Studentii de la Drept ies azi in strada: Noua lege penala nu mai apara valori fundamentale - Viata, Integritatea, Echitatea

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 07:37
7286 citiri
Studentii de la Drept ies azi in strada: Noua lege penala nu mai apara valori fundamentale - Viata, Integritatea, Echitatea
Foto: Arhiva Hepta.ro

Studentii de la Drept ies azi in strada din cauza modificarilor la Legile Justitiei si la Codurile Penale, cu care nu sunt de acord si despre care spun ca nu mai apara valori fundamentale intr-o societate si sunt facute ca sa favorizeze infractorii.

Protestul va fi, de fapt, o "manifestare muta de condamnare a initiativelor de modificare a legislatiei penale", care va incepe la ora 13:00, in fata Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, se arata intr-o postare pe pagina de Facebook a Asociatiei Studentilor de la Drept.

"Colegi, va propunem sa aduceti cu voi copii ale Constitutiei Romaniei. Ne vedem pe treptele facultatii in fata lui Cicerone, a lui Papinian, a lui Justinian, Solon si Licurg pentru ca stim de peste 2000 de ani ca dreptul nu se construieste arbitrar, pentru diferite interese care nu sunt ale 'cetatii'", arata sursa citata.

Reprezentantii asociatiei subliniaza in comunicatul citat ca studentii sunt la curent cu modificarile care se fac in Parlament la legile Justitiei si la Codurile Penale.

"Credem ca efectele negative irecuperabile pe care mare parte din aceste schimbari le-ar produce sunt de netagaduit. Diferite voci din spatiul public asteapta reactia studentilor de la Drept, care ar fi loviti in mod direct de aceste masuri mai mult decat alte categorii sociale. ‍‍‍‍‍‍ ‍‍

‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Astfel, dupa modelul si in sustinerea actiunilor mute ale judecatorilor, procurorilor si ale auditorilor de justitie, studentii de la Drept sunt chemati maine de la ora 13:00 in fata facultatii la un manifest mut prin care sa demonstram ca nu suntem ignoranti la schimbarile propuse si NU le sustinem (...)

‍‍‍‍

Intr-un asemenea moment critic credem ca trebuie sa aratam ca studentii, cei care de-a lungul timpului au fost primii care au criticat asemenea masuri, sunt in continuare o voce relevanta in societate", se mai arata in comunicatul citat.

Motivele pentru care Asociatia Studentilor de la Drept critica schimbarile propuse in Parlament au fost prezentate pe larg marti dimineata, iar concluziile sunt foarte dure.

"Societatea, in ansamblul ei, va fi vatamata din cauza faptului ca noua lege penala propusa de legiuitor nu mai apara valori sociale fundamentale cum ar fi viata, integritatea fizica si psihica, echitatea sociala si egalitatea partilor in proces. Noua lege penala este disproportionat elaborata in favoarea suspectilor, inculpatilor si condamnatilor penal, punand presoana vatamata si procurorul pe o pozitie de inferioritate (...)

Propunerile de modificare a legilor mai sus mentionate aduc atingere statului de drept si suprematiei Constitutiei Romaniei. Suntem cu totii vulnerabili in fata nedreptatii ce se va instaura si legaliza in societatea romaneasca", arata asociatia.

Pozitii similare au exprimat si magistratii aflati deja in functie, care au protestat incepand de luni fie prin iesiri in strada, fie prin intreruperea activitatii.

In ciuda acestui fapt si a nemultumirii exprimate public de CSM cu privire la lipsa unei colaborari institutionale loiale, Parlamentul a continuat modificarea legilor care ii vizeaza direct pe magistrati in procedura de urgenta accelerata.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#studenti drept protest legile justitiei, #proteste Legile Justitiei , #proteste