The Guardian: Proteste ale politicienilor romani, fata de atitudinea britanicilor legata de imigranti

Luni, 04 Februarie 2013, ora 10:32
3662 citiri
The Guardian: Proteste ale politicienilor romani, fata de atitudinea britanicilor legata de imigranti

Politicienii romani, dar si romanii de rand protesteaza fata de atitudinea oficialilor britanici, care se tem de imigrantii romani si bulgari care ar urma sa ajunga in Regatul Unit in 2014.

Printre acestia se numara fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Calin Popescu Tariceanu sau ministrul Muncii, Mariana Campenu. Locul din care sunt lansate aceste proteste este Piata Revolutiei.

"Ma astept la o intelegere mai buna din partea Marii Britanii pentru problemele cu care se confrunta Romania si romanii", a declarat fostul presedinte Ion Iliescu, primul lider democratic al tarii, dupa epoca Ceausescu, asa cum noteaza The Guardian.

Ambasadorul roman la Londra, catre britanici: Aveti economie slaba, romanii nu vin

Economia Romaniei inregistreaza al cincilea an de declin, potrivit fostului prim-ministru Calin Popescu Tariceanu, cel care a dus tara in Uniunea Europeana. Popularitea Uniunii s-a diminuat inevitabil, de cand tara a aderat, pe 1 ianuarie 2007. Iar criza economica nu a ajutat, desigur, si daca britanicii au nemultumiri legate de faptul ca UE interzice bananele indoite, romanii sunt iritati ca nu pot macelari porcul familiei, de Craciun si de Paste, in traditionalul fel de taiere a gatului, scrie sursa citata.

"O criza economica poate avea un impact social foarte important si apoi desigur vin tensiunile politice si conflictele si toate celelalte. Cat timp va dura rabdarea oamenilor?", se intreaba fostul premier liberal.

Calin Popescu Tariceanu, dezamagit de atitudinea Marii Britanii

Vorbind din una dintre salile mari din Palatul Parlamentului, construit pentru a fi palatul fostului dictator Nicolae Ceausescu, Tariceanu a adaugat ca atitudinea Marii Britanii se va adauga inevitabil frustrarilor multor romani, inclusiv a lui insusi.

"Traiesc cu o anumita dezamagire. De ce? Pentru ca ma uit la Marea Britanie ca la o tara care este de referinta pentru spiritul democratic si liberal. Stiu ca proiectul european s-a construit in jurul a patru libertati cruciale: libertatea miscarii bunurilor, a serviciilor, a oamenilor si a capitalului. Sunt sigur ca Regatul Unit sustine foarte mult circulatia capitalului, care nu este doar in propriul sau avantaj, ci al tuturor.

Insa ei (britanicii - n.red.) trebuie sa-si revizuiasca pozitia deoarece libera circulatie a oamenilor este esentiala pentru bunastarea Marii Britanii. Ceea ce ma infurie este faptul ca exista o campanie guvernamentala planuita impotriva imigrantilor. Nu ma asteptam la asta din partea unei tari cu asa indelungate traditii ale democratiei si libertatii", a spus Tariceanu.

Ambasadorul roman in Marea Britanie: Satul Olimpic de la Londra nu era construit fara romani

La randul sau, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a amintit faptul ca muncitorii romani din Marea Britanie au ajutat la ridicarea stadionului olimpic, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Londra, din vara anului 2012, intreband daca nu pot fi astfel vazute beneficiile faptului ca romanii au ajuns in Marea Britanie.

"Nu cred ca este normal ca unele restrictii sa ii vizeze doar pe romani si pe bulgari, din moment ce credem ca suntem cetateni egali in Uniunea Europeana", a declarat Campeanu, care a transmis un mesaj foarte simplu: "Sa ne confruntam cu realitatea si sa tragem concluzii bazate pe fapte".

Ministrul Muncii a facut declaratiile din biroul sau aflat intr-o cladire din Piata Revolutiei, in fostul sediu al Comitetului Comunist Central, unde Nicolae Ceausescu si-a sustinut discursul, in decembrie 1989, noteaza The Guardian.

Campeanu subliniaza ca Marea Britanie este in spatele Spaniei, Italiei, Frantei, Portugaliei si Germaniei in ceea ce priveste numarul de romani, iar cei care au vrut sa emigreze au facut-o deja. Un milion de romani traiesc deja in Italia si Spania. Aproximativ 150.000 de romani sunt in Marea Britanie, dintre care 80.000 lucreaza in agricultura, 6.000 sunt medici si asistente si 5.000 de studenti.

Insa ingrijorarile si dezamagirea exprimate de clasa politica din Romania este numai o reflectie a trairilor de pe strazile din afara birourilor liderilor politici.

Sorin Sonie, in varsta de 38 de ani, a declarat ca lucrurile sunt mai rele decat oricand in Uniunea Europeana, afirmand ca nimic nu s-a schimbat in bine, de la aderare, iar Vlad Niculescu, in varsta de 45 de ani, a spus ca exista o furie crescuta din cauza discriminarii.

Nu in ultimul rand, artistul Dan Perjovschi, a afirmat ca romanii iubesc Premiership (prima liga de fotbal din Marea Britanie - n.red.), pe Robbie Williams si pe Helen Mirren.

"Romanii au avut un mare respect pentru Regatul Unit, deoarece legenda spune ca Tony Blair a contribuit masiv la candidatura noastra la Uniunea Europeana. Prin urmare, situatia actuala este vazuta drept o tradare", a spus Perjovschi.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#politicieni romani imigranti Marea Britanie, #politicieni romani protest britanici, #romani piata muncii Marea Britanie, #imigranti romani Marea Britanie , #proteste