CSM, asaltat si de protestatarii de serviciu. Cum reactioneaza Jandarmeria

Joi, 04 Iunie 2015, ora 08:02
6892 citiri
CSM, asaltat si de protestatarii de serviciu. Cum reactioneaza Jandarmeria
Foto: Antena3

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sunt supusi in ultima perioada la tot mai multe presiuni din partea politicienilor sau unor posturi de televiziune.

Mai nou, la poarta CSM au aparut si o parte dintre protestatarii "de profesie", care si-au facut veacul si prin Piata Universitatii in 2012, dupa cum au confirmat surse pentru Ziare.com.

Cel mai cunoscut dintre manifestanti este Cezar Avramuta, numit si "stegarul dac", devenit celebru pentru ca se cocoata oriunde poate pentru a flutura tricolorul si a aparea la televizor. Dupa ce anul trecut s-a suit pe un stalp din fata Parchetului General amenintand ca se sinucide, marti, el a reusit sa ii fenteze pe cei care asigura paza sediului CSM si s-a urcat pe cladire.

"Stegarul dac" ameninta ca se sinucide in fata Parchetului General

Avramuta este un personaj care apare de multe ori la evenimente politice. El a aparut la mitingurile pentru sustinerea candidatilor USL si a fost recompensat de vechiul PNL cu un "premiu special pentru apararea valorilor democratice".

Barbosul cu steag, protestatar de cariera, premiat pe scena liberalilor

Exclusiv Lider al protestelor din Piata Universitatii: Jumatate dintre noi erau platiti de PSD

Acum, Avramuta a fost asociat cu alti cativa protestatari care au strigat in fata CSM lozinci prin care faceau referire la cazul Marianei Rarinca, intens mediatizat de anumite posturi de televiziune si folosit de unii politicieni pentru a cere demisia presedintelui Inaltei Curti si a sefului DNA.

Cristina Guseth (Freedom House): Asistam la o campanie orchestrata impotriva Justitiei - Interviu

Avand experienta altor proteste anterioare, Ziare.com a solicitat Jandarmeriei Bucuresti informatii cu privire la modul in care au fost sanctionati participantii la acest protest neautorizat, in special cel care a reusit sa urce pe sediul CSM.

"Persoana respectiva a fost sanctionata. I s-a facut concurs de contraventii, prima la legea 60 /1991, pentru ca a participat la adunari publice nedeclarate si refuzul parasirii locului la avertismentul organelor Jandarmeriei - cu 500 de lei, si a doua la legea 61, pentru lezarea demnitatii si onoarei institutiei publice - cu 200 de lei. S-a facut concurs intre prima si a doua contraventie si a rezultat suma de 700 de lei", a declarat pentru Ziare.com capitanul Vornicu Mihai, de la Biroul de Relatii Publice al Jandarmeriei Bucuresti.

Cezar Avramuta nu a achitat amenda pe loc, el avand dreptul sa o conteste, conform legii, a mai precizat cpt. Vornicu.

Intrebat daca au fost sanctionati si ceilalti participanti la protestul neautorizat, care au fost auziti scandand lozinci inclusiv la iesirea din cladire a ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, reprezentantul Jandarmeriei Bucuresti a raspuns: "Pentru celelalte persoane NU au fost luate masuri, pentru ca s-au conformat solicitarilor. Din discutiile purtate cu jandarmele din echipele de dialog, dupa putin timp au plecat de la fata locului".

"Intr-o perioada scurta, colegii mei au luat legatura cu ei, le-au explicat despre ce este vorba si acestia au parasit locul ulterior", a completat cpt. Vornicu, precizand ca sunt amendati doar cei care refuza sa plece, in ciuda insistentelor jandarmilor.

Mult mai intransigenti s-au aratat jandarmii bucuresteni in cazul altor proteste, unele chiar inofensive.

De exemplu, in luna ianuarie, un tanar a primit o amenda mult mai mare decat cea cu care a fost sanctionat ieri Avramuta, de 1.000 de lei, doar pentru ca a stat in fata sediului Guvernului si a tinut in maini un carton cu desene realizate de Dan Perjovshi.

Amendat pentru intentia de a protesta: "Asta e trotuarul Guvernului!"

"Susnumitul s-a prezentat pe trotuarul din fata Guvernului Romaniei cu intentia de a desfasura o actiune de protest nedeclarata, cu un banner cu mesajul 'Nevinovat pana la proba contrarie' cu o dimensiune de aproximativ 40/60 centimetri", a fost consemnat in procesul verbal publicat de Alexandru Alexe pe Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#stegar dac CSM, #proteste CSM, #Cezar Avramuta urcat CSM, #proteste CSM Rarinca , #proteste