Jandarmeria, pagube de peste 150.000 de lei in urma protestelor din Capitala

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 15:33
1769 citiri
Jandarmeria, pagube de peste 150.000 de lei in urma protestelor din Capitala

Pagubele produse prin avarierea unor masini si echipamente ale Jandarmeriei in timpul protestelor de duminica, din centrul Capitalei, se ridica la peste 150.000 de lei, in timp ce si doua autospeciale ale pompierilor au fost avariate, prejudiciul ridicandu-se la 5.500 de lei.

Astfel, reprezentantii Jandarmeriei au anuntat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca circa 8.700 de persoane au protestat, in cursul zilei de duminica, in Bucuresti si 34 de judete, insa numai in Capitala au fost inregistrate violente, unde au fost scosi in strada, in total, 1.320 de jandarmi, unii dintre ei adusi din judetele invecinate.

Seful Directiei Ordine Publica din cadrul Jandarmeriei Capitalei, Aurel Moise, a sustinut ca actiunea din Capitala a fost coordonata de seful institutiei. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al MAI, Marius Militaru, a sustinut, in cadrul aceleiasi conferinte, ca in urma incidentelor de duminica seara nu s-a constituit o celula de criza la nivelul ministerului, nefiind considerata o situatie exceptionala. Cu toate acestea, a precizat Militaru, atat ministrul Traian Igas, cat si secretarul de stat Ioan Dascalu s-au aflat duminica in Centrul de Comanda de la MAI.

A treia zi de proteste in Romania: Ce scrie presa internationala

De asemenea, reprezentantii jandarmilor au sustinut ca pagubele produse de protestatari masinilor si echipamentelor Jandarmeriei se ridica la aproximativ 150.000 de lei. Totodata, doua autospeciale ale pompierilor chemati sa intervina in sapte situatii de urgenta ivite in Centrul Bucurestiului au fost avariate, prejudiciul ridicandu-se la peste 5.500 de lei.

Vandalii au distrus chioscuri de ziare si semne de circulatie

Trei unitati bancare si bancomate, opt statii RATB, 15 stalpi de iluminat, sase semafoare, dar si sapte semne de circulatie au fost vandalizate sau incendiate in timpul conflictelor de duminica seara din Capitala, a anuntat, luni dimineata, primarul general Sorin Oprescu.

Potrivit bilantului prezentat de edilul Sorin Oprescu, din rapoartele prezentate de directiile din Primaria Generala a Capitalei reiese ca, in urma violentelor de duminica seara din Bucuresti, gardurile de delimitare de pe Bulevardul I.C. Bratianu au fost distruse pe o lungime de aproximativ 400 de metri. In plus, au fost distruse si gardurile si balustradele din alte zone ale Centrului.

De asemenea, au fost distruse sapte semne de circulatie din zona centrala, fiind de asemenea vandalizate sau chiar incendiate opt statii RATB, precum si cinci chioscuri de ziare. Mai mult, pe opt strazi din centru s-a constatat lipsa unor bucati din pavajul, care a fost dislocat si din fata Teatrului National Bucuresti (TNB).

Bilantul protestelor de duminica: 49 de oameni, dusi la sectiile de politie

Pe de alta parte, 15 corpuri de iluminat au fost de asemenea distruse, precum si sase semafoare, unele dintre ele disparand in intregime. S-a mai constatat distrugerea a zeci de banci stradale si cosuri de gunoi, precum si a unor cabine telefonice.

Datele prezentate de primarul general au aratat si ca trei unitati bancare din zona centrala au fost vandalizate, ca si tot atatea bancomate. In plus, o serie de spatii comerciale si localuri din Centru au fost distruse, fiind inregistrate si furturi din unele unitati.

Pompierii au intervenit cu tunuri de apa

Protestul de duminica, din centrul Capitalei, a debutat in jurul orei 15.00, cand primii aproximativ 100 de protestatarii au venit in Piata Unirii. Numarul acestora a crescut odata cu trecerea orelor, depasind, spre seara, 1.000, insa pana la ora 19.00 nu au fost inregistrate incidente.

Cu toate acestea, dupa ora 19.00, jandarmii au fost nevoiti sa intervina in forta, dupa ce o parte din protestarii au aruncat pietre si petarde. Violentele au escaladat in urmatoarele ore, avand loc mai multe runde de ciocniri intre fortele de ordine si o parte din protestatari, acestea extinzandu-se catre Piata Unirii si pe strazile din Centrul Vechi. Mai multe persoane au fost ranite, atat din randul protestatarilor, cat si dintre fortele de ordine.

Proteste la Universitate: Bataie si "Jandarmii e cu noi" - Reportaj Ziare.com (foto-video)

Conflictul a fost stins dupa miezul noptii, dupa ce pompierii au intervenit cu tunuri de apa pentru a dispersa protestatarii. In urma incidentelor, mai multe magazine si unitati bancare din zona centrala au fost vandalizate, din unele disparand mai multe produse. De asemenea, au fost distruse si arse obiecte de mobilier stradal, pompierii intervenind pentru stingerea mai multor incendii.

Colegii Melisei, fata de 14 ani ucisă în Grădina Botanică din Craiova, au protestat din nou. „Visăm la un viitor mai bun, dar suntem departe”
Colegii Melisei, fata de 14 ani ucisă în Grădina Botanică din Craiova, au protestat din nou. „Visăm la un viitor mai bun, dar suntem departe”
Colegii Melisei, fata de 14 ani din Craiova care a fost ucisă în Grădina Botanică din oraş, în iunie 2023, au protestat, marţi, 26 martie, din nou în faţa Tribunalului Dolj, unde a avut...
Protest de amploare pro-palestina în fața Muzeului Metropolitan din New York. Activiștii au adus o cuvertură uriașă din lucrări de artă VIDEO
Protest de amploare pro-palestina în fața Muzeului Metropolitan din New York. Activiștii au adus o cuvertură uriașă din lucrări de artă VIDEO
O uriaşă cuvertură formată din lucrări de artă prin care s-a cerut eliberarea palestinienilor a fost desfăşurată, duminică, pe treptele Muzeului Metropolitan de Artă, instituţia...
#protest, #pagube jandarmerie, #protest jandarmi Bucuresti, #protest Universitatii , #proteste