Grefierii anunta proteste si un miting de amploare in Piata Victoriei

Luni, 11 Martie 2019, ora 08:39
14537 citiri
Grefierii anunta proteste si un miting de amploare in Piata Victoriei
Foto: Captura ecran publisind.ro

Federatia PUBLISIND anunta proteste de amploare, pe perioada nedeterminata, incepand de astazi. Primii care vor protesta sunt grefierii, urmand ca si sindicalistii din penitenciare, politistii si consilierii de probatiune sa iasa in strada.

Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, Sindicatul SindJust Bihor, Sindicatul Grefierul Alba, Sindicatul Dreptatea Vrancea, afiliate la Federatia PUBLISIND, in colaborare cu Asociatia Grefierilor din Romania, sunt cele care participa la primele proteste.

Potrivit unui comunicat de presa, manifestatiile au loc astfel:

  • Luni, 11 martie 2019, intreg corpul profesional al personalului auxiliar de specialitate si conex va intra in protest, la nivel national, prin purtarea unei banderole albe.
  • Vineri, 15 martie 2019, orele 11:00 - 13:00 - miting de amploare (1500 de participanti) in Piata Victoriei, in fata Guvernului Romaniei.

Federatia anunta ca, dupa manifestatiile grefierilor, urmeaza actiuni similare la penitenciare, politie si probatiune, dar si in tineret si sport.

"Federatia PUBLISIND include 5.000 de grefieri (afiliati la Sindicatul Dicasterial si alte 3 sindicate), 8.500 de sindicalisti din penitenciare (SNLP si alte 5 sindicate, plus colaborare cu FSSP), 5.000 de politisti (Europol si alte doua sindicate) si 500 de consilieri de probatiune (SNCSP), deci un total de aproape 20.000 de inimi care bat in acelasi ritm sub culorile PUBLISIND, doar in structura de aparare nationala si in justitie, pe langa celelalte numeroase domenii care formeaza federatia noastra. In aceste familii ocupationale revendicarile acumulate genereaza deja proteste de strada.

Primii care ies sunt grefierii, urmand actiuni similare la penitenciare, politie si probatiune dar si in tineret si sport, salariatii din acest ultim domeniu fiind in greva prelungita si proteste de strada in cursul anului 2018, fara ca revendicarile sa fie solutionate.

Pe langa mitingul grefierilor anuntat vineri 15 martie 2019 in Piata Victoriei, la acest moment luam in calcul organizarea unui miting de 5000 de participanti tot in Piata Victoriei, care sa comaseze energiile din aceste domenii intr-o singura voce, cu sprijinul toturor afiliatilor PUBLISIND, dar si cu suportul BNS.

In cadrul Biroului executiv PUBLISIND se vor decide exact actiunile care se vor organiza precum si calendarul acestora", potrivit sursei citate.

Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial precizeaza problemele din sistem care ii scot pe grefieri in strada.

"Protocoale secrete, numiri si revocari din functii cheie, modificari ale Legilor Justitiei, sunt subiecte care au tinut prima pagina a ziarelor sau prime-time news-ul televiziunilor, fara a se tine cont de faptul ca Justitie nu inseamna doar magistrati - judecatori si procurori si fara a fi tratate cu adevarat principalele probleme din sistem, cum ar fi:

  • subfinantarea cronica, atat sub aspectul resurselor materiale, dar, mai ales sub cel al resursei umane;
  • volumul de munca in continua crestere, ca urmare tocmai a modificarilor legislative;
  • zecile de mii de ore suplimentare efectuate la nivel national si neplatite sau compensate cu timp liber corespunzator;
  • specificul activitatii de judecata sau de urmarire penala, cu sedinte sau anchete care stii la ce ora incep, insa nu stii si cand se termina;
  • aparatura uzata si conditiile de munca inumane si degradante, birouri fara lumina naturala si suprapopulate si lipsa materialelor necesare desfasurarii activitatii in conditii optime;
  • resursa umana si capacitatea acesteia de a se intregra, din mers, intr-un sistem in continua schimbare, lipsa timpului necesar pentru pregatire profesionala, dar, mai ales pentru odihna si viata personala".

Grefierii mai atrag atentia ca "nu se vorbeste despre personalul auxiliar de specialitate si conex - cea mai numeroasa categorie profesionala din sistem, aproximativ 8.000 de oameni, care, de mai bine de 3 ani de zile, incearca pe calea dialogului social sa atraga atentia factorilor de decizie despre problemele cu care se confrunta, volumul de activitate si necesitatea suplimentarii corespunzatoare a schemelor de personal, conditiile de munca in care se desfasoara activitatea, necesitatea elaborarii unui nou statut pentru profesie care sa recunoasca atributiile efective ale grefierilor, precum si noi regulamente interne care sa corespunda realitatilor din instante si parchete, toate acestea transpuse intr-o salarizare corespunzatoare, dar, mai ales, unitara".

Citeste si Magistratii protesteaza din nou, luni, pe treptele Palatului de Justitie si cer abrogarea integrala a OUG 7

Eveniment Quarterly Report

Eugen Tomac susține că România nu va intra în Schengen nici în 2024: ”Nu există aproape nicio șansă”
Eugen Tomac susține că România nu va intra în Schengen nici în 2024: ”Nu există aproape nicio șansă”
România a ratat din nou intrarea în Schengen, iar anul viitor nu există aproape nicio şansă, deoarece prioritatea pentru statele membre sunt alegerile europarlamentare şi apoi alegerea unei...
Primarul Sectorului 2 refuză pensia specială pentru edili și cere guvernului "să oprească această nedreptate"
Primarul Sectorului 2 refuză pensia specială pentru edili și cere guvernului "să oprească această nedreptate"
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, solicită, luni 4 decembrie, coaliției de guvernare să oprească intrarea în vigoare a legii care acordă pensii speciale edililor, viceprimarilor şi...
#proteste grefieri, #miting piata Victoriei grefieri , #proteste