Inspirate de romani, tarile din Balcani vor si ele proteste masive anti-coruptie: Un exemplu de curaj popular

Marti, 07 Februarie 2017, ora 17:58
25060 citiri
Inspirate de romani, tarile din Balcani vor si ele proteste masive anti-coruptie: Un exemplu de curaj popular
Foto: Arhiva Ziare.com

Ecoul protestelor anti-coruptie de amploare din Romania se aude peste tot in Balcani, unde politicienii de opozitie si activistii civici spera sa capitalizeze de pe urma unui sentiment popular similar.

Oamenii din toata regiunea Balcanilor si-au exprimat pe retelele de socializare solidaritatea cu manifestatiile din Romania, dar au spus si ca regreta ca popoarelor lor nu sunt dispuse sa faca la fel, scrie Balkan Insight.

Influentata de evenimentele din Romania, opozitia din Albania intentioneaza sa organizeze un miting antiguvernamental pe 18 februarie, acuzand Guvernul de coruptie si de legaturi cu crima organizata.

Mitingurile anticoruptie din Romania au fost inspirate clar de liderul Partidului Democratic de opozitie Lulzim Basha, care a distribuit in weekend pe Facebook clipuri cu sutele de mii de romani care au iesit in strada.

"Un exemplu de curaj popular din partea cetatenilor romani. Pe 18 februarie ne vom uni la Tirana", a anuntat el.

Exista, insa, indoieli ca opozitia albaneza se va putea compara cu spiritul protestelor romane.

Intr-o perioada in care reformele judiciare majore reprezinta un subiect fierbinte in Albania, unii analisti cred ca acest domeniu ar trebui sa fie in centrul atentiei albanezilor. Expertii indeamna la opozitie fata de judecatorii si procurorii care pun sub semnul intrebarii reforma judiciara ce urmeaza sa fie implementata.

"Departe de Romania, judecatorii si procurorii din Albania care au capturat sistemul fac acelasi lucru (dezincriminarea coruptiei - n.red.). Nu vor reforma, pentru ca ei si politicienii pe care ii apara ei ar putea fi pedepsiti", a scris portalul TemA intr-un editorial.

Admiratie pentru romanii din piete

In Serbia, Muntenegru si Bosnia, unii au evocat manifestatiile din Romania cu admiratie, cerand miscari similare in tarile lor impotriva coruptiei, crimei organizate si starii economiei.

In Muntenegru, unul dintre liderii principalului partid de opozitie Frontul Democratic, Nebojsa Medojevic, a declarat ca romanii au demonstrat un nivel de cultura politica si o dorinta de apara interesul public mai mare decat cetatenii din Muntenegru.

"Romanii au aratat ca politica protestelor in masa, pentru care Frontul pledeaza de doi ani, este singura politica eficienta impotriva hotilor aflati la putere", a scrie el luni pe Twitter.

In Bosnia, seful Delegatiei UE si reprezentantul special al UE, Lars-Gunnar Wigemark, a generat o dezbatere cand a facut referire la manifestatiile din Romania. "Cand se va intampla acest lucru in Bosnia si Hertegovina?", a scrie el pe Twitter.

Societatea civila si jurnalistii din Serbia si-au exprimat pe retelele de socializare sustinerea fata de manifestatii si au regretat ca in tara lor nu exista acelasi spirit de rezistenta.

Portalul satiric Njuz.net a scris un articol ironic, intitulat "Cetatenii din Serbia le cer romanilor sa protesteze putin mai incet, pentru ca ii deranjeaza zgomotul".

"Majoritatea cetatenilor Serbiei, morocanosi dupa inca o noapte nedromita, au transmis o nota de protest dura romanilor, care fac un zgomot infernal manifestand impotriva Guvernului lor in toata Romania", scrie portalul.

Cel mai mare protest de la Revolutie incoace

Potrivit estimarilor, 600.000 de romani au protestat duminica la Bucuresti si in alte orase din tara, fata de un decret care ar fi aparat unii oficiali de acuzare pentru coruptie, scrie Balkan Insight. Manifestatiile au fost cele mai ample de dupa caderea liderului comunist Nicolae Ceausescu, in 1989.

Noi manifestatii sunt asteptate marti, in conditiile in care manifestantii au cerut demisia Guvernului PSD si alegeri anticipate, pentru ca nu au incredere in Cabinet.

Duminica, activistii din Bulgaria au organizat un miting in fata Ambasadei romane de la Sofia, in semn de solidaritate cu protestele din Romania. Oamenii au fluturat drapele bulgare si romanesti si pancarte cu mesaje precum "Romania, Bulgaria te sustine" si "Uniti impotriva coruptiei".

Mii de romani au transmise mesaje de multumire pentru gestul de solidaritate facut de statul vecin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste inspirat Balcani, #Balcani proteste Romania , #proteste