Un fost parlamentar UDMR vine la mega-protestul de la Bucuresti: Exista pericolul "turcizarii" Romaniei - Interviu

Joi, 18 Ianuarie 2018, ora 13:24
10559 citiri
Un fost parlamentar UDMR vine la mega-protestul de la Bucuresti: Exista pericolul "turcizarii" Romaniei - Interviu
Foto: Facebook / Reusim

Exista pericolul "turcizarii" sau "polonizarii" Romaniei, adica un partid care a castigat democratic alegerile sa ia apoi masuri antidemocratice, avertizeaza Peter Eckstein Kovacs, fost parlamentar UDMR si consilier prezidential, care si-a anuntat prezenta la mega-protestul din 20 ianuarie argumentand ca "nimeni nu trebuie sa fie deasupra legii".

"Haideti cu noi! Pe 20 ianuarie, la Bucuresti, la miting. Noi negri se aduna: premierul desemnat a declarat ca sprijina total contrareforma din justitie. Pe 20 ianuarie sa aparam cat mai multi statul de drept. Inchiriem un autobuz, cu plecarea spre Bucuresti sambata, sosirea acasa duminica dimineata", a scris, miercuri, pe Facebook Peter Eckstein Kovacs.

Fost deputat si senator UDMR, fost ministru delegat si consilier prezidential pentru minoritati nationale, in prezent avocat la Cluj, Peter Eckstein Kovacs vorbeste intr-un interviu acordat Ziare.com despre motivele pentru care a decis sa iasa in strada, despre teama unor politicieni de Justitie, pregatirea profesionala precara a celor din comisiile Juridice si pericolul unui derapaj de la democratie, exprimandu-si speranta ca, sambata, vor fi in strada multi romani care vor apara statul de drept.

Vezi aici programul actualizat al protestelor care vor fi organizate in toata tara sambata 20 ianuarie:

In ce calitate veniti la Bucuresti ca sa protestati: de cetatean, de avocat, de membru al UDMR sau toate la un loc?

In primul rand de cetatean. Pozitionarea mea in aceasta chestiune nu este una noua, e de foarte mult timp. Eu cred ca un cetatean responsabil trebuie sa aiba un punct de vedere cu privire la statul de drept. Si mai cred ca o chestiune de baza a democratiei este ca nimeni sa nu fie deasupra legii, principiu consacrat chiar si de Constitutia Romaniei - articolul 16, aliniatul 2.

Mi se pare ca e o chestiune foarte importanta a democratiei, in Romania si oriunde: sa fie stat de drept si nimeni sa nu fie deasupra legii. Ma gandesc in primul rand la clasa politica, fara sa generalizez, la cei care au probleme cu Justitia, in primul rand la domnul Dragnea si la domnul Tariceanu.

Eu am fost in Parlament, am avut cateva mandate si cunosc atmosfera de acolo. Oamenii se apara, e un spirit nu zic de gasca, ci de echipa. Asa cum medicii se apara intre ei, cum si avocatii se apara intre ei, asa si oamenii din politica se apara intre ei sa nu raspunda, sa evite raspunderea in fata Justitiei. Nu este bine.

Acest spirit de echipa despre care vorbiti nu s-ar fi putut exprima mai bine altfel, de exemplu prin: "Sa facem legi mai bune, sa facem economia sa mearga si Romania sa se dezvolte mai repede"?

Eu am dat in Parlament si de oameni de o calitate indoielnica, cu probleme cu Justitia, si de oameni care s-au dus acolo intr-adevar sa faca bine societatii si tarii. Nu pun anatema pe toti parlamentarii.

E mai larg cercul decat cel al parlamentarilor si in acest caz e vorba despre oameni care dau tonul si care au probleme sau incearca sa evite sa aiba probleme cu Justitia.

Cu colegii din UDMR ati discutat?

Nu. Eu nu sunt de acord cu punctul de vedere al UDMR. In decursul timpului, UDMR nu a luat o pozitie corecta din acest punct de vedere, a cam etnicizat si aceasta chestiune. E adevarat ca sunt multi lideri de diferite ranguri in UDMR care au probleme cu Justitia si unele chiar ca sunt discutabile. Spun asa pentru ca nu cunosc dosarul, nu poti sa stii care e problema de la care pornesc lucrurile.

UDMR vede ca este o vanatoare de demnitari unguri si face si o campanie mediatica in acest sens, este sustinut de Guvernul din Ungaria, care, iarasi, interpreteaza in acest fel lucrurile.

Eu, pe de o parte nu exclud existenta greselilor, pentru ca si cei din Justitie pot sa greseasca, fie ca sunt procurori sau judecatori, ba, din contra, am vazut ca si in magistratura sunt "romani verzi", care au o aversiune fata de minoritati, printre care si fata de unguri, si acest lucru poate influenta negativ actul de justitie. Dar sa fie o actiune concertata a Justitiei impotriva maghiarilor in general si a demnitarilor maghiari in special refuz cu hotarare. Nu cred acest lucru.

In calitate de parlamentar ati lucrat mult la legislatia anticoruptie. Cum vi se par schimbarile propuse acum de majoritatea PSD-ALDE? Ce urmareste ea si cat de aproape e sa isi atinga scopul?

Sunt doua chestiuni. Pe de o parte, vad pericolul "turcizarii" Romaniei si al "polonizarii": un partid care a castigat total democratic alegerile purcede la masuri antidemocratice. Exista precedente, nu trebuie ca domnul Dragnea sa inventeze "roata de la caruta".

Pe de alta parte, stiti cum spun oamenii batrani: ca pe vremea lor era mai bine. Si eu am avut sansa de a lucra trei mandate in Comisia Juridica, unde am avut de-a face cu oameni din PSD foarte rezonabili si buni profesionisti, care aveau cunostinte si respect fata de principiile de drept unanim cunoscute. Iar acum sunt in jilt la conducerea comisiilor juridice oameni ca domnul Nicolicea, cu o diploma la fara frecventa la Universitatea din Turnu Severin, sau domnul Iordache, care e inginer.

Dupa 1989, cam toata lumea putea sa dobandeasca o diploma in drept, dar cunostintele si mai ales respectarea principiilor de drept au devenit cam rara avis in comisiile juridice ale Parlamentului Romaniei.

Sa nu o uitam nici pe Steluta Cataniciu, careia instanta i-a spus limpede ca nu poate fi parlamentar si totusi inca mai e, lucru criticat si in rapoartele MCV.

Ea e intr-o alta categorie. E colega avocata, din Cluj, si cam stie cum se desfasoara o sedinta de judecata, Nicolicea si Iordache nu stiu, sunt "de pe alta planeta". Doamna Cataniciu stie, dar are aceasta problema, e o "belea" a Parlamentului. Are o hotarare judecatoreasca, dar din moment ce a depus juramantul in Parlament e la mana plenului si toata Camera Deputatilor este in culpa ca nu duce la bun sfarsit o hotarare judecatoreasca.

Revenind la proteste, dvs de ce credeti ca nu ies mai multi romani in strada? Nu inteleg pericolul, nu vad o alta varianta in afara PSD, sunt indiferenti sau chiar multumiti de situatia politica actuala?

Eu zic ca oamenii au iesit cand au simtit cutitul la os. Sa ceri de la oameni sa iasa in fiecare saptamana cred ca este exagerat.

Eu sper, de asta si vin la Bucuresti, sa fim mai multi, sa fim vizibili, sa aratam ca suntem o cantitate importanta a opiniei publice.

Citeste mai multe despre:

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#protest Bucuresti Peter Eckstein Kovacs, #mega protest Bucuresti, #protest Legile Justitiei , #proteste