De la cititori: Proteste in Romania pe timp de criza

Vineri, 21 Mai 2010, ora 23:15
3089 citiri
De la cititori: Proteste in Romania pe timp de criza
Foto: Ziare.com

In Romania, Criza a lovit din plin. S-a oprit creditarea, si-au inchis fabrici portile, au crescut darile la stat si somajul. Nu mai exista crestere economica; lucrurile merg rau.

Pe intreg parcursul acestei perioade am avut greve si proteste in strada. Pentru a corecta deficitul bugetului in plina crestere, pentru a plati pensii si salariile bugetarilor, ne-am imprumutat de la FMI. Dar cum nimic nu e gratis, reformele si masurile de corectie impuse de Fond si negocierile acestora cu guvernul Romaniei au iscat mari nemultumiri.

In Romania, pe timp de criza, protestul s-a dovedit a fi la moda, sub forma de greva sau iesit in strada. Pentru orice decizie ce ne nemultumeste se iese in strada. Au iesit doctorii, au iesit profesorii, au iesit angajatii de la metrou, acum au iesit bugetarii.

Iesim in strada fara sa propunem solutii, fara sa luam in calcul consecintele actiunilor noastre si fara sa ne uitam cat de rau le merge si celorlalti vecini sub pretextul "Statul trebuie sa ne dea".

Romanii au nevoie, dupa vorba lui Isarescu de SERIOZITATE, nu de bani. In Romania inca se traieste bine.

Acum, regele a deschis cufarul din vistierie si spre surprinderea multora acesta este gol. Ultimul galben a fost deja amanetat, iar Romania nu mai produce nimic.

In al 13-lea ceas, Guvernul e fortat sa semneze un accord cu FMI prin care sa finainteze pensile si salariile bugetarilor pe urmatoarele luni. Acest acord ne-a fortat sa luam in sfarsit niste masuri, sa corectam dimensiunea hiperbolica a aparatului de stat, sa marim veniturile si sa reducem cheltuielile si sa incepem reforme pentru a corecta deficitul bugetar.

Din mai multe variante propuse, Guvernul a ales cea mai putin dureroasa pentru popor, micsorand salariile bugetarilor cu 25% si pensile cu 15 %. Aceasta masura a generat un protest in masa.

In cadrul protestelor la adresa masurilor luate, a guvernat un comportament irational, din partea unor oameni plictisiti, veniti la Bucuresti cu chef de cumparaturi si bere. Au scandalizat lozinci jignitoare si au lasat in urma mormane de gunoaie. Nu s-au auzit propuneri sau alternative la masurile luate, nu au strans gunoaiele dupa ei. Nu s-au obosit sa se gandeasca ca acest lucru a insemnat defapt o pasuire, ca masurile alternative sunt mult mai dure si cat de mult are Romania nevoie de aceste reforme.

"Avem nevoie sa MUNCIM si sa PRODUCEM, nu sa CERSIM in MASA. Unde este mintea si demnitatea romanului de rand?" spunea calm si demn un student in Timisoara, angajat, fara afiliere politica.

"Calculati va rog ce insemana o marire a TVA-ului la 25% si a impozitului pe venit la 24 % si ce insemana asta in produsele pe care le mai puteti cumpara (dupa scumpiri) cu putiii bani care va raman. Ca sa nu mai vorbim de toate companiile straine si multinationalele care efectiv s-ar retrage din Romania datorita politicii fiscale impovaratoare si cate locuri de munca ar disparea efectiv", completa un al doilea.

"In Romania pe timp de criza a disparut si ultimul gram de bun simt. Tuturor ne este greu, dar cred ca in loc sa ne plangem si sa ne lamentam ar trebui sa facem ceva constructiv in legatura cu asta", comenta un tatic, bugetar.

In Grecia, somajul este la cifre uriase, statul e falit, iar preturile sunt duble fata de cele de aici. Iar Romania ii calca pe urme. In tot acest timp, in loc sa muncim sa scoatem tara din impas organizam greve dupa greve, cream instabilitate politica, ne destabilizam moneda si cersim bani inexistenti de la buget.

Ma intreb unde o sa ajungem, pentru ca din miile oameni iesiti la protest in Bucuresti niciunul nu cred ca s-a gandit la Romania pe termen lung si ce ar putea el sa faca ca si individ pentru asta. Mai mult, niciunul nu s-a gandit la ce efecte au actiunile lui, manipulate politic si social de oameni cu interese si viziuni globale.

Daca de maine se anuleaza masurile, dar se reduc la jumatate fondurile fiecarei institutii de stat, ma intreb daca in incercarea disperata de a-si pastra locul de munca, in competitia nebuna care s-ar isca pentru un salariu decent, cineva ar mai avea timp sa iasa in strada sau si-ar mai permite sa organizeze o greva.

Pana la urma, intrebarea este incotro? Ce va insemna criza in final pentru Romania? Care este solutia pentru iesirea din criza si cat de dura va fi corectia pietei libere la adresa tuturor? Va trebui sa asteptam pentru a vedea.

Ceea ce cred cu tarie este ca omul muncitor, omul cu pasiune, omul bun in ceea ce face va avea mereu un loc, va avea demnitate si bun simt, va fi muncitor si se va scoate pe el si tara din impasul actual.

Restul va fi istorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste Bucuresti, #proteste sindicate, #manifestari Piata Victoriei, #criza Romania , #proteste