Washington Post: Ce inseamna sa protestezi ca un roman? Creativitatea marcheaza marile proteste anticoruptie

Marti, 21 Februarie 2017, ora 10:50
36784 citiri
Washington Post: Ce inseamna sa protestezi ca un roman? Creativitatea marcheaza marile proteste anticoruptie
Foto: ProTV

In ultimele saptamani, sutele de mii de protestatari din Romania si-au folosit umorul si inteligenta in protestele anticoruptie.

Deci ce inseamna sa protestezi ca un roman?, intreaba Washington Post intr-un amplu material dedicat mesajelor istete si creative din timpul manifestatiilor de strada din Piata Victoriei si din numeroase orase ale Romaniei.

Revolutia luminii

La cel mai mare protest al acestei generatii, care a avut loc pe 5 februarie, sute de mii de oameni au aprins lanternele telefoanelor mobile in fata cladirii Guvernului si au creat o mare de lumini sclipitoare in Piata Victoriei, o imagine spectaculoasa de solidaritate.

O saptamana mai tarziu, zeci de mii de manifestanti si-au tinut telefoanelor in spatele unor hartii colorate in rosu, galben si albastru, formand un urias tricolor uman.

Teatru la protest

Pe vremea lui Nicolae Ceausescu, teatrul era una dintre putinele forme de rezistenta, cu mesaje metaforice si cu dublu sens.

Nici manifestantii de astazi nu au uitat de muzica si teatru. Au fost memorabile figurile in marime natuala ale lui Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu, Sorin Grindeanu, Victor Ponta, Florin Iordache si Ion Iliescu, imbracati in zeghe, care au fost plimbate prin Piata Victoriei.

Oamenii au cantat la chitara, la vioara sau la tobe si au dansat in mijlocul protestelor.

Si tehnicienii au venit in ajutorul manifestantilor si au proiectat pe blocurile din Piata Victoriei mesaje-simbol ale protestelor, cum ar fi "#rezista" sau "demisia". Pe una dintre cladiri a aparut si logo-ul lui Batman, asteptat sa salveze orasul de infractori.

Jocuri de cuvinte

Unele dintre mesajele anticoruptie au fost scrise in limba engleza, pentru a ajunge la un public mai larg. Altele, insa, sunt imposibil de tradus, noteaza Washington Post. Cele care au prins cel mai bine au fost jocurile de cuvinte cu numele lui Liviu Dragnea "liderul mustacios al Partidului Social Democrat".

"We don't beLiviu" sau "EU, we don't want to Liviu" sunt cateva dintre mesajele scrise pe pancarte. Un alt afis memorabil este cel in care Mr. Spock din Star Trek se uita spre Guvern si spune: "Capitane, am scanat cladirea si nu e niciun semn de viata inteligenta".

Sa nu uitam de caini

Cainii au fost extrem de prezenti la protestele din ultimele saptamani, mai ales dupa ce postul Romania TV a sustinut ca oricine aduce un patruped cu el primea 30 de lei. Dupa aceasta "stire", oamenii nu doar ca au inceput sa aduca din ce in ce mai multi caini la proteste, dar i-au si "decorat" cu afise pe care erau scrise mesaje antiguvernamentale.

Amenzi pentru felul in care au reflectat televiziunile protestele - Cainii s-au intors impotriva Romania TV

BBC scrie despre simpaticii caini protestatari si inca asteapta raspuns de la Romania Tv sa afle cine i-a platit

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#creativitate romani proteste, #mesaje bune proteste, #tricolor uman proteste , #proteste