Romanii revoltati de Guvernul care a dat lovitura de gratie Justitiei au iesit noaptea in strada, in toata tara. Protestele continua azi dimineata (Foto&Video)

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 04:20
65868 citiri
Romanii revoltati de Guvernul care a dat lovitura de gratie Justitiei au iesit noaptea in strada, in toata tara. Protestele continua azi dimineata (Foto&Video)
Foto: Ziare.com

Romanii au iesit in strada, marti noaptea, dupa ce Guvernul a adoptat pe furis, fara a tine cont de parerea cetatenilor, a institutiilor din Justitie sau a organizatiilor internationale, ordonanta de urgenta privind modificarea Codurilor Penale, iar proiectul de ordonanta privind gratierea a fost trimis in Parlament.

Peste 30.000 de oameni au iesit in Bucuresti si in numeroase orase din tara cerand demisia Guvernului si anuntand ca vor lupta pentru Justitie. Cu toate acestea, Guvernul a facut si ultimul pas si ordonanta de urgenta a fost publicata noaptea, in timp record, in Monitorul Oficial.

In ea exista insa o prevedere care arata ca modificarile aduse Codului Penal intra in vigoare la 10 zile de la publicarea in MOf. Astfel, au intrat imediat in vigoare doar modificarile la Codul de Procedeura Penala, printre care limitarea denuntului la 6 luni de la comiterea faptei.

In schimb, dezincriminarea abuzului in serviciu si a conflictului de interese intra in vigoare la 10 zile de la publicarea in MOf, ceea ce inseamna ca poate fi atacata la Curtea Constitutionala de Avocatul Poporului.

Reactia oamenilor a fost prompta si vehementa. Dupa conferinta de presa in care ministrul Florin Iordache a anuntat sfidator lovitura data Justitiei pentru simplul fapt ca "legile le face Guvernul", peste 30.000 de oameni au iesit in strada in toata tara. Odata cu miile de oameni care veneau in Bucuresti spre Palatul Victoria a crescut si numarul fortelor de ordine, insa, in afara de cateva incidente minore, manifestatia a fost una pasnica.

O alta sfidare a venit si de la Primaria Capitalei. Desi nu a mai nins de o buna perioada, in Piata Victoriei chiar in aceasta noapte au fost trimise excavatoare si basculante sa stranga zapada.

Proteste ample au avut loc si la Iasi, Timisoara, Brasov, Sibiu, Cluj, Ploiesti, Constanta sau Baia Mare.

In jurul orei 03:00, oamenii au inceput sa plece spre casele lor, insa doar pentru o scurta pauza sa isi reincarce bateriile. Noi manifestatii sunt programate sa inceapa la orele 08:00-09:00 si mii de oameni s-au aratat dornici sa participe.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea protestelor din tara:

04:20 - Oamenii care au iesit la protest, marti noapte, si-au dat din nou intalnire miercuri dimineata, de la orele 08:00-09:00, desi este o zi lucratoare. Cei care au fost in Piata Victoriei din Capitala, dar si in alte orase din tara spun ca nu este nimic mai important in acest moment decat apararea statului de drept impotriva asaltului celor care se afla la putere.

Vezi aici datele protestului anuntat pentru miercuri dimineata

Amintim ca, miercuri, la 09:00, este programata si sedinta CSM in care magistratii Consiliului vor discuta ordonanta deja adoptata de Guvern. CSM a reactionat deja marti noapte, criticand dur actiunea Guvernului: "Este o nesocotire grava a dispozitiilor legale".

03:45 - Romanii care au iesit in strada au lasat mesaje pentru cei care poate inca n-au aflat de lovitura data de Guvern Justitiei.

03:39 - Fostul purtator de cuvant al Guvernului Ciolos, Liviu Iolu, a catalogat drept rusinos modul in care Guvernul Grindeanu a plecat pe furis de la Palatul Victoria.

03:27 - Protestele s-au disipat in Bucuresti si in orasele din tara, insa oamenii doar iau o pauza sa isi reincarce bateriile. Noi manifestatii sunt programate sa inceapa in doar cateva ore si mii de oameni s-au aratat dornici sa participe.

