Inca o zi de proteste la Pungesti: Utilajele firmei contractate de Chevron au fost retrase (Video)

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 09:54
3226 citiri
Inca o zi de proteste la Pungesti: Utilajele firmei contractate de Chevron au fost retrase (Video)
Foto: B1 TV

Peste 150 de persoane protesteaza si joi la Pungesti, judetul Vaslui, pe terenul unde ar fi trebuit sa inceapa constructia primei sonde de explorare de gaz a Chevron.

Dupa ce, miercuri, 500 de persoane au facut un lant uman la marginea terenului din Pungesti si mai multi oameni au lesinat in timpul protestului, acum, utilajele care fusesera aduse de la Targu Mures pentru inceperea lucrarilor au fost retrase, transmite B1 TV.

Lant uman in Vaslui impotriva exploatarii gazelor de sist: mai multi oameni au lesinat (Video)

Si in Bucuresti, joi seara, s-a manifestat in mars prin centrul orasului impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Peste 500 de persoane s-au alaturat protestului din Capitala care s-a incheiat la putin timp dupa miezul noptii.

Scandalul explorarii de la Vaslui a Chevron a luat amploare miercuri, atunci cand 200 de jandarmi au fost trimisi la Pungesti sa inabuse protestul oamenilor de acolo. Acestia facusera un lant uman si s-au asezat in fata buldozerelor. In timpul imbrancelilor cu jandarmii, cinci persoane au lesinat. Un barbat se afla in stare grava si a fost transportat la spitalul de urgenta.

Prefectul judetului Vaslui, Radu Renga, a declarat miercuri ca interventia jandarmilor este legitima atata vreme cat Chevron are toate autorizatiile necesare si legale si, drept urmare, compania nu poate fi impiedicata sa isi desfasoare activitatea.

Protest in Bucuresti, fata de exploatarea gazelor de sist - Imbranceli cu jandarmii, la Guvern

Compania Chevron sustine ca sonda instalata la Pungesti nu va reprezenta un pericol pentru mediu.

"Chevron intentioneaza sa realizeze exclusiv activitati de explorare, folosind tehnologii conventionale. Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator, in conformitate cu acordurile de mediu pe baza carora operam", se specifica in comunicatul companiei petroliere.

Pe 4 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Chevron incepe explorarea gazelor de sist in Vaslui. Cum va arata prima sonda din tara

Valoarea lucrarilor pentru amenajarea platformei si amplasarea sondei de explorare se ridica la trei milioane de lei. Lucrarile vor fi terminate in termen de 120 de zile, din care doua luni sunt alocate amenajarii platformei de forare si doua luni pentru foraj si prelevare de probe.

Prima sonda de explorare va fi amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#protest Chevron gaze Pungesti, #protest Pungesti exploatare fracturare hidraulica, #miting Vaslui impotriva exploatarii Chevron , #proteste