Incidente la Cotroceni: Protestatarii violenti au fortat gardul de protectie (Video)

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 11:14
10619 citiri
Incidente la Cotroceni: Protestatarii violenti au fortat gardul de protectie (Video)
Foto: Arhiva

Mitingul de protest organizat de Cartel Alfa si Blocul National Sindical, vineri dimineata, in fata Palatului Cotroceni, a degenerat in violente.

Sindicalistii au devenit violenti, in jurul orei 10.15, si au fortat gardul de protectie, jandarmii reusind cu greu sa tina in frau multimea. Unul dintre jandarmi a fost ranit. La fata locului a fost adus si un grup de scutieri.

In ciuda acestor tensiuni protestul s-a incheiat la ora 11.00, asa cum era programat.

Inainte ca oamenii sa devina violenti si sa darame gardul care delimita spatiul rezervat protestatarilor s-a scandat cateva minute in sir: "Vino sa vorbesti cu noi!"

In jurul orei 10.38 au fost aduse chiar si tunuri de apa. Doua echipaje complete de jandarmi si o masina de pompieri au fost plasate in curtea Palatului Cotroceni.

Surse din randul sindicalistilor au afirmat pentru Ziare.com ca presedintele Traian Basescu nu se afla in Palatul Cotroceni.

Efectivul de jandarmi s-a dublat pentru a putea sa faca fata furiei acestora. Fortele de ordine au luat masuri suplimentare, in prezent fiind 15 masini complet echipate cu forte de ordine si garduri de protectie suplimentare, anunta corespondentul Ziare.com.

Protestatarii au scandat "Puscaria a venit la poarta ta", lozinca sindicalistilor din Administratia Penitenciarelor, "Jos Dictatura, Jos Dictatorul!", "Nu ne omorati!". Printre manifestati s-a numarat si Dumitru Costin, care a strigat lozici cot la cot cu manifestantii din BNS.

Cel putin trei angajati ai Jandarmeriei au filmat protestatarii, om cu om, si mai ales pe cei care erau in primul rand.

Potrivit lui Anton Hadar, presedinte Alma Mater, liderii confederatiilor sindicale nu sunt la fata locului, intrucat sunt la o consfatuire sindicala in Canada, la Vancouver, unde se desfasoara Congresul Confederatiei Internationale a Sindicatelor.

"E o actiune comuna a celor cinci mari confederatii sindicale. Eu nu sunt plecat in Canada, o parte din lideri sunt plecati, sa le fie de bine, sa le reprezinte interesele sindicalistilor in Canada.

Dar aceasta zi nu este catusi de putin importanta pentru mine, pentru ca nu ma astept ca aceasta Curte Constitutionala sa ia o decizie in favoarea noastra", a declarat la Realitatea TV presedintele executiv al Spiru Haret, Marius Nistor, precizand ca "in ultima vreme exista prea multe recomandari adresate Curtii, plecate de la cel mai inalt nivel".

"Ce s-a intamplat in fata Palatului Parlamentului in urma cu o saptamana si acum la Cotroceni e nesemnificativ fata de ce se va intampla in toamna. Sa nu se inteleaga gresit, nu sunt adeptul manifestarilor violente, dar in toamna oamenii vor lua contact cu efectele acestor masuri, nu vor mai putea sa traiasca de pe o zi pe alta(...) Violenta politicienilor este cea care genereaza aceasta violenta. Oamenii acestia nu stiu cum sa se descurce de la o zi in alta si vreti sa intelega?", a mai spus Marius Nistor.

Manifestantii nu sunt de acord cu taierile salariale si de pensii, pe care Guvernul si-a asumat raspunderea.

"Protestul este un mesaj catre Basescu sa se intoarca cu fata spre popor", au subliniat liderii sindicali.

Potrivit organizatorilor, in jur de 1.000 de protestatari s-au adunat in dealul Cotrocenilor. La ora 9.00 sosisera deja aproximativ 500 de oameni sa protesteze.

Printre protestatari se afla aproximativ 200 de reprezentanti ai fortelor de ordine, constand in jandarmi si politie rutiera.

"Sunt pregatite rezerve de interventie, dar interventia trebuie sa fie graduala. Eliminam foarte multe riscuri. Nu este cazul sa se intervina cu tunuri de apa.

S-a format un cordon uman pentru a bloca iesirea din spatiul delimitat. Lucrurile s-au linisttit si se incearca o negociere", a declarat pentru Antena 3, Marius Militaru, purtator de cuvant Jandarmeria Bucuresti.

Curtea Constitutionala a reluat, la ora 9.00, discutiile pe marginea legilor asumate de Guvern, dupa ce joi au amanat o decizie privind respingerea sau nu a acestora ca fiind neconstitutionale.

"Nu am putut sa mutam protestul la sediul Curtii Constitutionale, pentru ca ar fi trebuit sa cerem aprobare cu 72 de ore inainte", a declarat, pentru NewsIn, liderul BNS, Ovidiu Jurca.

Cinci reprezentanti ai sindicalistilor aflati la protestul de vineri de la Cotroceni au fost invitati la discutii cu consilierul prezidential Gabriel Piscociu, urmand sa lase cu acest prilej o scrisoare adresata lui Basescu, in care ii cer acestuia sa returneze in parlament legile anti-criza.

Ecoul" protestelor de la Cotroceni a fost auzit si in afara Romaniei

"Ecoul" protestelor de la Cotroceni a fost auzit si in afara Romaniei. Associated Press scrie vineri ca zeci de romani au luat cu asalt palatul Cotroceni ca sa protesteze fata de masurile de austeritate, pe care si-a asumat raspundere Guvernul Boc.

Jurnalistii straini scriu ca politistii au incercat sa potoleasca multimea furioasa care incerca sa rupa gardurile de ordine.

Alina Bardas, Camelia Badea

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#proteste Cartel Alfa, #proteste Cotroceni , #proteste
Comentarii
Poza Bobby_Fischer
Bobby_Fischer
rank 2
"Lideri lindicali "? Ati innebunit ?...
Poza Iogica
Iogica
rank 5
lumea scandeaza> JOS BASESCU ! ok, fratilor, asa sa fie, DAR CINE-I POATE LUA LOCUL SI CE AR FACE ALTUL MAI BINE, MAI BUN, in conditiile in care NU EXISTA UN OM CINSTIT, APT, IN NICIUN PARTID POLITIC ?