Energia se vinde la pret record in Romania: 650 lei/MWh!

Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 15:17
12489 citiri
Energia se vinde la pret record in Romania: 650 lei/MWh!
Foto: Arhiva Pixabay

Pretul energiei pe piata spot a atins un nivel record miercuri. Astfel, dupa ce s-a scumpit alarmant in ultimele zile, pretul unui MWh a ajuns la nu mai putin de 650 de lei.

De fapt, scumpirile pe piata spot au inceput in urma cu mai multe zile si au fost cauzate de faptul ca in regiune productia de energie este redusa, iar cererea e mare, din cauza frigului.

Cine nu si-a asigurat consumul incheind din timp contracte de livrare plateste acum sume uriase pentru energia cumparata de pe piata spot, unde pretul MWh a ajuns, pe 16 ianuarie, mai intai la 630 de lei si apoi la 650 de lei (pentru energie cumparata astazi si care se va livra maine, pe 17 ianuarie, intre orele 17:00 si 20:00).

Sursa foto: Captura OPCOM

In general, insa, furnizorii de energie nu se alimenteaza doar din piata spot, ci apeleaza si la alte modalitati de a se aproviziona.

Pentru Romania situatia este, insa, una delicata in conditiile in care - daca greva minerilor de la CE Oltenia nu inceteaza - ar putea fi nevoita sa cumpere energie din piata spot, afectata de aceste scumpiri majore.

Cu stocurile de carbune pe care le mai are, CE Oltenia mai poate livra energie doar pana la jumatatea saptamanii viitoare. Si chiar daca greva ar inceta mai devreme, oricum parte din stocurile de carbune ale CE Oltenia s-au consumat si cu greu ar mai putea fi refacute de durata iernii. Iar asta reprezinta o vulnerabilitate in plus pentru alimentarea Romaniei cu energiei electrica.

Motivul: situatii neprevazute - cum ar fi o defectiune majora sau o alta greva a minerilor - ar putea duce la intreruperea brusca a livrarilor CE Oltenia si ar lasa Romania fie sa inghete, fie sa cheltuiasca sume uriase pe energia din piata spot.

Potrivit unui raspuns oferit de Ministerul Energiei la solicitarea Ziare.com, "din cei aproximativ 24.000 MW instalati care reprezinta valoarea corespunzatoare capacitatilor care apartin tuturor operatorilor economici producatori de energie electrica din SEN, circa 8.000 MW sunt indisponibili din motive administrative, tehnice sau prin nerespectarea conditiilor de mediu.

Disponibilitatea capacitatilor ramase, care apartin operatorilor economici activi in piata de electricitate, trebuie insa analizata in functie de resursa energetica, acestea fiind influentate de factori precum hidraulicitatea, temperaturile extreme, variatia vantului, a luminii solare etc".

Cu alte cuvinte, alimentarea Romaniei cu energie la pret accesibil depinde de fiecare de capacitate de productie pe care o are, inclusiv de CE Oltenia.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, premierul Dancila a convocat azi o intalnire cu mministri, directori de companii energetice si lideri de sindicat pentru a rezolva criza complexului.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#pret energie record Romania piata spot, #Romanie energie CE Oltenia greva, #Romania pret energie CE Oltenia , #criza energie