Jandarmeria Capitalei: Interventia la proteste a fost mai blanda ca in alte tari

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 16:06
1439 citiri
Jandarmeria Capitalei: Interventia la proteste a fost mai blanda ca in alte tari
Foto: Ziare.com

Reprezentantii Jandarmeriei Capitalei spun ca interventia in forta la protestele din 15 ianuarie a fost necesara doar dupa ce violentele au depasit bariera legala. Ei atentioneaza ca, in situatiile in care se produc incidente, protestatatii pasnici trebuie sa plece imediat din zona, pentru a nu fi dusi la duba odata cu agresorii.

Intr-un interviu acordat pentru Romania Libera, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, si ofiterul de presa Cosmin Pana au afirmat ca Jandarmeria nu a fost luata niciun moment prin surprindere.

"Nu. Sunt somatii repetate si, in mod gradual, acestea cresc in intensitate. S-a intervenit in momentul in care violentele au depasit o anume bariera legala: s-au spart magazine, s-au construit baricade pe drumurile de comunicatie", a explicat Enache, precizand ca potrivit legii se intervine cu masuri speciale de genul lacrimogene sau tunuri de apa atunci cand "avertismentele nu sunt respectate si mai ales atunci cand impotriva fortelor de ordine se exercita acte de violenta".

Intrebat ce prevad regulamentele pentru cazurile in care manifestantii fac diverse gesturi de prietenie, cum ar fi sa le ofere flori jandarmilor, Georgian Enache a raspuns: "Noi suntem acolo ca sa aparam ordinea publica, nu sa ne luam in brate cu manifestantii. Gesturile cu florile in locul pietrelor, deja astea sunt chestii de cancan si pentru a atrage atentia mass-media. Au fost si jandarmi care au primit florile.

Dar sa nu intram in sfera ridicolului in care, dupa o floare, primesti un bolovan. Sau viceversa. Noi suntem acolo in timpul serviciului, nu suntem in timpul liber, nu sa ne facem cunostinte sau prieteni".

Totodata, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei a precizat ca o parte dintre autorii violentelor de sambata si duminica erau membri ai unor galerii de fotbal si fusesera anterior sanctionati pentru diverse fapte de violenta pe stadioane.

"Majoritatea au fost tineri, persoane de 17-18 ani, teribilisti, care au profitat de acea situatie, dar care trebuie sa suporte acum si consecintele. In momentul in care produci niste distrugeri, nu te astepta la un raspuns bland din partea fortelor de ordine", a mai adaugat el.

Intrebat de ce au fost bagati in dube manifestantii pasnici, care filmau sau fotografiau, ofiterul de presa Cosmin Pana a explicat: "In momentul in care se produc incidente, persoanele care intr-adevar n-au comis astfel de fapte trebuie sa se delimiteze de zona respectiva si sa plece de acolo. Jandarmul nu are timpul necesar sa delimiteze exact persoanele. Ele sunt conduse la sectie si ulterior se stabileste sa zicem, gradul lor de nevinovatie".

Pe de alta parte, cei doi reprezentanti ai fortelor de ordine au spus ca interventia jandarmilor din Capitala in comparatie cu interventii ale jandarmilor din alte tari a fost "mult mai linistita, mai blanda".

"Luati exemplu cum s-a deblocat calea de comunicatie in Times Square (New York- n.r), de acel grup - Occupy. Observati modul in care s-a intervenit acolo", a raspuns Georgian Enache.

Conform bilantului oficial, in cele 13 zile de proteste au fost raniti 7 jandarmi, s-au depus 4 plangeri impotriva jandarmilor, 38 de dosare penale s-au deschis pe numele unor manifestanti si peste 100 de persoane au fost retinute pentru 24 de ore.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#proteste violente Universitate, #proteste Romania, #proteste 2012 , #proteste