Euronews: Cinci lucruri pe care le poate invata Europa de la protestele din Romania

Miercuri, 01 Martie 2017, ora 13:24
6803 citiri
Euronews: Cinci lucruri pe care le poate invata Europa de la protestele din Romania
Foto: ProTV

Un vechi proverb spune ca, "atunci cand bate vantul schimbarii, unii oameni construiesc ziduri, altii construiesc mori de vant".

In cazul Europei, acest vant al schimbarii s-a intamplat sa bata in ultimele saptamani la marginea sa: in Romania au avut loc cele mai mari proteste de la caderea comunismului in '89.

Romania a atras atentia presei din toate colturile lumii zile la rand, datorita manifestatiilor de strada colorate si creative impotriva coruptiei si pentru sustinerea statului de drept.

O spune Gabriel Preda, jurnalist si academician specializat in afaceri externe, intr-un articol publicat pe site-ul Euronews, in care prezinta cinci lucruri pe care Europa le poate invata din protestele de la noi.

1. Este o chestiune de perceptie

Am invatat ca Europa nu inseamna doar Bruxelles, Berlin, Paris, Praga sau Roma. Este in primul rand vorba despre oameni si despre puterea oamenilor. Revoltati si intristati, au petrecut seri intregi pe strazile a numeroase orase din tara, iar miscarea lor #rezist dureaza de saptamani intregi.

Generatii tinere si mai batrane s-au adunat laolalta si si-au facut auzita vocea. Determinarea si mesajele lor sunt puternice si universale, concentrandu-se pe chestiuni precum demnitate, respect, solidaritate, speranta, valori democratice, stat de drept, responsabilitate, decenta, implicare civica, transparenta si constiinta.

Adica pe drepturile fundamentale. Sustinerea celor care protesteaza in Romania a atras rapid sustinere in Europa si pestea oceane. S-au organizat manifestatii din solidaritate in toate colturile lumii. Altii au citit despre geografia si istoria tarii noastre, simtind ca tocmai au descoperit un nou colt de lume energic, creativ si surprinzator de care nici nu stiau inainte.

2. Implicarea sociala chiar poate face o diferenta

Evenimentele recente au aratat foarte clar ca puterea oamenilor inca mai poate juca un rol cheie in politica. Inca de acum o luna, presa internationala a scris ca Guvernul de la Bucuresti nu ar fi facut o astfel de intoarcere - abrogarea ordonantei 13 - daca nu ar fi fost amplele proteste pasnice in toata tara.

Mesajul a fost simplu si direct: liderii care actioneaza in interes propriu, clandestin, sa se astepte sa fie trasi la raspundere de popor. Iar totul s-a intamplat intr-o maniera inedita: amuzant, sarcastic, acid si incredibil de inventiv, dupa cum au spus observatorii straini.

In acest fel, puterea strazii din Bucuresti a atras atentia lumii si a obtinut chiar sprijin de la unii oficiali UE, ingrijorati de actiunile Guvernului roman. Pe de alta parte, politicienii blamati de multime s-au aratat iritati de proteste si au invocat teorii ale conspiratiei. L-au criticat pe presedintele Klaus Iohannis ca e de partea protestatarilor si ca a divizat tara.

Judecand dupa fapte, se poate spune ca protestele antiguvernamentale au avut un efect miraculos. Intrebarea este daca miscarea #rezist va putea sa dezvolte noi instrumente care sa sporeasca participarea civica pe termen lung.

3. Faptele reale pot acoperi stirile false

Intr-o era in care oamenii se plang de existenta stirilor false peste tot pe glob, la Bucuresti am vazut ca lupta jurnalistilor pentru adevar a dat in final roade.

In ciuda cantitatilor uriase de informatii pe care le primesc zilnic din diferite surse, oamenii au refuzat sa ia de bune anumite stiri si au ales sa lupte pentru dreptul de a fi informati corect.

Cand publicul primeste tot mai multe informatii reale, din ce in ce mai putini oameni confunda adevaratele stiri cu tot ce citesc in social media si in ziare sau vad la televizor. Asta pentru ca intrebarile simple (cum ar fi cine, ce, cum, cand) nu necesita raspunsuri complexe.

Intrebarea este daca miscarea din Romania va reusi in cele din urma sa deschida calea pentru o noua maniera in care jurnalistii lupta impotriva stirilor false si a propagandei.

Dar un lucru este cert: protestele din tara noastra au demonstrat ca informatiile reale reusesc pana la urma sa acopere stirile false.

4. E important sa nu pierdem din vedere imaginea de ansamblu

Un alt lucru pe care l-am invatat este ca acesta ar putea fi inceputul unei povesti mai ample. Coruptia nu e noua, dateaza de secole si a fost endemica nu doar in Romania. Sa ne amintim de acuzatiile de nepotism din Franta, frauda din familia regala a Spaniei, coruptia din Italia si centrele financiare din Marea Britanie acuzate ca spala bani peste ocean.

In acest context, unii experti sustin ca protestele motivationale din Bucuresti si entuziasmul oamenilor ar putea fi contagioase. Alte manifestatii anticoruptie deja au fost organizate in diferite tari.

Intrebarea este cum vor gestiona liderii trasi la raspundere si partenerii lor europeni aceasta situatie. Reactia lor poate contura o directie pe termen lung si ar putea avea efecte colaterale.

5. Oamenii au nevoie de noi modele care sa inspire si sa motiveze

In mod ironic pentru inca o poveste despre politicieni acuzati de coruptie, evenimentele din Bucuresti au aratat cat de multe eforturi a facut Romania in ultimii ani in lupta impotriva coruptiei.

Procesul nu este perfect si inca mai are nevoie de ajustari, dar cu toate acestea DNA a fost foarte activa in incercarea de a trimite dupa gratii politicieni, parlamentari si oameni de afaceri corupti.

Iar DNA nu prea se are bine cu noul Guvern si cu partidul care a castigat alegerile parlamentare de la finalul anului trecut. Insa protestatarii sustin ca vor iesi in strada pana cand se vor asigura ca nimeni nu este deasupra legii.

Iata ce a mai scris presa externa despre protestele de la noi:

Protestele din Romania au impresionat Comisia Europeana: Dovada ca poporul roman crede in valorile UE

Protestele anticoruptie din Romania au atras atentia intregii lumi. Iata ce scrie presa externa

Deutsche Welle: Romania - o tara se schimba

Presa internationala: Furia protestatarilor nu s-a linistit, Guvernul a facut prea putin, prea tarziu

Protestul istoric a ajuns in presa straina, pana in Africa sau India: Romanii vor coruptia starpita din radacini

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Europa proteste Romania, #UE proteste Romania , #proteste