De ce NU ati participat la proteste? Dezbatere-sondaj Ziare.com

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 07:18
8159 citiri
De ce NU ati participat la proteste? Dezbatere-sondaj Ziare.com
Foto: ProTV

Toate sondajele de opinie arata ca aproximativ 80% dintre romani sunt nemultumiti de situatia lor si de Puterea actuala. Cu toate acestea, la protestele de strada care au avut loc in ultimele 10 zile in mai multe localitati din tara au iesit, insumat, cateva mii de persoane zilnic. De ce atat de putini?

Sigur, nu numarul participantilor conteaza, ci revendicarile, iar multe dintre ele sunt legitime si trebuie tratate cu cea mai mare seriozitate de catre guvernanti. Dar numarul mic al manifestantilor trebuie sa dea de gandit si sa primeasca explicatii nu doar din partea sociologilor, ci si a cetatenilor nemultumiti.

Sa nu uitam ca, de exemplu, la Atena, Paris sau Londra sute de mii de oameni au iesit in strada in ultimul an pentru a-si exprima opozitia fata de masurile de austeritate decise de guvernanti, iar furia multora dintre ei, manifestata prin gesturi de vandalism si nu numai, s-a soldat cu confruntari violente cu fortele de ordine.

In Romania, de 10 zile sunt deschise mai multe "puncte de protest" in intreaga tara, iar cele 5 televiziuni de stiri transmit ore intregi, zilnic, imagini live de la mitinguri, precum si dezbateri pe tema lor, la care participa zeci de invitati. Si totusi numarul celor din piete nu creste, ba dimpotriva.

Totodata, nici Opozitia nu a reusit mare lucru la mitingurile organizate in diverse municipii din tara, iar in Capitala USL a mobilizat circa 7-8.000 de oameni, multi adusi cu autocarele de filialele judetene. De ce nu s-au raliat zeci de mii de bucuresteni acestei manifestatii politice prin care se cerea demisia Guvernului si a presedintelui, cata vreme sondajele arata ca majoritatea bucurestenilor sunt impotriva actualei Puteri si si-ar dori plecarea lui Emil Boc si a lui Traian Basescu?

Ziare.com va invita sa va spuneti punctul de vedere: De ce nu ati participat la proteste?

Sociologii si politicienii: Revendicarile sunt legitime, dar sunt prea multe nemultumiri

Contactati de Ziare.com, mai multi sociologi si politicieni au spus ca nu stiu sa raspunda cu precizie.

"Nemultumirea este mare, dar in acelasi timp difuza. Ea nu se concretizeaza in niste revendicari clare. De fapt, exista o singura revendicare: demisia presedintelui", a declarat Mircea Kivu pentru Ziare.com.

Si liderul grupului minoritatilor, deputatul Varujan Pambuccian, este de acord cu aceasta posibila explicatie, dar spune ca nu e singura, adaugandu-se neincrederea in intreaga clasa politica.

"Cred ca pentru ca societatea este mult mai diversificata decat era in anii '90, cand noi iesiseram in Piata Universitatii ca sa cerem sfarsitul comunismului. Noi aveam o singura cerere, practic, atunci, si eram intr-o societate mult mai omogena decat acum. Probabil ca asta este motivul. De alfel, daca observati, cererile sunt extrem de diverse in acest moment.(...)

Eu cred ca oamenii nu mai au incredere in politica in general si lucrul asta este foarte periculos pentru ca exact asa se gandea in anii '30", a declarat Varujan Pambuccian intr-un interviu acordat Ziare.com.

Liderii politici au coborat sub 25% din increderea romanilor - sondaj CSOP

Pe de alta parte, senatorul PDL Radu Berceanu a explicat numarul mic de protestatari prin faptul ca multi romani au devenit mai rationali si vad ce se intampla in alte tari europene, intelegand ca problemele sunt globale si nu se rezolva in strada.

"Sunt atat de putini pentru ca majoritatea celor care au aceleasi probleme cu cei care sunt in strada isi dau seama ca ele nu se pot rezolva asa. Multi poate sunt mai rationali, sau mai comozi daca nu mai rationali, si spun: 'Sa zicem ca pana la urma, printr-o prelungire si o presiune din asta, o sa se rezolve ceva din revendicari. Si? Mai departe? Vine cine? Si ce face?'

Lumea a inceput sa fie cu o vedere mai de ansamblu. Chiar daca nu cunosc situatia in amanuntime, au vazut si ei ce se intampla in Ungaria, au vazut ca Portugalia are rating de tara mai slab decat Romania, iar pana acum era, alaturi de Italia si Spania, o tinta unde sa se duca romanii sa munceasca.

Au inceput sa isi mai dea seama ca nu toate lucrurile care sunt la suprafata si la prima impresie sunt cu adevarat reale. De aceea sunt unii mai reticenti. Mai sunt si unii care au fost o data la protest ca sa vada cam despre ce e vorba, ce fac aia acolo, ce striga, ce se intampla, si care a doua oara nu se mai duc, spun ca s-au lamurit, nu e ceva care sa aiba vreo finalitate, vreo coerenta, ceva care ar trebui sustinut ca sa aiba un succes", a declarat Radu Berceanu intr-un interviu acordat pentru Ziare.com.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: De ce nu ati iesit la proteste? Sunt prea multe revendicari? Ati inteles ca nu se putea altfel, ca masurile de austeritate au fost necesare? Credeti ca problemele nu se rezolva in strada, ci in Parlament? V-ati temut ca veti intra fara voie in confruntari violente cu jandarmii? Nu aveti incredere in alternativa USL sau in ceilalti lideri de pe scena politica? Aveti sentimentul ca protestele nu sunt deloc spontane, asa cum par? V-ati temut ca veti fi recunoscut si veti avea probleme la serviciu, asa cum sustin liberalii ca s-ar fi intamplat in cazul listei intocmite de inspectorul scolar de la Sectorul 5? Nu va intereseaza subiectul, aveti altceva mai bun de facut decat sa stati in strada ore in sir?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#proteste 2012, #protest Capitala, #miting Bucuresti, #miting USL , #proteste