03:18 - Circulatia rutiera s-a reluat in zona Guvernului. Manifestatia la care au participat peste 15.000 de oameni se apropie de final. In fata Guvernului mai sunt, la aceasta ora, cateva zeci de protestatari, insa oamenii agita steaguri si striga in continuare "DNA sa vina sa va ia!".

Foto: Ziare.com

03:00 - Mai multe surse de presa anuntau ca Sorin Grindeanu ar fi urmat sa isi dea demisia din fruntea Guvernului miercuri dimineata. Mihai Gadea a anuntat apoi la Antena3 ca a vorbit el cu Grindeanu si ca l-a asigurat ca va guverna in continuare.

"A spus ca e o intoxicare 100%, ca nu isi da demisia, ca vrea sa guverneze in continuare", a spus Gadea, potrivit HotNews.ro.

02:49 - Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Georgian Enache a declarat, la Digi24, ca au existat cateva incidente minore, izolate, in timpul protestului din Piata Victoriei din Capitala.

"Nu s-a incercat o patrundere in forta (in curtea Guvernului - n.red.), incercarile au fost mai mult simbolice. Nu s-au folosit materialele specifice de interventie, desi zona este a unui obiectiv de importanta deosebita pentru securitatea statului. Nu au fost aplicate sanctiuni", a spus Enache.

Intrebat daca intr-adevar echipaje de jandarmi au incercat sa opreasca oamenii la Piata Romana, pentru a nu ajunge la Guvern, Enache nu a dat un raspuns clar: "Au fost echipe de jandarmi in toate zonele importante din Capitala, acolo unde exista posibilitatea adunarii unui numar mare de persoane. Colegii mei au avut un singur obiectiv - de a asigura protectia manifestantilor, dar si a obiectivelor".

Foto: Ziare.com

El le-a transmis celor care vor protesta si zilele urmatoare "sa o faca tinand cont de prevederile legale".

02:36 - Proteste mai mici au avut loc si in alte orase. La Bistrita-Nasaud aproximativ 50 de oameni au protestat in fata Prefecturii si a sediului PSD. La Botosani 15 oameni s-au strans in Piata Revolutiei, iar la Pitesti in jur de 100.

De remarcat insa ca in Alexandria, Teleorman, aproximativ 30 de persoane au protestat in fata Casei de Cultura.

"Initial, am vrut sa plecam la Bucuresti, dar am aflat ca sunt si alexandreni care vor sa iasa si am ales impreuna cu prietenii sa ramanem aici. Dupa publicarea in Monitorul Oficial, nu se mai poate face nimic. Doar manifestatii si oamenii sa isi manifeste nemultumirea ca altceva nu poti face. Sper sa se ajunga la un rezultat", a declarat, pentru Agerpres, unul dintre protestatari.

02:35 - La aceasta ora, in Piata Victoriei, mai sunt cateva sute de oameni. In ciuda frigului patrunzator, ei inca scandeaza "Demisia" si stau grupati la portile Guvernului. In continuare in Piata sunt si forte impresionante de ordine.

Foto: Ziare.com

02:00 - Jurnalistii acreditati la Guvern care au fost prezenti la conferinta de presa in care Florin Iordache a anuntat modificarile aduse pe furis Justitiei sunt in continuare inchisi in Palatul Victoria. Amintim ca imediat dupa sedinta de guvern premierul Sorin Grindeanu si ministrii sai au plecat de la Palatul Victoria, insa jurnalistii nu au fost lasati, SPP anuntand ca are ordine sa inchida cladirea si ca nimeni nu poate sa intre, dar nici sa iasa din sediul Guvernului.

Vezi aici filmul loviturii asupra statului de drept: Cum s-a supus guvernul-marioneta la un gest dictatorial

Iata jurnalistii blocati in Palatul Victoria:

01:57 - Realitatea TV anunta pe surse ca premierul Sorin Grindeanu ar urma sa demisioneze in cateva ore.

01:50 - Au inceput sa mai plece oamenii de la protest. La aceasta ora mai sunt in jur de 3.000 de oameni in Piata Victoriei si cu totii intoneaza imnul.

