Sa va fie frica, tara se ridica!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 06:42
25737 citiri
Sa va fie frica, tara se ridica!

Aceasta a fost doar una dintre zecile de scandari ale incredibilei seri de duminica, dar una care cred ca surprinde cel mai fidel esenta momentului.

Cele mai ample proteste din 1989 incoace, cu aproape 100 de mii de oameni in intrega tara, cu kilometri de manifestanti in centrul Bucurestiului, marcheaza un punct de inflexiune pentru societatea romaneasca.

Acest protest mamut, pasnic, perfect civilizat, nu a fost motivat de vreo emotie majora, ca in cazul Colectiv, sau de constrangeri financiare, ca in 2012. Cea mai importanta miscare de protest din ultimii 27 de ani a avut loc in apararea legii, a statului de drept si a justitiei.

Mi se pare de-a dreptul fabulos ca oameni care pareau complet amortiti in urma cu mai putin de doua luni, la alegeri, din cauza lipsei de oferta, se arata pe deplin implicati si gata sa lupte din toate puterile impotriva abuzului spulberand convingerea calduta ca anticoruptia e o tema demonetizata.

Asa cum mi se pare fabulos ca acesti oameni nu au cazut in plasa manipularilor grosiere ale televiziunilor cu patroni penali si care se straduiesc din rasputeri de luni de zile sa imprime convingerea ca justitia este un imens abuz care prigoneste inocenti. Ba dimpotriva, aceste televiziuni primesc, si ele, un sever avertisment.

Iar protestele nu au fost doar in Bucuresti. S-a iesit in strada cu miile, chiar zecile de mii, in mai multe orase din tara unele fara o traditie protestatara.

Societatea romaneasca a dat o lectie de demnitate care face acum inconjurul lumii si care ne ridica cu adevarat in randul tarilor civilizate. Societatea romanesca este demna de un autentic stat de drept, pe care a iesit sa-l apere.

Remarcabila cu adevarat contraperformanta PSD, care la nici doua luni de la victoria electorala sa provoace asa ceva fara sa fi taiat pensii si salarii, fara sa se fi intamplat nicio tragedie cutremuratoare.

In mod normal, in fata unei asemenea manifestari de forta si maturitate a societatii politicul ar trebui sa se teama.

Si nu ma refer doar la aceasta putere politica, desi, desigur, acum ea este in discutie. Dar avertismentul este pentru toti. Avertismentul ca societatea, departe a fi pasiva, dupa cum parea, este vie si exigenta, ca nu mai e posibil sa consideri ca victoria in alegeri iti permite ca patru ani de zile sa faci ce te taie capul, dincolo de program, fara sa-ti pese de vointa reala a electoratului, un avertisment ca mita electorala are efecte limitate si ca societatea nu mai poate fi cumparata cu o suta de lei in plus, pe model ceausist.

Nu de violenta si mineriade trebuie sa se teama politicul. Ci de maturizarea si radicalizarea societatii romanesti. Sa se teama sa mai minta, sa mai sfideze, sa mai jigneasca inteligenta societatii, sa mai escrocheze investitia de incredere a votului. De asta trebuie sa se teama toti de acum.

A inteles PSD ce era de inteles? Se va teme de forta societatii?

Deocamdata reactiile sunt mai degraba sfidatoare. Premierul Grindeanu vorbeste de manipulare. Calin Popescu Tariceanu ameninta cu razboiul civil. In felul acesta nu vor reusi decat sa enerveze, sa inversuneze si mai tare, sa aduca in strada si mai multi oameni, de la protest la protest, sa transforme o reactie impotriva unor proiecte punctuale intr-una cu adevarat anti-guvernamentala cu efecte grave.

Ar fi poate bine sa nu uite ca demonstratii cu mult mai putin semnificative numeric au dus fie la retragerea proiectelor vizate, ca in cazul Rosia Montana, fie la caderea guvernului, dupa Colectiv.

Pe de alta parte, anihilarea justitiei si eliberarea hotilor este, in mod evident, principalul proiect al acestei guvernari, pus in pratica cu mare urgenta. Nu cred ca vor renunta la el. Daca nu il vor putea atinge e ca si cum de fapt ar fi pierdut alegerile.

Asadar ma astept sa incerce smecherii. Sa mai indulceasca prevederile anti-justitie, sa inlocuiasca ordonatele de urgenta cu asumarea raspunderii guvernului, mizand nu numai pe majoritatea oficiala din Parlament ci si pe sustinerea pe care anti-justitia o are inclusiv in mare parte din PNL.

E un drum riscant. Asa cum i-am vazut pe viu duminica seara, nu cred ca oamenii iesiti sa proteste mai pot fi pacaliti. Deficitul de incredere in actuala putere este urias si nu vad alta rezolvare pentru calmarea situatiei in afara de retragerea proiectelor.

Daca PSD nu va gasi resursele sa inteleaga ca societatea romaneasca s-a schimbat fundamental, ma tem ca se indreapta spre o catastrofa politica.

Sa va fi fie frica, tara se ridica!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste ordonante justitie , #proteste