Statul de drept la Pungesti (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 10:32
9289 citiri
Statul de drept la Pungesti (Opinii)

Cu riscul de a atrage asupra mea toata furia ecologistilor, dar si a celor care detesta guvernul Ponta, spun raspicat ca interventia jandarmilor la Pungesti a fost justificata si normala intr-un stat de drept.

Ce avem noi acolo? Avem o companie straina, in speta americana, care a obtinut legal dreptul de concesiune asupra unui teren pe care vrea demareze operatiuni de explorare, nu exploatare deocamdata, a gazelor de sist, operatiuni care nu se vor face prin fracturare in aceasta faza si pentru care are toate avizele cerute de lege.

De partea cealalta, avem un grup de protestari cu crucea in frunte, ca sa zic asa, complet dezinformati, aparent manipulati cu tot felul de scenarii infricosatoare de persoane care admit ca au fost prezente si la manifestatiile din ianuarie 2012 (ca sa vezi ce mobilitate la pungesteni!), care blocheaza accesul utilajelor acestei companii la terenul concesionat si incearca sa opreasca operatiunile legale de explorare.

Ca poate comunicarea Chevron a fost deficitara si manipularea, cel mai probabil ruseasca (dupa modelul Bulgariei) de la Pungesti ar fi trebuit combatuta mai eficient printr-o campanie de la om la om, din poarta in poarta, este o discutie separata si justificata. Dar, pana una alta, legea este de partea companiei Chevron care vrea sa faca ceva pe terenul pe care l-a concesionat si unde nu avea acces.

In orice tara din lumea civilizata, fortele de ordine ar fi deblocat drumul si ar fi restabilit ordinea inclusiv prin violenta, daca e nevoie. Asa a procedat si guvernul Boc in ianuarie 2012 impotriva blocarii ilegale a Pietii Universitatii si foarte bine a procedat. Pentru ca fara o astfel de interventie pe fruntea noastra se va aseza inca o stampila, pe lange cele pe care le avem deja, aceea de anarhie, de tara in care drepturile nu sunt solide, iar un grup de protestatari manipulati poate distruge un proiect strategic.

Sigur ca de la explorare la exploatare calea e lunga. Daca se gasesc acolo gaze de sist, conditiile concrete ale exploatarii trebuie sa raspunda mai multor intrebari importante, intre care: Cat de mare este riscul de poluare si cum poate fi combatut el eficient? Cum va fi gestionata problema apelor uzate rezultate in urma fracturarii hidraulice? Care va fi castigul concret al statului roman? Vor fi gazele de sist mai ieftine decat cele din import? Cu alte cuvinte - merita deranjul?

Dar exista si cateva intrebari pentru cei cazuti in prohodul dramei de la Pungesti:

1.Suntem dispusi sa platim tot pretul ecologismului? Pentru ca el e foarte mare. Adica refuzam exploatarile neconventionale, aparam cu pieptul gol frunzulita si floricica de la Pungesti, dar nici nu ne loveste damblaua cu factura la gaz in mana. Alungam Chevron de pe pamantul sfant al Pungestiului, dar rabdam stoic dependenta de gazul rusesc. Ca una fara alta nu merge.

2.Cum se face ca la Baile Felix, unde exploreaza Gazprom gaze de sist, nu s-a legat nimeni cu lanturile, nu au iesit preotii cu crucea in fata, nu s-a dat nimeni cu fundul de pamant? Nu e tot pamantul sfant, nu e tot floricica si frunzisoara autohtona? Sau nu cumva acolo nu are cine sa manipuleze si sa finanteze protestul? Zic si eu asa.

3.Exista activitate umana lipsita de riscuri si complet nepoluanta? Nu stiu cat va polua fracturarea hidraulica, dar stiu ca, spre exemplu, masinile de care am ajuns dependenti polueaza cu mult mai mult. De ce nu ne oripileaza dezastrul ecologic cu care se incheie fiecare week-end cu gratare?

4.Daca exproprierea pentru cauza de utilitate publica, facuta legal, ca prerogativa exercitata de stat, in exclusivitate, nu cedata neconstitutional unei companii, este inacceptabila, cum putem construi sosele, autostrazi, aeroporturi si altele care tin de civilizatia contemporana?

5.Cum se face ca oare ca protestele care au dus la interzicerea gazului de sist in Bulgaria au fost conduse de un individ deconspirat ca agent rusesc? Coincidenta, desigur!

Stiti care este marea ironie? Cred ca pentru prima data de cand a preluat puterea, guvernul Ponta vrea sa faca ceva util pentru tara asta. Pentru prima data vrea sa puna pe picioare un proiect strategic. Si este posibil sa il rateze sau sa il deconteze electoral foarte scump tocmai din cauza propriei propagande desantate impotriva acestui proiect de pe vremea cand era in opozitie si darama un guvern pentru ca voia sa dea drumul explorarii gazelor de sist.

E o ironie care nu ma incalzeste insa cu nimic. Pentru ca indiferent cat de mare va fi pretul platit de Victor Ponta, cel platit de Romania va fi mai mare.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#proteste Pungesti, #exploare gaze de sist, #jandarmi Pungesti , #proteste