Zeci de mii de oameni au protestat la Guvern: "Nu scapa unul!" (Video)

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 20:06
33920 citiri
Zeci de mii de oameni au protestat la Guvern: "Nu scapa unul!" (Video)
Foto: Ziare.com

Aproximativ 50.000 de oameni (conform organizatorilor) sau 30.000 (potrivit Jandarmeriei) au participat, miercuri, in Piata Victoriei din Bucuresti, la una dintre cele mai mari actiuni sindicale organizate in Romania, dupa Revolutie.

Marile confederatii sindicale, care reprezinta doua milioane de angajati, au promis ca miercuri Piata Victoriei va fi neincapatoare si s-au tinut de cuvant.

La protest, in afara organizatiilor sindicale, au participat si bucuresteni neafiliati la sindicate, dar si studenti. Zecile de mii de oameni au fost pasnici, dar foarte galagiosi. Sindicalistii au amenintat ca pe 31 mai intra in greva generala si se vor aduna din nou in Piata Victoriei, pe care nu o vor mai parasi daca guvernantii nu inteleg semnalul dat de ei miercuri si nu-si dau demisia.

"Nu vom mai pleca pana nu pleaca ei din aceasta cladire (sediul Guvernului - n.r.)", a declarat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. "Le reamintim guvernantilor ca atunci cand cetatenii mor de foame sunt indreptatiti sa-si manance conducatorii, daca nu sunt in stare sa conduca, sa plece. Jos Guvernul!", a spus Hossu.

Mii de oameni s-au aflat pe stazile si bulevardele care fac legatura cu Piata Victoriei, presedintele Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica, spunand ca acestia nu sunt sindicalisti si participa din proprie initiativa la mitingul de la Guvern.

Manifestantii au stat pe bulevardele Lascar Catargiu si Aviatorilor, fiind paziti de sute de jandarmi.

Ziare.com ti-a prezentat, minut cu minut, manifestatia din Bucuresti:

14:30: Circulatia rutiera in zona Pietei Victoriei a fost reluata in totalitate, dupa ce, timp de trei ore, traficul a fost intrerupt.

13:30: Mitingul s-a incheiat oficial, in acordurile unei melodii interpretate live, de pe scena, de CRBL.

13:02: Statiile de metrou au inceput sa devina neincapatoare. Sindicalistii pleaca in grupuri de la miting, iar la gurile de metrou din zona s-au format cozi interminabile cu cei care vor sa evite aglomeratia din transportul de suprafata.

12:56: Democrat-liberalul Marcel Hoara, care a fost cat pe ce sa fie linsat de manifestanti in studioul Antena 3 amenajat in Piata Victoriei, a fost evacuat din zona cu ajutorul jandarmilor.

12:50: Cateva zeci de participanti, printre care si membri ai sindicatului politistilor, au inceput sa plece de la protest, indreptandu-se spre Calea Victoriei si bulevardul Lascar Catargiu.

12:40: Inca patru persoane au fost transportate la Urgenta. In total, 22 manifestanti au primit ingrijiri medicale, in piata, si 7 au fost spitalizate.

12:35: CRBL, membru al trupei Simplu, a fost vazut, in scaun cu rotile, in Piata Victoriei, in mijlocul manifestantilor. La sfarsitul saptamanii trecute, vedeta s-a accidentat, la repetitii, medicii punandu-i piciorul in gips, transmite reporterul Ziare.com de la fata locului. Dupa ce autorizatia pentru miting a expirat, CRBL a cantat pe scena.

12:28: Manifestantii au adus in piata o oaie, care tragea o roaba plina cu piei.

12:20: Un barbat a lesinat langa scena, medicii de la Ambulanta l-au intubat si i-au aplicat perfuzii.

12:15: Potrivit sindicalistilor, 50.000 de oameni s-au adunat in Piata Victoriei.

12:10: Liviu Dragnea, vicepresedinte PSD, a declarat, in studioul Antena 3 din piata, ca "multi parlamentari PD-L nu sunt de acord cu masurile anuntate de presedinte.

Foto: Valentin Untaru

11:50: Melodia lui Valeriu Sterian "Vino, Doamne!", simbol al protestelor din 1990 desfasurate in Piata Universitatii, s-a auzit din nou in Bucuresti.

11:40: 13 protestatari au primit ingrijiri medicale de la paramedicii SMURD. Trei dintre ei au fost transportati la Spitalul de Urgenta Floreasca.

11:30: Bogdan Hossu a cerut demisia Guvernului, de pe scena amenajata in Piata Victoriei: "Singura chestiune e Jos Guvernul. Sa plece!. Azi ne cer sa mai facem un sacrificiu. Raspunsul nostru e un Nu hotarat". Hossu, la fel ca alti lideri de sindicat, au facut apel la greva generala pentru 31 mai.

Foto: www.alinagorghiu.ro

11:20: Coloane de manifestanti sunt impiedicate, de fortele de ordine, sa intre in Piata Victoriei dinspre Piata Romana si Piata Aviatorilor.

11:11: La studioul Antena 3 amenajat in Piata Victoriei, pedelistul Marcel Hoara a fost huiduit de manifestanti, acesta fiind aparat cu greu de echipa de jurnalisti in frunte cu Alessandra Stoicescu.

Marcel Hoara de la PD-L, aproape linsat de protestatari in Piata Victoriei

11:05: Piata Victoriei este survolata de un elicopter al Politiei, iar pe strazile din stanga si din dreapta Guvernului au fost amplasate masini ale Jandarmeriei si tunuri cu apa.

Foto: Valentin Untaru

10:50: Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a anuntat la microfon ca in Piata Victoriei s-au adunat deja 35.000 de oameni si alti 15.000 sunt pe drum, transmite reporterul Ziare.com de la fata locului.

