Greva la Oltchim. Este ceruta vizita lui Victor Ponta

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 12:03
2869 citiri

Liderii de sindicat de la Oltchim au oprit miercuri dimineata activitatea in semn de protest fata de tergiversarea luarii unei decizii in privinta situatiei combinatului si solicita de urgenta vizita premierului Victor Ponta la Ramnicu Valcea.

"Este un protest spontan, protestul disperarii. Suntem in dezastru, combinatul moare. Ieri directorul general, domnul Constantin Roibu si-a inaintat demisia pentru ca asa se pare ca i s-a cerut. Nicio promisiune de la Bucuresti nu s-a concretizat. Privatizarea nu credem ca va avea vreun succes, toate semnele sunt ca se grabeste lichidare societatii. Nu mai avem curent, nu avem salarii de 2 luni luate. Cerem domnului Ponta sa vina aici la Ramnicu Valcea", a declarat liderul sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu.

Acesta a mai spus ca liderii de sindicat pe fiecare sectie au iesit spontan sa protesteze, urmand ca in cursul zilei de miercuri, "functie de cum le-a ajuns cutitul la os, angajatii combinatului sa iasa in strada".

Directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, despre care sindicalistii au afirmat ca si-a inaintat demisia, nu a putut fi contactat.

Autoritatile judetului Valcea au adresat mai multe memorii premierului Victor Ponta in aceasta saptamana prin care atrag atentia Guvernului asupra problemelor tot mai grave si in continua acutizare cu care se confrunta Societatea Oltchim, a declarat, miercuri, presedintele CJ, Ion Cilea.

"Ca reprezentanti ai autoritatilor publice locale am reiterat faptul ca masurile acceptate de Guvern pentru redresarea situatiei de pe Platforma Chimica nu au fost aplicate pana la capat. Este vorba, pe de o parte, de acordarea de catre statul roman a unei garantii de performanta pe baza careia Oltchim sa poata contracta cei 40 milioane euro necesari pentru asigurarea capitalului de lucru. Pe de alta parte, alta masura aprobata, dar nefinalizata, consta in majorarea capitalului social al Oltchim prin conversia in actiuni a creantei AVAS detinuta la societate, masura la care, de altfel, s-a renuntat in ultimul moment prin schimbarea brusca a procedurilor de privatizare", a precizat Cilea.

Din aceste motive, a mai adaugat Ion Cilea, Oltchim a ajuns in situatia de a-si opri activitatea, ceea ce nu-i mai permite nici macar sa achite obligatiile minimale banesti asa cum este cazul biletelor la ordin ajunse la scadenta, a drepturilor salariale restante, precum si a dobanzilor bancare spre a evita blocarea integrala a conturilor societatii.

Totodata, Cilea a intervenit pe langa conducerea CET Govora pentru ca termocentrala valceana sa furnizeze energie electrica combinatului Oltchim pana la privatizare.

"Combinatul trece prin cea mai nefasta perioada din existenta sa ca agent economic de top al judetului. Oprirea furnizarii de energie electrica acum inainte de privatizare ar distruge combinatul si nu ar face decat sa fie vandut ca fier vechi. Sunt instalatii care odata racite s-a terminat. De aceea este mai mult decat necesar ca Oltchim sa poata produce pana la data privatizarii, care odata facuta cu un investitor strategic, sa schimbe complet datele problemei, sa puna pe o alta axa de dezvoltare judetul", a spus Ion Cilea.

Conform ultimelor date inaintate de Guvernul Romaniei, 17 septembrie urmeaza sa fie data la care Oltchim urmeaza sa fie privatizat in urma acordurilor semnate cu FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#proteste Oltchim, #Victor Ponta chemat Oltchim, #sindicalisti revendicari Oltchim , #proteste