Opinii: Din greseala in greseala, spre victoria finala

Sambata, 16 Octombrie 2010, ora 20:06
2289 citiri
Opinii: Din greseala in greseala, spre victoria finala
Foto: Gandul

Nu stiu de ce tocmai categoriile cele mai blagoslovite cu drepturi si tantieme se inghesuie mai abitir la proteste si manifestatii spontane. I-am vazut nu demult pe magistrati, urmati mai deunazi de politisti si vamesi, iar apoi a venit si randul finantistilor.

Ca maine, poimaine, vom asista la manifestatii de protest ale ministrilor, secretarilor de stat si directorilor generali, ca si lor li s-a taiat cate ceva din belsugul de odinioara. Sau te pomenesti ca va iesi sa protesteze insusi primul ministru, nu se stie unde, in fata Cotrocenilor, ca acolo e punctul final al pelerinajelor, daca nu cumva in fata televiziunilor mogulesti care se straduiesc din rasputeri sa implementeze calendarul Grivco.

Spunea cineva pe vremuri ca in Romania nu este de fapt atat saracie, (desi nu ducem lipsa nici de asa ceva) cat mai ales o dezorganizare si o debandada totale. E o tara vraiste in care bantuie toate neoranduielile posibile si imaginabile. Care s-au instaurat odata cu scaparea haturilor guvernarii in epoca fesenismului victorios, apoi s-au perpetuat si s-au acumulat pana in zilele noastre. Asa s-a intamplat ca s-a legiferat un fel de brigandaj in spatiul banilor publici in care au avut castig de cauza cei cu mai mult tupeu, cu mainile mai lungi sau cu o capacitate mai mare de santaj.

Finantistii au profitat de faptul ca ei au fost chiar in domeniu, adica la impartirea si distribuirea bucatelor. Si, parte si-au facut! Destul de inteligent, de altfel. Ca sa nu se sperie lumea de cifre prea mari si-au tras salarii modeste, in rand cu lumea, dar le-au suplimentat copios cu asa zise stimulente, de fapt niste sporuri salariale, ametitoare pentru bugetarii de rand. Astfel ca pana si soferii si bufetierele saltau de la casierii zeci de milioane de lei lunar. Ca sa nu mai vorbim de cei care aveau painea si cutitul, sefimea, si de cei implicati in acte de control, care mai aveau si beneficii colaterale.

Aceasta nu inseamna ca protestul lor a fost in intregime nejustificat. A fost doar ilegal. Pentru ca, la fel ca magistratii, ei si-au botezat greva, protest. Pentru ca miscarea nu a afost autorizata. Si nici intrarea in incinta unei institutii a puterii de stat. A fost indreptatita insa, macar partial, pentru ca modificarile sistemului de salarizare trebuie sa fie previzibile si nu smucite si improvizate.

Pentru ca grevistii au pierdut stimulentele care erau chiar salariul lor travestit si 25% din ceea ce a mai ramas, adica salariul de incadrare cel mititel. S-au trezit parasutati de la 60-80 de milioane la 8-10 milioane. Cu rate, cu datorii facute in perspectiva celor 60-80. E usor sa te inveti cu binele, dar mult mai greu sa te dezveti.

Ce se va intampla mai departe? Greu de spus. Probabil miscarile de protest "spontane" si ilegale se vor intensifica, atragand spre ele si alte categorii ceva mai indreptatite decat cele de mai sus. Precum profesorii sau medicii, situati peren la coada grilelor de salarizare. Guvernul va gresi si el in continuare prin indecizie, concesii neavenite sau masuri pripite. Si va mai gresi facand promisiuni fara acoperire, pe care le va incalca mai tarziu. Autoritatile si reglementarile legale vor fi tot mai mult afrontate cu concursul si indemnul nici macar mascat al televiziunilor de "stiri" si poate, in final, militantii din umbra si nemultumitii din mase isi vor vedea visele implinite.

Dar cine ne garanteaza ca victoria unora va insemna si binele altora. Dar daca ne vom afunda si mai tare in marasm? Dar daca se va instaura instabilitatea si haosul? Pe cine vom face atunci raspunzatori? Cei implicati ar trebui sa mediteze la istoria ucenicului vrajitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#proteste Finante guvern, #Minister Finante proteste , #proteste
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Nu stiu de ce tocmai categoriile cele mai blagoslovite se inghesuie mai abitir la proteste
Poza bum
bum
rank 5
ca sa fie si mai amuzant , ar trebuii ca toata clasa politica sa faca un mars de protest de la Bucuresti la Moscova si sa se declare nemultumiti de salarii , conditii de munca , etc ; mai sti , poate multi dintre ei obtin azil politic la Moscova