La moartea protestelor confiscate (Opinii)

Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 13:37
6974 citiri
La moartea protestelor confiscate (Opinii)

Protestele din Piata Universitatii mor incet. Le ucide si vremea ba cu viscol, ba cu ger de crapa pietrele, dar nu numai. Ele au inceput sa moara din secunda in care a inceput confiscarea lor in principal media.

E greu de spus cat din protestele declansate in urma cu mai bine de doua saptamani, mai precis dupa demisia doctorului Raed Arafat, a fost miscare autentica si cat manipulare. Este clar ca Opozitia avea in plan miscari de strada, este clar ca scadari precum "alegeri anticipate", sunt scandari politice. Deci o componenta de politizare a existat de la inceput.

Dupa cum este clar ca aceste proteste au devenit rapid evenimente mediatice. In fiecare zi transmisiunile live din Piata Universitatii incepeau atunci cand acolo nu erau decat cateva zeci de oameni, care, in mod normal, nu asigura nici macar o stire demna de coada jurnalului. Au fost utilizate cele mai ingenioase unghiuri de filmare pentru ca o mana de oameni sa poata fi prezentata ca o multime consistenta. Isteria transmisiunilor in direct a functionat pe post de agitatie si convocator. Iar continutul lor a fost profund manipulator.

Cand vezi pe ecran scris mare "foc si sange in capitala", te gandesti la cu totul altceva decat doua petarde si trei bastoane pe spinarile unor ultrasi infierbantati. Iar un titlu despre "mii de oameni in strada", te duce cu gandul la zeci, sute de mii, nu la mai putin de 5 mii in toata tara.

Agitatia aceasta media a avut probabil doua explicatii. Pe de-o parte, interesele patronilor politici ai televizunilor de stiri, iar pe de alta parte, sustinerea unor ratinguri la care ele nici macar nu visau. Oamenii au cascat gura la televizor ca la un spectacol stradal interesant, care insa nu le-a stranit suficienta incredere pentru a i se alatura. 99% dintre romani nu au ramas in case nu pentru ca ar fi multumiti si ar sustine guvernul. Acesta are, de altfel, doar sub 10% cota de incredere in toate sondajele de opinie, inclusiv cele comandate de PDL sau Evenimentul Zilei.

Oamenii au ramas in case pentru ca au simtit manipularea media cu mult prea grosiera, pentru ca nu au mai multa incredere in Opozitie si deci nu vad alternativa, pentru ca nu vad un lider real pe care sa-l urmeze, pentru ca, desi urasc actuala putere, nu sunt cu nimic mai incantati de trupa lui Voiculescu sau de figurile de pseudosindicalisti, gen Marius Nistor, care au inceput sa se vanture prin piata pe post de agitatori. Este ceea ce demonstreaza si rezultatele unui sondaj realizat de ziare.com.

Sunt asadar convins ca in Piata Universitatii ar fi fost cu mult mai multi oameni daca protestul nu ar fi fost luat in brate isteric, pana la confiscare, de Antena 3 si Realitatea TV, daca USL nu s-ar fi lipit si el cu un miting si daca, in general, vampirizarea politica si media a protestului nu ar fi fost atat de evidenta.

Pentru ca, in mod evident, a existat si un miez autentic, cat de firav, al manifestatiilor de strada. Un miez reflectat de acele scandari in care inclusiv Monica Macovei spune ca se regaseste. Habar nu am cati au fost numeric sau procentual protestatarii cu adevarat neafiliati si manipulati politic, dar cat timp acolo s-a scandat impotriva intregii clase politice, impotriva coruptiei, iar politicienii au fost evacuati aproape violent este nedrept sa-i ingnoram.

Pastrand desigur proportiile celor doua manifestatii, sa nu uitam ca aceleasi acuzatii de politizare si afiliere politica adresa si Ion Iliescu "golanilor" din Piata Universitatii. Multi sau putini, potestatarii autenici merita respectati si bagati in seama pentru ca ei dau glas unei tensiuni crescande in societatea romaneasca. Si tocmai de aceea, diluarea protestelor nu este o veste catusi de putin buna, nici macar pentru putere.

O societate care reactioneaza, care protesteaza, care nu se lasa calcata in picioare, este o societate vie. O democratie vocala este o democratie functionala. Cand aceste manifestari firesti dispar, desi cauzele care le-au provocat sunt tot acolo, chiar amplificate, e de rau. Iar raul acesta poate purta multe nume, de la explozie sociala in urma unor acumulari uriase sub capac, la alunecarea spre dictatura, inclusiv aceea minoritatii dupa ce majoritatea se retrage dezamagita din jocul democratic, la ascensiunea extremei drepte sau a vreunui scelerat, pana la mai stiu eu ce alta boala grava a unui organism social inert.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#proteste Piata Universitatii, #proteste Basescu Boc , #proteste