Huliganii au distrus protestul pasnic din Bucuresti. S-au batut cu jandarmii, au dat foc unui chiosc si au gonit manifestantii

Joi, 02 Februarie 2017, ora 01:15
52131 citiri
Huliganii au distrus protestul pasnic din Bucuresti. S-au batut cu jandarmii, au dat foc unui chiosc si au gonit manifestantii
Foto: Ziare.com

Un grup de cateva zeci de persoane a deturnat, miercuri seara, protestele pasnice de la Bucuresti, la care au participat 150.000 de oameni, la apogeul manifestatiei populare, aruncand cu sticle, cu torte si cu petarde spre jandarmi.

Mai mult, au incendiat un chiosc de ziare din Piata Victoriei si s-au batut cu oamenii legii.

Din primele informatii reiese ca huliganii care au initiat violentele la protestul pasnic sunt membri ai galeriilor Rapid si Dinamo, care veneau de la un meci de handbal dintre Steaua si Dinamo.

Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene si au cerut incetarea protestelor si evacuarea Pietei Victoria. Huliganii au reusit ce si-au propus, astfel ca multimea care demonstra in pace de mai bine de 12 ore a fost dispersata.

Peste 100 persoane au fost retinute si audiate chiar in sediul Guvernului.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, confruntarile dintre huligani si jandarmi:

01:01 - Marius Militaru, ofiter la Jandarmeria Romana, a postat pe Facebook imagini cu "armele" pe care le aveau huliganii asupra lor.

00:58 - SRI a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca a avut informatii despre prezenta ultrasilor in Piata Victoriei si ca acestea au fost transmise catre Ministerul Afacerilor Interne.

"Serviciul Roman de Informatii a actionat potrivit competentelor legale detinute, datele si informatiile obtinute cu privire la intentiile de organizare sau deturnare a actiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ institutiilor legal abilitate sa intervina pentru mentinerea ordinii si sigurantei publice. In aceasta situatie a existat un schimb de informatii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul institutiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul Secretarului de Stat Stefu Viorel si Bogdan Despescu-IGPR, precum si la nivelul Jandarmeriei si SPP", informeaza SRI.

00:56 - Peste 100 persoane au fost retinute si audiate, in urma incidentelor din Piata Victoriei. Multi dintre ei au recunoscut ca au fost platiti si au spus cine sunt persoanele care le-au dat banii, informeaza Realitatea TV.

00:50 - Manifestatia din Piata Victoriei din Capitala s-a incheiat. Toti cei care protestau pasnic au plecat, insa au promis ca se vor intoarce joi in strada.

00:42 - Creste numarul celor raniti la proteste. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat, la Antena 3, ca doi protestatari si trei jandarmi au fost raniti si spitalizati, dar cu totii se afla in afara pericolului. El a precizat ca jandarmii au suferit leziuni, dupa ce au fost atacati cu petarde si cu caramizi, iar unul dintre ei a inhalat gaze lacrimogene.

00:37 - Pe forumurile ultrasilor, acestia au scris: "Mergem la proteste, zapacim oile", informeaza Realitatea TV.

00:31 - Jandarmii au incercuit Piata Victoriei. La aceasta ora, in fata sediului Executivului mai sunt circa 50 de protestatari. Confruntari au mai avut loc spre Soseaua Nicolae Titulescu intre jandarmi si un grup de circa 20 de persoane care aruncau cu petarde si torte, potrivit News.ro.

00:20 - Starea unuia dintre cei doi jandarmii raniti in Piata Victoriei este mai grava, el fiind lovit cu o caramida, a declarat, pentru News.ro, Cristian Grasu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

00:12 - Ultrasii au avut intentia sa foloseasca cocktail-uri molotov, existand fotografii in acest sens, potrivit Realitatea TV. In urma incidentelor, sase persoane au fost retinute si audiate chiar in sediul Guvernului.

00:01 - Carmen Negoita, fosta sotie a lui Ionut Negoita, patronului clubului FC Dinamo, a scris pe Facebook: "Am stat 4 ore in piata si toata lumea era pasnica. In coltul dreapta al Guvernului era un grup de dubiosi, care pareau ca pregatesc ceva. Unul din prietenii mei chiar a zis ca astia fac parte din galerie. Ceea ce se pare ca este adevarat".

