De ce au fost condamnati ultrasii care au devastat Piata Victoriei in februarie 2017

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 20 Iunie 2019, ora 08:22
9402 citiri
De ce au fost condamnati ultrasii care au devastat Piata Victoriei in februarie 2017
Foto: Arhiva Ziare.com

"Inculpatii au reactionat si instigat la violenta in lipsa oricarei provocari, alegand cu usurinta sa se implice in acte de violenta gratuita, neprovocata", motiveaza un magistrat de la Judecatoria Sectorului 1 de ce i-a condamnat pe mai multi ultrasi, in cazul violentelor de la protestele din Piata Victoriei din februarie 2017.

O singura condamnare cu executare in penitenciar, mai multe sentinte cu suspendare cu munca in folosul comunitatii, avertismente, o masura educativa a asistarii zilnice si o achitare. Decizia poate fi contestata cu apel la Tribunalul Bucuresti.

Tinerii care au fost condamnati la inchisoare cu suspendare trebuie sa respecte mai multe conditii impuse de instanta si sa munceasca in folosul comunitatii.

Cazul

In februarie 2017, peste 150.000 de persoane participau la un protest pasnic in fata Guvernului. La fel ca la mitingul diasporei din 10 august, un grup mic, atunci de maximum 50 de persoane, a inceput sa-i provoace pe jandarmi si sa instige la violenta.

In ambele cazuri, printre cei care au declansat violentele au fost si ultrasi, suporteri ai unor echipe de fotbal din Bucuresti.

Pericolul: Haosul generalizat

Potrivit magistratului, ultrasii au venit special in Piata Victoriei sa agite protestatarii pasnici.

"Inculpatii au savarsit infractiunile retinute in sarcina lor, cu ocazia celor mai ample proteste publice desfasurate in Romania in ultimele decenii deturnand, fiecare, intr-o maniera diferita, scopul unei manifestatii pasnice.

Astfel, dorind sa profite de un context social ce le era favorabil, inculpatii aflati intr-un conflict continuu cu autoritatea de stat, in orice forma s-ar incorpora aceasta, au dorit sa creeze o atmosfera de haos generalizat", motiveaza Judecatoria Sectorului 1.

"Voiau sa agite lumea"

Magistratul aminteste de atmosfera din Piata Victoriei, dupa ce Guvernul adoptase celebra OUG 13/2017.

"Instanta apreciaza ca inculpatii, prin actiunile lor, au creat premisele agitarii unei multimi oricum tensionate si au pus in pericol potential un numar de aproximativ 150.000 de oameni, crearea unor busculade fiind foarte probabila cu aceste ocazii.

Mai mult, instanta apreciaza ca inculpatii chiar au urmarit producerea acestor rezultate si deturnarea protestului pasnic, acestia prezentandu-se in Piata Victoriei cu unicul scop de a porni un conflict major cu reprezentantii fortei publice, comportamente specifice ultrasului", motiveaza instanta.

De altfel, judecatorul a constatat ca niciunul dintre inculpatii in sarcina carora s-a retinut infractiunea de ultraj nu cunosteau exact continutul si efectele OUG nr. 13/2017 si motivele nemultumirii manifestantilor pasnici, acestia identificand doar un nou context potrivit, diferit de evenimentele sportive, pentru a lovi jandarmii.

Maniera cerebrala in care au reactionat 150.000 de oameni

Actiunile ultrasilor ar fi putut ajunge, prin precipitarea multimii, inclusiv la decese, sustine magistratul.

Judecatorul da exemplu cei 150.000 de protestatari pasnici care i-au izolat pe ultrasi si nu au partipat la violente.

"Instanta constata ca actiunile inculpatilor au produs urmari minime in raport de conditiile de la acel moment, actiunile acestora fiind apte sa conduca, prin precipitarea multimii, la urmari cu mult mai grave, inclusiv decese.

Instanta arata ca doar interventia in forta a jandarmilor si maniera cerebrala in care au reactionat cei aproximativ 150.000 de protestatari pasnici au fost cauzele ce au limitat efectele distructive ale actiunilor inculpatilor," motiveaza Judecatoria Sectorului 1.

"Incapacitatea de a-si guverna emotiile"

Concluzia instantei a fost ca inculpatii au format un grup pentru a savarsi acest gen de infractiuni, venind din Transilvania in Bucuresti si in imprejurimi cu unicul scop de a savarsi aceste fapte penale.

"Faptele savarsite prezinta o gravitate ridicata, implicarea in actiuni violente impotriva agentilor puterii publice intr-o zona foarte aglomerata, in apropierea unui obiectiv de securitate major, Guvernul Romaniei, in prezenta institutiilor nationale si internationale de presa, demonstrand o agresivitate ridicata a inculpatilor si o incapacitate a acestora de a-si guverna emotiile, trairile.

Mai mult, apartenenta la diferite grupari care, in numele unor obiective onorabile, sustinerea unei echipe de fotbal sau a unui ideal national, se implica frecvent in actiuni de violenta colectiva, indica din nou predispozitia inculpatilor catre comportamente agresive, antisociale", conchide magistratul.

"Au creat o stare suplimentara de neliniste"

In privinta urmarilor, instanta a constatat ca un numar ridicat de jandarmi a fost grav ranit urmare a incidentelor, fiindu-le puse in pericol organe sau simturi.

"Pe de alta parte, faptele savarsite de inculpati au creat o stare suplimentara de neliniste in societate, creandu-se impresia unei incapacitati a autoritatilor de a reprima protestele violente stradale si un sentiment legitim de teama pentru siguranta publica a cetatenilor", explica magistratul.

Instanta atrage atentia ca inculpatii sunt persoane tinere, cu pregatire scolara medie sau inca in curs, integrate social si care, cu o singura exceptie, nu sunt cunoscute cu antecedente penale.

"Instanta constata ca toti inculpatii au dovedit o incapacitate in a-si stapani trairile si apar ca predispusi sa se implice in activitati violente, ignorand potentialele repercusiuni", se mai arata in motivarea instantei.

Interzis la adunari publice

Magistratul a mai interzis celor implicati in acest caz dreptul de a mai participa la adunari publice pe o perioada de 5 ani.

"In final, luand act de incapacitatea inculpatilor de a-si guverna trairile, emotiile si mania si de predispozitia acestora de a se implica in acte grave de violenta gratuita impotriva autoritatii cu ocazia adunarilor publice de orice fel, instanta apreciaza proportionala a le interzice inculpatilor, cu titlu de pedeapsa accesorie si complementara pe durata maxima, dreptul de a se afla la adunari publice cu caracter politic, social, cultural sau sportiv de orice amploare, actiuni de protest organizate sau spontane, cu exceptia celor impuse de desfasurarea activitatii academice sau profesionale.

Prin aceasta sanctiune in materie penala, instanta apreciaza ca este in masura a asigura un climat de securitate pentru membrii societatii dar, in acelasi timp, sa permita si inculpatilor sa isi desfasoare activitatile academice sau profesionale in care sunt angrenati, contribuind astfel la efortul de reintegrare sociala", mai motiveaza Judecatoria Sectorului 1.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#OUG 13 2017, #proteste Piata Victoriei, #motivare condamnare ultrasi , #proteste
Comentarii