanta, Craiova.

19:43 - Peste 1.500 de persoane protesteaza in Piata Unirii din Cluj-Napoca, unde s-a deschis Targul de Craciun, acestea scandand "Dragnea nu uita Romania nu-i a ta" si "Demisia". Pe fundal se aud colinde si se citesc povesti cu Mos Craciun, arat mediafax.

Pe bannerele si afisele protestatarilor se pot citi mesaje precum "Noi suntem statul paralel, Dragnea nu ai viza in el", "Toti pentru justitie", "Va jucati cu focul, curand mamaliga va exploda", "Curaj DNA vino si ii ia". Oamenii scandeaza "Nu vrem sa fim condusi de hoti", "Parlament penal mars la tribunal", "Dragnea si Tudorel sunteti statul paralel", "Hotii la racoare, nu la guvernare", "Tariceanu sobolanul".

In timp ce intr-o parte a pietei se protesteaza, in alta parte se canta colinde si se citesc povesti despre Mos Craciun.

Protestatarii vor merge si in mars prin centrul orasului.

19:40 - Peste 1.000 de oameni protesteaza si la Iasi, in centrul orasului, manifestantii scandand lozinci impotriva PSD si a Guvernului Tudose, arata News.ro.

Oamenii s-au adunat in Piata Unirii din Iasi incepand cu ora 18:00, avand steaguri tricolore si ale Uniunii Europene. Numarul lor e in continua crestere.

Protestatarii scandeaza "PSD, ciuma rosie", "Hotii, Hotii", "Legile voastre, niste dezastre" si "Jos, jos, jos, Guvernul mincinos". Pe pancarte se poate citi, printre altele, "Demisia","Terminam ce-am inceput in 89" si "Vrem la guvernare doar pe cei fara dosare".

19:39 - Numarul celor care protesteaza in municipiul Sibiu a ajuns la 5.000, arata Mediafax. Oamenii au pornit in mars pe strazile din oras, pe un traseu de circa cinci kilometri, urmat si la protestele din luna februarie.

Oamenii scandeaza lozinci impotriva Guvernului, a PSD, a lui Liviu Dragnea, dar si a lui Calin Popescu Tariceanu. In plus, manifestantii cer alegeri anticipate.

19:36 - Mai multi protestatari au incercat sa rupa cordonul fortelor de ordine, anunta Digi24. Si caii jandarmilor sunt destul de agitati.

"Rusine, rusine, rusine sa va fie!", scandeaza manifestantii.

19:34 - Jandarmeria Romana subliniaza, intr-un mesaj pe Facebook, ca asigura fara discriminare protectia tuturor persoanelor care aleg sa-si exprime opiniile in mod pasnic.

"#Siguranta este importanta! Jandarmeria Romana asigura fara discriminare protectia tuturor persoanelor care aleg sa-si exprime opiniile in mod pasnic. #Atentie la recomandarile sau indicatiile fortelor de ordine", este mesajul jandarmilor.

"#Sesizati jandarmilor imediat, orice problema care ar putea afecta desfasurarea pasnica a manifestatiilor.

Jandarmeria este o institutie echidistanta, care asigura ordinea si siguranta publica, garant al drepturilor constitutionale ale cetatenilor, cat timp acestia le exercita pasnic. #Share pentru siguranta dumneavoastra, va rugam sa distribuiti acest mesaj. Multumim!", se mai arata in mesaj.

19:30 - In Piata Victoriei s-au adunat peste 10.000 de oameni, care incep sa plece in mars spre Parlament.

Video: Ziare.com

19:14: Presedintele USR, Dan Barna, aflat si el in strada, a declarat pentru Digi24: "In aceste zile, in Parlamentul Romaniei se joaca soarta Romaniei (...). Dragnea propune un stat paralel. Cetatenii de azi tocmai asta incearca sa spuna, ca Romania nu poate sa redevina un stat al coruptiei".