23:58 - Doi jandarmi si doi protestatari au fost dusi la spital, in urma violentelor din Piata Victoriei, a anuntat secretarul de stat Raed Arafat, care a precizat ca starea lor nu este grava. "Nu sunt probleme grave, din informatiile pe care le am", a afirmat Raed Arafat, la Antena 3.

23:51 - Jandarmii au ocupat, la aceasta ora, o mare parte din Piata Victoriei. In fata sediului Guvernului se mai afla acum circa 1.000 de protestatari, informeaza News.ro.

23:47 - Cateva persoane din grupul de ultrasi au reusit sa fuga pe Calea Victoriei, in zona blocurilor. Acolo, acestia au aruncat cu sticle si cu bulgari de zapada in jandarmi, care au intervenit din nou cu gaze lacrimogene.

23:44 - Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, miercuri, la Antena 3, ca un jandarm a fost ranit in urma altercatiilor din Piata Universitatii, el fiind transportat la Spitalul Floreasca unde se afla sub ingrijire medicala si este in afara pericolului.

Alti membri ai fortelor de ordine au fost raniti usor, dar au revenit in dispozitiv. Carmen Dan a facut un apel la manifestanti sa paraseasca Piata Victoriei si sa se delimiteze de grupul de "huligani" care provoaca violente.

23:40 In Piata Victoriei si-au facut aparitia si forte de la Brigada Speciala de Interventie si reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. O persoana din grupul violent a fost ridicata si dusa in curtea Guvernului, informeaza News.ro.

23:36 - Realitatea TV transmite ca ar fi vorba despre huligani din galeria echipei de fotbal Dinamo, echipa patronata de Ionut Negoita. Fratele sau, Robert Negoita, este beneficiar al ordonantei care modifica Codurile Penale.

Se pare ca acestia au participat la meciul de handbal Dinamo-Steaua si imediat dupa partida au venit in Piata Victoriei. Mai mult, printre agitatori s-ar afla si membri ai echipei Rapid. Acelasi post de televiziune anunta ca ultrasii au batut cativa oameni care participau pasnic la protest.

23:32 - Oamenii care manifestau pasnic au strigat catre agitatori "Nu asa!" si "Fara violenta", transmite corespondentul Ziare.com.

23:30 - "Asupra cordoanelor de jandarmi au fost executate violente, iar acum mesajul pe care eu il transmit este ca toate persoanele sa paraseasca Piata Victoriei, au fost violente asupra jandarmilor. Vom folosi materialele din dotare. Pentru siguranta lor, trebuie este sa foloseasca caile de evacuare si sa paraseasca zona in care au loc aceste violente.

Avem echipe in teren, sunt multiplicatori de mesaje. Este important ca oamenii de buna credinta sa se delimiteze. In special cei care au venit cu copii sa se delimiteze de zona in care au loc violente, ca sa nu fie afectati de masurile pe care le vom lua in acele zone", a declarat Georgian Enache, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei a declarat, la Digi24.

*************************

Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM, ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin Iordache.

Citeste mai multe despre cum a dat Guvernul lovitura de gratie Justitiei: A modificat Codurile Penale si a trimis gratierea in Parlament "Legile le facem noi. Alta intrebare?"

De asemenea, Guvernul a trimis la Parlament, pentru aprobare in procedura de urgenta, legea gratierii si modificarea legii privind executarea pedepselor.

Faptul ca Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanta noaptea, fara dezbatere publica si fara a mai astepta avizul CSM, consultativ dar obligatoriu, a scos in strada zeci de mii de oameni din toata tara.

Protestele au continuat si pe parcursul zilei de miercuri, in ciuda faptului ca a fost zi lucratoare. Totodata, miercuri seara, sute de mii de oameni au iesit in strada in toata tara, participand la cele mai mari proteste de dupa Revolutie.

CSM a decis, miercuri dimineata, cu unanimitate de voturi sa atace la CCR ordonanta Iordache, dupa ce la sedinta a participat si presedintele Klaus Iohannis.

Vezi sesizarea depusa de CSM la Curtea Constitutionala prin care ordonata ar putea fi blocata.

Totodata, presedintele Iohannis a discutat cu Avocatul Poporului, caruia i-a pus la dispozitie documente care arata ca poate sesiza Curtea Constitutionala, invitandu-l sa o faca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#proteste ordonante cod penal , #proteste