Alina Mungiu Pippidi: As vrea sa stiu cine a chemat oamenii in strada. Sunt ONG-uri care iau bani de la un Doi si-un sfert

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 07:51
28573 citiri
Alina Mungiu Pippidi: As vrea sa stiu cine a chemat oamenii in strada. Sunt ONG-uri care iau bani de la un Doi si-un sfert

Una dintre cele mai cunoscute voci din societatea civila, Alina Mungiu Pippidi, a facut declaratii neasteptate si a aruncat o umbra de indoiala asupra manifestatiilor de miercuri seara, organizate in mai multe orase din tara impotriva dorintei Guvernului de a gratia mii de puscariasi.

Alina Mungiu Pippidi este presedintele ONG-ului Societatea Academica din Romania si initiatorul platformei civice Romania Curata, iar anii trecuti s-a aflat in spatele organizarii multor proteste, incepand cu "Salvati Rosia Montana".

Acum insa nu a fost printre initiatorii miscarii de pe Facebook, care a scos mii de oameni in strada miercuri seara.

Din aceasta postura, Alina Mungiu Pippidi are dubii legate de spontaneitatea demonstratiilor si nu intelege cine si cum le organizeaza. Mai mult, a sugerat ca in spatele lor s-ar afla interese ale serviciilor secrete, fara sa aduca insa si vreo dovada in acest sens.

"Sunt sigura ca oamenii care au iesit in strada sunt de buna credinta, dar as vrea sa stiu si eu cine i-a chemat. Noi organizam demonstrantii de la Rosia Montana incoace; sa se ajunga la viteza la care aceste evenimente au strans 10.000 de oameni (participanti pe Facebook - n.red.) nu e usor, ai avea nevoie de niste relee mai puternice pe Facebook care te ajuta. Si releele acelea nu prea apartin societatii civile, sa stiti (...) Sunt ONG-uri care iau bani multi si sunt atasati pe langa un Doi si-un sfert (Departamentul de Informatii si Protectie Interna din MAI - n.red.), de exemplu", a acuzat presedintele SAR intr-o interventie la B1 TV.

Pippidi a mers si mai departe si a amintit de numarul "coplesitor de amenzi" pe care l-a incasat la protestele Rosia Montana din 2013. "Sa vedem cate amenzi se vor da maine-poimaine pentru demonstratiile de azi", a comentat Pippidi citata de Adevarul.

Mii de oameni au iesit in strada, miercuri seara, in semn de protest fata de ordonantele elaborate de Ministerul Justitiei privind gratierea si modificarile la Codurile Penale.

In Capitala, cateva mii de protestatari s-au adunat in Piata Universitatii si apoi au mers la Guvernul Romaniei, unde au strigat: "Hotii, hotii, hotii", "Jos, Guvernul", "Dragnea, nu uita, Romania nu-i a ta!", "Jos Tariceanu!" si "Lupta, DNA!".

Oamenii au iesit in numar mare si in Iasi, Sibiu, Craiova, Cluj-Napoca sau Timisoara.

Se va mai iesi in strada si joi seara, iar pe Facebook s-a anuntat deja un protest amplu pentru duminica.

Citeste si:
RAPORT Expert Forum. Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a banilor din Programul Saligny
RAPORT Expert Forum. Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a banilor din Programul Saligny
Expert Forum spune că a citit proiectul de ordin de ministru care reglementează normele de aplicare a OUG privind Programul Saligny, iar aspecte esențiale semnalate de ONG nu au fost rezolvate....
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, 16 septembrie, că intenţionează să le propună patronatelor o creştere a salariului minim de 8% începând cu 1 noiembrie sau 1 decembrie. "Discutăm...
Sursa: Ziare.com