Ion Vianu: Daca protestul societatii va fi de amploare, atunci poate incepe re-intemeierea Romaniei. Daca nu, ne ducem pe copca

Vineri, 06 Iulie 2018, ora 19:10
15141 citiri
Ion Vianu: Daca protestul societatii va fi de amploare, atunci poate incepe re-intemeierea Romaniei. Daca nu, ne ducem pe copca
Foto: FILTM

Romania e intr-o situatie proasta, iar salvarea sta mai degraba in mainile societatii si ale profesionistilor din Justitie, decat in mainile presedintelui Iohannis si ale Uniunii Europene. Totul, spune Ion Vianu, va depinde de anticorpii Justitiei si de amploarea protestului civic - daca acest prag al protestului, care implica nu numai manifestatiile de strada, ci si nesupunerea civica, nu poate fi atins, atunci ne ducem pe copca.

Psihiatrul si scriitorul Ion Vianu a plecat din Romania comunista, la capatul unor experiente grele. A trait pe cont propriu instaurarea unui regim totalitar care nu ii lasa individului prea multe optiuni si in niciun caz nu ii lasa libertatea de a protesta in fata unei puteri politice nedrepte si abuzive.

L-am intrebat pe Ion Vianu cum arata tara noastra astazi, dupa ce parlamentarii au reusit sa isi treaca, in aplauze, acele modificari legislative care ii pot scapa pe multi dintre ei de sanctiunile Justitiei. Inclusiv pe Liviu Dragnea.

Tara nu arata bine, democratia a fost asasinata chiar in Parlament, dar exista solutii. Salvarea poate veni chiar de la societate, daca oamenii vor iesi in strada sa se apere: un protest de amploare va face tara neguvernabila si asta va duce, spune psihiatrul Ion Vianu, la re-intemeierea Romaniei.

Iata raspunsul:

"Trecem printr-o faza dificila. In Ungaria, in Polonia, majoritatile rezultate din alegeri libere ataca sistematic puterea judecatoreasca. Liderii maghiari, polonezi arata ca nu le pasa de separatia puterilor in stat.

Dar niciunde dispretul pentru principiul fundamental al echilibrului puterilor in stat nu este motivat atat de cinic, de unica dorinta de a acoperi activitatile delictuale ale unor lideri.

Pana in 4 iulie, ziua fatalei votari a Legilor Justitiei, as fi spus ca in Romania democratia este primejduita. Azi spun ca democratia a fost asasinata. Atunci cand infractorii controleaza majoritatea in Parlament, ei vor face ce vor.

Si cu cat se va simti mai amenintata, cu atat majoritatea va deveni mai arbitrara si mai despotica.

Se pot prevedea cateva scenarii:

1. Justitia se va apara pe sine, va fi destul de puternica spre a rezista.

2. Posibilitatile presedintelui sunt limitate, el poate intarzia deciziile, dar nu le poate evita.

3. Bineinteles, exista societatea civila, exista posibilitatea ca amploarea protestului sa faca tara neguvernabila. Atunci poate incepe ceva nou, o re-intemeiere a Romaniei, prin schimbarea majoritatii parlamentare.

Daca acest prag al protestului, care implica nu numai manifestatiile de strada, ci si nesupunerea civica, nu poate fi atins, atunci ne ducem pe copca.

Pe sanctiunile Uniunii Europene nu este bine sa contam. Daca vor fi aplicate, vor fi de natura economica si atat de dure incat vor impinge Guvernul catre alianta cu Rusia. Rusia este aliatul natural al domnului Dragnea, pe care l-a si felicitat pentru "curajul" dumisale (prin agentia oficiala Sputnik).

In actuala Rusie oligarhica, toleranta fata de "abuzul de putere" exista, daca nu-l indispui pe presedintele Putin.

Un vis!

In rezumat, totul depinde de anticorpii Justitiei si de amploarea reactiei populare.

O ambulanta pe janta, iata Romania de azi".

Ion Vianu, fiul lui Tudor Vianu, s-a nascut in 1934, la Bucuresti. A studiat, timp de doi ani, Limbi Clasice la Facultatea de Filologie din Bucuresti, iar apoi Medicina.

In 1977 emigreaza in Elvetia, dupa ce se exprima impotriva regimului comunist si colaboreaza cu Radio Europa Libera, devenind una dintre vocile exilului. Se implica in miscarea pentru apararea Drepturilor Omului in Romania, impotriva abuzurilor politice ale psihiatriei de pretutindeni.

Publica mai multe romane, printre care "Arhiva tradarii si a maniei" (2016), o fictiune despre vechea Romanie, comunism si demnitatea nebuniei. "Romanul autobiografic" Amor intellectualis (2010) se bucura de mai multe premii.

A scris si memorialistica, intre care Amintiri in dialog (cu Matei Calinescu), volum aparut in 1994. Este si autorul unui studiu de psihiatrie, Introducere in psihoterapie, aparut in anul 1975.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#proteste justitie Dragnea Vianu , #proteste