In 2014, mii de alegatori dezamagiti, studenti si activisti au protestat pe strazile din Budapesta, Praga, Bucuresti, Sofia si Bratislava. Cauzele au variat, dar unele frustari au fost similare: politicieni corupti, interese obscure care erodeaza democratia, presa cenzurata sau targuri dubioase cu energie, scrie EU Observer.
In Romania, mii de persoane din Bucuresti si din alte mari orase au iesit pe strazi pentru a-si arata solidaritatea cu alegatorii din diaspora care au asteptat ore in sir la cozi interminabile pentru ca pana la urma sa li se refuze dreptul de a vota la alegerile prezidentiale, se arata in articolul publicat de EU Observer.
La Paris si Torino, politia locala a folosit gaze lacrimogene pentru a-i indeparta pe votantii furiosi care refuzau sa plece acasa. Aceasta imagine, alaturata nemultumirii profunde fata de activitatea premierului Victor Ponta, care credea ca o sa fie presedinte, i-au mobilizat pe votantii din tara si l-au ajutat sa castige pe Klaus Iohannis, primarul Sibiului, care a reusit pana acum sa isi administreze orasul fara acuzatii de coruptie, mai scrie sursa citata.
Proteste la Bucuresti si la Cluj: Solidaritate cu diaspora - Vor sa voteze, lasati-i sa voteze!
In Ungaria, protestele de strada au ajuns sa fie singurele forme eficiente de opozitie fata de guvernul condus de Viktor Orban, care se bucura de o super-majoritate in Parlament.
In octombrie, Orban a fost nevoit sa renunte la o controversata taxa impusa pentru traficul pe Internet din cauza protestelor masive si a atentionarilor transmise de Comisia Europeana.
Proteste la Budapesta: Sediul partidului lui Viktor Orban, atacat cu.. calculatoare
Momentul a reprezentat o victorie majora pentru activismul de strada impotriva manierei autoritare in care guverneaza Orban, care a atras atentia si Guvernului SUA. Presedintele Obama a mentionat Ungaria alaturi de Egipt si Rusia, atunci cand a vorbit despre intimidarea organizatiilor non-guvernamentale din aceste tari.
In plus, sase oficiali maghiari au primit interdictie de a intra in SUA din cauza acuzatiilor de coruptie, o premiera pentru un stat membru UE, mai scrie EU Observer.
Protestele au continuat in Ungaria si in luna noiembrie, cand peste 10.000 de persoane au marsaluit pe strazile Budapestei pentru a-si exprima indignarea fata de apropierea Ungariei de Rusia.
Actiuni similare au avut loc si in Cehia, manifestantii transmitandu-i presedintelui Milos Ziman ca nu sunt de acord cu afirmatiile lui, dupa ce acesta a descris conflictul din Ucraina ca pe "un razboi civil intre grupuri de cetateni ucraineni", negand implicarea Rusiei si cerand UE retragerea sanctiunilor impuse Moscovei.
In timpul evenimentelor care au marcat aniversarea caderii Zidului Berlinului, protestatarii au aruncat in el cu oua si i-au cerut demisia, strigand ca nu doresc ca tara lor sa fie "colonie ruseasca", puncteaza autorul articolului citat, reamintind ca Vladimir Putin va vizita Praga in luna ianuarie, cu ocazia comemorarii Holocaustului.
Presedintele Germaniei, lovit in cap cu un ou de un protestar ceh
In Slovacia, premierul Robert Fico a pierdut alegerile prezidentiale din luna martie, in favoarea lui Andrej Kiska.
Fico, cel care a dominat clasa politica din Slovacia in ultimul deceniu, a ramas la putere dar s-a confruntat cu proteste generate de scandaluri de coruptie. Daca ele vor continua, e posibil ca in Slovacia sa fie organizate alegeri parlamentare anticipate anul viitor, cu toate ca partidele de opozitie sunt slabe si sunt sanse mici ca ele sa poata forma un guvern stabil.
O situatie similara s-a inregistrat si in Bulgaria, unde protestele din 2013 au dus la demisia premierului Boiko Borisov. Guvernul de tranzitie condus de liderul socialist Plamen Oresharski nu a reusit decat sa sporeasca nemultumirea populara, asa ca in octombrie 2014 alegerile l-au readus in fruntea Executivului pe Borisov.
Fost sef al Politiei, acesta pare sa fi inteles ca protestele de strada reprezinta o forta de care trebuie sa tii seama. In noiembrie, el a abandonat un contract cu compania americana Chevron dupa ce mii de persoane au marsaluit pe strazi pentru a-si manifesta astfel opozitia, mai scrie EU Observer.
"In timp ce democratia ramane in continuare sub amenintari in unele state est-europene, protestele din Romania si Ungaria demonstreaza ca aceia care se ridica si lupta pentru drepturile lor pot face diferenta", se arata in incheierea articolului citat.