Curtea de Apel Bucuresti a decis suspendarea protestelor

Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 11:14
1857 citiri
Curtea de Apel Bucuresti a decis suspendarea protestelor
Foto arhiva

Magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) au hotarat, vineri, sa renunte la proteste si sa revina in sala de judecata de luni, a anuntat Viorica Costiniu, judecator al acestei instantei.

Potrivit unui comunicat al CAB, remis vineri Ziare.com, magistratii Curtilor de Apel din Bucuresti, Oradea, Brasov, Cluj si cei din Timisoara s-au reunit vineri, in Adunarile generale ale judecatorilor, pentru a discuta despre posibilitatea suspendarii sau incetarii protestului.

Potrivit purtatorului de cuvant al Retelei Nationale a Adunarilor Generale, Cristi Danilet, cele mai multe instante din tara urmeaza sa discute luni, in Adunarile generale ale judecatorilor, despre problema protestului.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreies, le-a cerut magistratilor, joi, cu ocazia intalnirii dintre asociatiile profesionale, conducerea Consiliului, conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie si politicieni, de la sediul INM, sa suspende protestul declansat in urma cu trei saptamani, avand in vedere ca principiile Pactului pentru Justitie au fost adoptate.

"Principiile adoptate astazi imi ofera prilejul sa le cer magistratilor ca cel tarziu luni sa se intoarca in salile de judecata", a declarat joi, la sediul INM, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreies. Totodata, Andreies i-a felicitat pe magistrati pentru fermitatea si solidaritatea cu care si-au aparat independenta, precum si pentru modul in care au decis sa sustina statul de drept si principiile care stau la baza lui.

Reprezentantul Retelei Nationale a Adunarilor Generale ale Judecatorilor, judecatorul Laura Andrei, a declarat joi, la intalnirea de la sediul INM, ca reprezentantii magistratilor se vor intoarce in Adunarile generale ale instantelor cu mesajul ca au fost facuti pasi ca ideile cuprinse in Pactul pe Justitie sa devina realitate si sa se concretizeze in legislatie. Mai mult, Laura Andrei a spus ca spera ca, de acum incolo, Executivul va veni la masa dialogului si va inceta sa ignore puterea judecatoreasca.

La intalnirea de joi de la sediul Institutului National al Magistraturii, gazduita de catre presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Mona Pivniceru, au participat presedintele CSM, Virgil Andreis, presedintele interimar al Inaltei Curti, Lidia Barbulescu, reprezentanti ai RNAG, ai UNJR, ai Asociatiei Procurorilor din Romania, precum si ai ONG-urilor care au mediat discutiile dintre politic si magistrati, grupate in "Alianta pentru Statul de Drept". La intalnire a participat si presedintele Senatului, Mircea Geoana, si presedintele Comisiei parlamentare pentru analiza situatiei din justitie constituite joi, Florin Iordache.

Iordache a profitat de ocazie pentru a ii invita pe toti cei prezenti la intalnirea de la INM la lucrarile de marti Comisiei pe care o prezideaza.

Principiile Pactului pentru Justitie au fost semnate fara Ministerul Justitiei, iar PD-L nu a vrust sa si le asume, acestea referindu-se la independenta justitiei, finantarea sistemului, relatia justitiei cu alte puteri ale statului, asigurarea bunei administrari, conditia judecatorului si imaginea publica.

Documentul a fost semnat de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Asociatia Magistratilor din Romania, Reteaua Nationala a Adunarilor Generale ale judecatorilor, Consiliul Superior al Magistraturii si Inalta Curte de Casatie si Justitie . Din partea partidelor, au semnat PSD si PNL, iar reprezentantul PD-L, Mircea Toader, doar a consemnat ca a participat la dezbatere, fara sa isi asume, insa, din partea partidului si prevederile acestui act.

Totodata, secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Gabriel Tanasescu, a declarat ca ministerul pe care il reprezinta va discuta despre semnarea unui Pact pentru Justitie doar atunci cand magistratii vor inceta protestele. (A.T.)

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#magistrati renuntat proteste, #judecatori Curtea de Apel ICCJ, #Costiniu magistrati , #proteste