10:40: Peste o suta de politistii protestari au fost primiti in Piata Victoriei cu aplauze de catre restul manifestantilor. Politistii sindicalisti poarta scuturi din carton pe care scrie "Prolex in actiune" si au fluiere si trompete. Ei au strigat "Jos Guvernul!", cot la cot cu ceilalti manifestanti.

Foto: Valentin Untaru

10:35: Manifestantii striga lozinci precum: "Noua ne-ati lasat un pic/La voi n-ati taiat nimic", "Udrea, cu poseta ta/Traieste toata institutia mea!", "Teroristii sunt in Guvern", "Jos Guvernul" si "Basescu dictachiorul" si poarta pancarde pe care scrie: "Ne-ati ciuruit, va ciuruim", "Va informam: gradul de suportabilitate a atins apogeul", "Romania, ultimul episod", "Voua va dam 25% din salarii daca plecati", "Voi traiti bine, noi nu, ne-ati ciuruit" si "Nu scapa unul".

10:20: Aurel Cornea, liderul FSLI, a declarat, la Realitatea TV, ca toate costurile deplasarii sindicalistilor spre Bucuresti sunt asigurate de sindicate.

Foto: Valentin Untaru

Protestatarii din Piata Victoriei ii canta lui Boc "Dansul pinguinului" (Video)

10:10: Potrivit Jandarmeriei, 12.000 de oameni s-au strans in Piata Victoriei.

09:50: De pe scena amenajata in Piata Victoriei se striga prezenta, numele fiecarei organizatii sindicale participante la protest fiind apelat.

09:40: Protestatarii canta o parodie dupa "Dansul pinguinului", la refren scandand "Boc, Boc, Boc".

09:40: Protestatarii au amenajat o masa, impartita in doua: in stanga "masa saracului", cu ceapa, cartofi si hartie igienica, iar in dreapta "masa bogatului", cu friptura de pui, fructe exotice si cozonac.

09:30: 400 de autocare au plecat spre Piata Victoriei, din punctele de intrare in Bucuresti, respectiv dinspre autostrazile Bucuresti-Pitesti si Bucuresti-Constanta, si cartierele Rahova, Colentina, Pantelimon, Alexandria, Oltenitei si DN1. Plecarea coloanelor din punctele de grupare s-a facut cu antemergator de la Politie.

09:15: Premierul Emil Boc a intrat in Palatul Victoria.

08:00: Primii oameni au inceput sa ajunga in Piata Victoriei, in ciuda frigului de afara.

Inca de marti noapte s-au indreptat spre Capitala sindicalistii din tara, intre ei aflandu-se sute de mineri din Valea Jiului.

Dumitru Costin a confirmat faptul ca vin minerii la Bucuresti, dar arata ca BNS va fi puternic reprezentata la miting de angajati din mediul privat.

"Vor fi cam 2.000 din energie si minerit, peste 3.000 din Posta si telecomunicatii, circa 2.000 din sectorul bugetar, iar 1.000 vor fi din industria constructiilor de masini, inclusiv de la fabricile Dacia Renault si Ford Craiova.

Presa de azi: Spre marele protest, cu autobuzul PSD

Oamenii nostri care lucreaza in privat sunt foarte constienti de faptul ca vor fi si ei afectati de aceste masuri de austeritate, despre care unii ar vrea sa se inteleaga ca vor lovi doar in sistemul bugetar. Toata piata va scadea, consumul va scadea, preturile vor creste, va fi mai rau pentru toata lumea", a spus Costin.

Reprezentantii sindicatelor nu sunt de acord cu reducerea tuturor salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, precum si cu modificarea Codului Muncii, masuri cuprinse in scrisoarea de intentie pe care guvernul vrea sa o trimita FMI. Mitingul va avea motto-ul "Sentinta LOR: sa traiti daca puteti", dupa cum au anuntat cele cinci confederatii organizatoare - CNSLR Fratia, Meridian, Cartel Alfa, BNS si CSDR.

Bucurestiul blocat

Locuitorii Capitalei au fost sfatuiti de reprezentantii autoritatii locale sa evite deplasarea in zona Victoriei. Accesul autoturismelor va fi restrictionat, iar autobuzele vor circula pe rute ocolitoare.

Soseaua Kiseleff din Bucuresti, blocata pentru mitingul sindicatelor

Protestul are toate sansele sa paralizeze traficul in multe zone pentru cel putin doua ore, astfel ca primarul general Sorin Oprescu a facut un apel catre bucuresteni sa foloseasca, pe cat posibil, mijloacele de transport in comun, pentru a se evita blocajele rutiere.

In aceste conditii, Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) va suplimenta cu 10% numarul vehiculelor care vor iesi pe traseu miercuri, anuntand de asemenea ca trasele autobuzelor care circula in zona Piata Victoriei (122, 300, 381 si 783) vor fi modificate.

Vezi cum circula liniile RATB in ziua mitingului din Piata Victoriei

Tot Oprescu le-a recomandat bucurestenilor sa nu-si parcheze autoturismele miercuri in zona Pietei Victoriei, pentru a se evita incidentele neplacute.

Peste 2.000 de efective ale fortelor de ordine din Capitala, printre care 250 de politisti rutieri, au fost mobilizate pentru mitingul de miercuri din Piata Victoriei. Aproximativ 700 de jandarmi vor asigura ordinea publica la eveniment, precum si 50 de politisti de ordine publica si comunitari.

Vezi drumurile blocate in Bucuresti:

Vezi mai multe din Stiri, evenimente pe 220.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste Bucuresti, #proteste sindicate, #manifestari Piata Victoriei , #proteste