"Nu fiti o clica care aparati un politician penal!", spune Barna, adresandu-se coalitiei de la putere.

19:08 - Corespondentul Ziare.com in Piata Victoriei informeaza ca pana acum s-au strans aici 6.000 - 7000 de protestatari.

Foto si video: Ziare.com

18:48 - Deja unele artere incep sa fie inchise, asa cum se intampla cu Bd. Lascar Catargiu si Sos. Kisselef. Se mai poate circula doar prin fata Guvernului, in Piata Victoriei. Ultimele estimari arata ca aici s-ar afla deja pana la 4.000 de oameni, conform Digi24, care in scurt timp vor pleca in mars prin centrul Capitalei, spre Parlament.

Foto: Ziare.com

18:44 - "Dragnea ai adus coruptia prea sus!", a scandat multimea in urma cu putin timp.

18:39 - Tot mai multi oameni ies din statiile de metrou din centrul Bucurestiului si se alatura protestului. Corespondentul Ziare.com din Piata Victoriei estimeaza ca numai in fata Guvernului s-au strans deja 2.000 de oameni, iar multimea continua sa curga pe strazile adiacente. Informatia este confirmata si de agentia News.ro, care a oferit aceeasi estimare, la aceasta ora.

18:31 - Deocamdata traficul la Piata Victoriei nu este intrerupt, circulandu-se pe toate arterele. Numarul protestatariolor a ajuns la 1.500, anunta Digi24.

Foto: Ziare.com

18:28 - "Justitie, nu coruptie!", scandeaza multimea tot mai mare din Piata Victoriei. Lozincile sunt punctate de mai multe tobe.

18:23 - La aceasta ora circa 2.000 de persoane protesteaza la nivelul intregii tari, din care 1.000 doar in Capitala.

18:19 - Protestatarii s-au adunat si la Galati, Brasov, Sibiu, Iasi, Craiova, Cluj-Napoca si Constanta.

18:18 - La Cluj-Napoca ploua la aceasta ora, asa ca protestatarii sunt invitati sa vina cu umbrele si pancarte in folie.

18:13 - In aceste momente, multimea adunata la Piata Victoriei striga "Hotii, Hotii!" si "Ciuma rosie!". Ca si in alte dati, se agita steaguri si se sufla in vuvuzele.

Din cand in cand multimea huiduie si striga "Demisia, demisia!".

18:05 - La aceasta ora, peste 400 de oameni sunt deja in Piata Victoriei, din estimarile Digi24. Protestatarii vor sta aici pana la 19:30, apoi vor pleca in mars catre Palatul Parlamentului.

De la gurile de metrou deja se vad grupuri mari de oameni iesind.

In Piata Victoriei sunt si foarte multi jandarmi mobilizati, inclusiv calare, pentru protestul din aceasta seara.

17:55 - Protestatarii se organizeaza si in Bucuresti. Iata si un anunt legat de traseul protestatarilor, duminica seara, publicat de Coruptia Ucide: "In urma reactiilor celor care participa la protest, am decis sa renuntam la partea de traseu care inconjura Palatul Parlamentului. Ne oprim in fata Senatului si CCR. De asemenea, mergem sa strigam si la Ministerul de Justitie si Camera Deputatilor".

17:50 - Oamenii au inceput sa se adune in Piata Victoriei din Bucuresti, unde se afla deja cateva zeci de persoane.

17:40 - Protestele au inceput deja la Amsterdam, unde cativa tineri romani au iesit in strada, in semn de solidaritate cu protestatarii de acasa.

Foto: Facebook / Ioana Dragne

"Poporul e fain. Parlamentul e ticalos!", se poate citi pe una dintre pancartele afisate la Amsterdam.

Foto: Facebook / Alex Gold

17:30 - Un protest al romanilor are loc duminica si la Paris, in fata Turnului Eiffel.

Foto: Arhiva Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#proteste Legile Justitiei, #proteste noiembrie Bucuresti , #proteste