Trebuie ramas in strada, lucrurile nu se schimba peste noapte! Interviu

Sambata, 07 Noiembrie 2015, ora 14:46
5034 citiri
Trebuie ramas in strada, lucrurile nu se schimba peste noapte! Interviu
Foto: Ziare.com/Nicu Socol

Presiunea strazii trebuie sa continue pana cand apar primele rezultate concrete, cum ar fi demisiile unor alesi sau renuntari la imunitate, altfel, daca protestatarii se multumesc cu putin, lupta e pierduta, afirma Claudia Postelnicescu, reprezentant al miscarii civice "Initiativa Romania".

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, Claudia Postelnicescu ne-a vorbit despre intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis, organizata vineri, in premiera, de seful statului si la care au fost invitati cativa reprezentanti ai societatii civile si ai protestatarilor, dar si despre coagularea tuturor energiilor pozitive, care ar putea genera aparitia unor noi lideri politici.

A doua zi de consultari cu partidele si "strada". Iohannis are doua variante - anticipate si tehnocrati

Puteti sa ne spuneti cum au fost selectati participantii la aceasta intalnire cu presedintele? Cum ati fost alesi?

Mai multi dintre noi am ridicat aceasta problema a legitimitatii, pentru ca nu voia nimeni sa isi asume ca este o voce a strazii reprezentativa, asa ca aceasta intrebare i-a fost pusa presedintelui de mai multi dintre noi.

Administratia Prezidentiala a primit peste 5.000 de mailuri si au facut o selectie, dar nu ne-au spus pe ce criterii, fie pe rapiditate, cine a trimis mail mai repede, fie pe informatii luate din presa, probabil ca au avut un cumul de criterii, nu stim exact.

I-am rugat sa aiba o procedura mai transparenta pentru viitoarele consultari. Inteleg ca exista intentia de a avea consultari regulate cu societatea civila de acum incolo.

Cum au decurs discutiile cu presedintele?

Presedintele a primit foarte multe propuneri de la cei prezenti, a spus ca se va gandi, va reflecta asupra tuturor, dar primul pas pe care il poate face in perioada urmatoare va fi sa numeasca un premier. Ne-a mai spus ca reforma clasei politice va dura, nu se poate face in doua saptamani sau pana la Craciun, si ca se poate face doar in doua feluri. Fie prin reforma partidelor din interior, si s-a discutat acest lucru, iar partidele sunt constiente ca strada cere anumite lucruri legate de coruptie, de lipsa de credibilitate a politicienilor actuali si de legitimitate a unora dintre ei, asa ca le va cere unora dintre ei sa faca un pas in spate.

A doua optiune este ca oamenii iesiti in strada, cei din societatea civila sau cei care doresc sa schimbe ceva sa isi faca partide, sa se implice in politica.

Ati discutat in detaliu despre aceasta din urma posibilitate sau a fost doar o sugestie?

A fost o propunere. Dansul crede ca de acolo, din strada, ar trebui sa apara viitori lideri sau viitori oameni politici. Dar, fireste, este o optiune personala. Unii isi doresc sa ramana in continuare in societatea civila, altii in profesiile lor. Insa din toata energia asta se va coagula ceva la un moment dat, dar nimeni nu stie exact ce si cum.

Consultarile de la Cotroceni par sa le dea tuturor increderea ca lucrurile vor merge bine, nu mai e nevoie de presiunea strazii. Credeti ca lumea va continua totusi sa iasa in strada?

A fost o colega din societatea civila care a spus ca au primit recent informatii conform carora s-au facut controale in niste baruri si autoritatile s-au multumit cu o spaga de 200 de lei. Deci nu cred ca lucrurile se schimba peste noapte.

Da, presedintele are o atitudine pozitiva, dar e pus la mijloc, intre societatea civila si partide. Nu cred ca se schimba de pe o zi pe alta. In plus, sunt multe tensiuni in piata acum. Sunt oameni care ar fi trebuit sa fie la aceste consultari si, din motive pe care nu le cunoastem, inca n-au fost, fie ca n-au vrut ei, fie ca n-au stiut, fie ca n-au fost invitati.

Initiativa Romania este un pic mai ferma pe linia asta. Trebuie ramas in strada, pana vedem niste demisii, pana vedem ca primarul X isi da demisia, pana vedem ca parlamentarii care au blocat anchetele penale spun 'Gata cu imunitatea! Am imunitate pe declaratiile politice, dar justitia trebuie sa isi urmeze cursul'. Vrem sa vedem genul asta de gesturi si abia atunci credem ca e momentul sa plecam din strada.

Dar, daca noi ne multumim cu putin, cred ca pierdem o lupta, pentru ca s-au mai facut greseli pana acum.

A patra zi de proteste Capitala contrastelor: Liniste si rugaciuni vs. huiduieli si bataie pe microfon (Galerie foto)

Spuneti-ne mai multe despre "Initiativa Romania", care s-a infiintat recent si pe care ati reprezentat-o la Cotroceni.

Acum doua zile ne-am infiintat, da. Suntem un grup, ne stim de catva timp si dorim sa schimbam ceva. Am monitorizat campanii electorale si in strada am tot iesit. Am discutat diverse propuneri intre noi si am zis 'Hai, sa facem asta!' pentru ca noua ni se pare ca exista foarte multe grupuri, grupuscule, factiuni in comunitati, care vor sa faca lucruri si in felul asta se pierd extrem de multe energii pozitive.

Noi vrem sa vina si altii alaturi de aceasta Initiativa, sa punem cumva pe o platforma comuna tot ce reflecta strada si societatea civila acum. Si de acolo sa se degaje oameni care vor sa mearga mai departe in politica, de exemplu, la alegerile locale de anul viitor sau la parlamentare.

Sau mai departe, in urmatorii ani, fara sa fortam noi ceva, pur si simplu, sa creasca organic viitorii lideri cumva, dar sa punem la un loc toate aceste energii. S-a vazut si la intalnire ca sunt foarte multe revendicari similare, inclusiv de la asociatiile de studenti si de elevi, care au fost prezente.

Nimeni nu vrea sa isi asume toate vocile diverse care sunt in strada. Noi vrem sa ii gasim pe toti cei care doresc sa se exprime si sa vedem fiecare ce vrea.

De exemplu, a venit Adi Despot la Cotroceni. S-a vorbit foarte mult ca strada il vrea acolo. El a venit ca exercitiu democratic, dar nu a vrut sa isi asume nimic la nivel de revendicare. Acest gen de exercitiu democratic vrem si noi sa il facem. Oameni care vor sa isi asume si care au ceva de spus, care vor sa se implice civic sau politic, sa fie pusi laolalta si apoi sa vedem si cine vrea sa isi asume o candidatura.

Deocamdata nu stim cine sunt oamenii aia. Dar sigur ei exista.

Cum puteti fi contactati?

Avem un formular si un blog Initiativa Romania, dar am cumparat si un domeniu pe Internet, o sa mutam totul acolo si vom anunta prin comunicate de presa.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Iohannis consultari societatea civila, #Initiativa Romania proteste consultari Iohannis , #proteste