01:43 - In sfarsit a putut fi accesat siteul Monitorului Oficial. In textul publicat exista prevederea ca modificarile aduse Codului Penal intra in vigoare la 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, pe cand cele aduse Codului de Procedura Penala au intrat deja in vigoare si si-au inceput efectele. Concret, limitarea denuntului la 6 luni de la comiterea faptei a intrat in vigoare.

In schimb, dezincriminarea partiala a abuzului in serviciu si a conflictului de interese intra in vigoare la 10 zile de la publicarea in MOf, ceea ce inseamna ca poate fi atacata la Curtea Constitutionala de Avocatul Poporului.

01:37 - Potrivit HotNews.ro, o femeie a iesit din incinta Guvernului la poarta si a incercat de mai multe ori sa ii provoace pe manifestanti.

01:30 - Jurnalistul Liviu Avram a mai anuntat, la Digi24, ca la sediul Monitorului Oficial sunt mobilizate mai multe efective de jandarmi.

01:29 - Jurnalistul Liviu Avram de la Adevarul anunta la Digi24 ca nu poate accesa site-ul Monitorului Oficial sa poata vedea in ce forma a fost publicata ordonanta. Mai exact, Avram spune ca in varianta trimisa la CSM pentru aviz se precizeaza ca o parte a ordonantei intra in vigoare in 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Daca aceasta prevedere ar exista si in varianta publicata, ar mai putea exista solutia ca Avocatul Poporului sa o conteste la CCR.

01:23 - In ciuda multimii care s-a strans in fata Guvernului si a miilor de oameni care continua sa vina spre Piata Victoriei, ordonanta prin care Guvernul a modificat Codurile Penal si de Procedura Penala a fost publicata in Monitorul Oficial. Practic, din acest moment, ordonanta si-a inceput efectele!

01:17 - In Bucuresti se striga "Rusine, rusine, rusine sa va fie!" si "elicopterul", facand referire la episodul in care a cazut regimul Ceausescu. Bucurestenii mai striga si "refuz, refuz, s-accept acest abuz!".

01:10 - Numarul protestatarilor din toata tara trece de 30.000 la aceasta ora. In Cluj sunt in jur de 8.000 de oameni in strada, 5.000 la Sibiu. La Brasov 2.000 de oameni marsaluiesc pe strazi. Si la Timisoara mii de oameni striga "Lupta, Romania!".

00:50 - Imbranceli in Piata Victoriei intre jandarmi si un protestatar. Ceilalti oameni incearca insa sa il potoleasca pe cel care vrea sa interactioneze cu jandarmii.

00:45 - In Bucuresti sunt peste 15.000 de oameni, 2.000 la Sibiu, 5.000 la Cluj, 2.000 la Timisoara si 1.500 la Brasov. Alte mii de persoane sunt in strada si in alte orase din tara.

00:44 - Cei 2.000 de protestatari de la Timisoara au cantat "Desteapta-te, romane!". Mai multi tineri s-au urcat pe cladirea Operei si au afisat un banner.

00:40 - Numarul celor din Piata Victoriei creste de la un minut la altul, insa protestul este unul pasnic. Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat ca doar cativa protestatari au incercat sa forteze cordonul de jandarmi si sa intre in curtea Guvernului, dar dupa ce fortele de ordine au dialogat cu oamenii, acestia au renuntat la actiunea lor.

"Au fost incercari de a forta portile care dau catre curtea exterioara a Guvernului. Nu am retinut sau amendat pe nimeni, nu a fost nevoie", a mentionat Enache, pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, jandarmii sunt mobilizati ca sa asigure ordinea publica la protest.

00:37 - Peste 400 de persoane s-au strans si la Baia Mare pe platoul Piata Revolutiei si alte zeci si zeci de persoane se indreapta spre acelasi punct din oras pentru a se alatura protestului, informeaza Agerpres.

00:36 - Iata cum arata Piata Victoriei putin dupa miezul noptii.

00:33 - Desi nu a mai nins de o buna perioada in Capitala, in Piata Victoriei chiar in aceasta noapte au fost trimise excavatoare si basculante sa stranga zapada.

Foto: Ziare.com

00:22 - In Guvern se pare ca mai sunt doar jurnalistii. News.ro anunta ca premierul Grindeanu si ministrii au plecat imediat dupa sedinta, insa jurnalistii nu au avut voie, pentru ca SPP a primit ordin ca nimeni sa nu intre si nici sa iasa din Guvern

00:16 - 10.000 de oameni sunt acum la Guvern.

00:12 - Odata cu numarul tot mai mare al protestatarilor, creste si numarul jandarmilor. In curtea Guvernului sunt si jandarmi in civil. Din cand in cand, miile de oameni scandeaza "Fara violenta!".

00:06 - La Cluj peste 3.000 de oamenii s-au strans in Piata Unirii si au inceput sa marsaluiasca spre sediul PSD din oras.

00:00 - La miezul noptii, oamenii se indreapta din toate colturile Bucurestiului spre Guvern. In Piata Victoriei deja s-au strans in jur de 5.000 de oameni. Circulatia este blocata pe bulevardele care duc la Guvern.

Foto: Ziare.com

23:53 - In Piata Victoriei se cer alegeri anticipate.

23:46 - Oamenii striga "Tradatorii", "Hotii", "Demisia", "Jos Guvernul", "Iesi afara, javra ordinara", "Sobolanii" sau "PSD, ciuma rosie".

23:43 - Ziare.com este LIVE pe Facebook:

23:30 - Unii protestatari au sarit gardul in curtea Guvernului. Jandarmii i-au indepartat, insa, informeaza Realitatea TV.

23:27 - Potrivit estimarilor celor din Piata, in jur de 5.000 de persoane sunt acum in fata Guvernului si continua sa vina din toate directiile. Bd. Lascar Catargiu e blocat de sute de persoane care vin catre Piata Victoriei. Realitatea TV spune insa ca la Piata Romana Politia ii opreste pe oamenii care se indreapta spre Guvern.

Foto: Ziare.com

23:26 - Proteste au loc si in tara. Oamenii au iesit in strada la Iasi, Timisoara, Sibiu, Brasov si Cluj.

23:22 - Palatul Victoria este securizat. La Guvern s-au ridicat gratiile. Jandarmii au impanzit zona, anunta Realitatea TV.

Foto: Ziare.com

23:14 - Klaus Iohannis a transmis pe Facebook un mesaj dupa ceea ce s-a intamplat marti seara in sedinta de guvern.

23:12 - "Jaf la ceas de noapte", scrie pe pancarta unui barbat care protesteaza in Capitala.

23:11 - "PSD, ciuma rosie!", striga oamenii in fata Guvernului.

23:09 - Sunt peste 1.000 de oameni in Piata Victoriei. Unii dintre protestatari au incercat sa blocheze iesirile din Guvern, anunta Realitatea TV.

22:59 - "Haideti la Victoriei. E prea mult. E prea dureros. Talhari plecand cu masinile in tromba la ceas de noapte. I-am vazut. Hoti. Va fura. Ne fura. Viitorul. Aparati-l!", a transmis pe Facebook Catalin Drula, fost consilier al premierului Dacian Ciolos pe probleme de infrastructura si actual deputat USR.

22:57 - "Daca va pasa, iesiti din casa", striga protestarii printre fluieraturi si huiduieli.

22:54 - Numarul celor din Piata Victoriei creste de la un minut la altul. "DNA sa vina sa va ia!", striga acestia.

22:54 - Oamenii au iesit in strada si la Cluj Napoca, si la Sibiu.

22:53 - Peste 500 de oameni cer demisia Guvernului. "Demisia! Demisia!", striga oamenii. "Hotii! Hotii", mai striga protestatarii.

22:52 - Sute de persoane s-au strans deja in fata Guvernului si protesteaza.

Protestul are loc dupa ce ministrul Justitiei, Florin Iordache, a informat de la Palatul Victoria ca Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta privind modificarea Codurilor Penale, iar proiectul de lege privind gratierea a fost trimis in Parlament.

Iordache a spus ca decizia de marti seara a fost luata "pentru evitarea unei hotarari pilot a CEDO".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#protest Guvern, #protest Piata Victoriei , #proteste