Romania a vazut cele mai mari proteste de dupa Revolutie, cu 300.000 de oameni in strada. Ca si atunci, cineva a incercat sa le deturneze (Galerie foto)

Joi, 02 Februarie 2017, ora 00:00
112397 citiri
Romania a vazut cele mai mari proteste de dupa Revolutie, cu 300.000 de oameni in strada. Ca si atunci, cineva a incercat sa le deturneze (Galerie foto)
Foto: Ziare.com

Adoptarea ordonantei care mutileaza Justitia din Romania, facuta la ceas de seara, de catre Guvernul Grindeanu-Dragnea, cu largul concurs al ministrului Iordache, i-a infuriat pe romani. Miercuri seara, sute de mii de oameni au iesit in strada, pentru a cere anularea actelor normative care ii scapa pe corupti.

In Piata Victoriei din Bucuresti, unde se afla sediul Guvernului, a protestat pasnic o multime care a ajuns sa numere aproximativ 150.000 de oameni, pana la ora 22:00, cand un grup de agitatori a deturnat protestele prin violente, provocand interventia jandarmilor si, in cele din urma, dispersarea multimii care demonstra in pace de mai bine de 12 ore.

In alte cateva zeci de orase ale tarii au iesit in strada zeci de mii de oameni, care au protestat fara incidente, astfel ca, miecuri seara, demonstratiile din Romania adunau un total de 300.000 de protestatari, fiind cele mai ample miscari de strada de dupa Revolutie.

Ca si atunci, in decembrie '89, ori ca la Mineriade, iata ca s-a incercat deturnarea unor proteste pasnice. Ca si atunci, PSD este la putere in Romania.

Recapituland, 8.000 de oameni au iesit in strada la Brasov, 15.000 de oameni au iesit la Iasi, 30.000 au protestat la Timisoara, la Alba Iulia au demonstrat 4.000 de oameni, 3.500 au iesit la Galati, 4.000 in Constanta, sute de oameni au protestat la Focsani, 20.000 de oameni au iesit in strada la Sibiu, 4.000 de oameni la Ploiesti, 4.000 au protestat la Craiova, 25.000 de oameni au iesit in strada la Cluj, iar proteste au fost inregistrate in alte cateva zeci de orase din Romania si din strainatate.

Ziare.com v-a tinut la curent, in format LIVE TEXT, cu desfasurarea protestelor de miercuri din Bucuresti si din intreaga tara:

00:02 - Violente sporadice au loc in continuare in Piata Victoriei, unde au mai ramas doar jandarmii si cateva zeci de persoane care au tinut neaparat in aceasta seara sa se bata cu fortele de ordine.

Puteti urmari aceste evenimente LIVE pe Ziare.com, intr-un articol dedicat luptelor de strada de la Bucuresti - AICI - dintre jandarmi si galeriile echipelor de fotbal.

Transmisiunea noastra despre protestele pasnice din Romania va lua sfarsit aici.

23:45 - Jandarmii au ocupat, la aceasta ora, o mare parte din Piata Victoriei, in fata sediului Guvernului aflandu-se acum circa 1.000 de protestatari. Un grup de circa 200 de persoane, aflate pe Calea Victoriei, arunca in jandarmi cu bulgari de zapada si sticle, fortele de ordine ripostand cu gaze lacrimogene, informeaza News.ro.

Raed Arafat anunta ca doi jandarmi si doi civili au ajuns la spital, dupa violentele din Piata Victoriei, insa niciunul nu este in stare grava.

23:31 - Reamintim cum aratau protestele din aceasta seara inainte de violentele declansate de un grup de huligani:

Foto: Ziare.com

Si cum au aratat protestele pasnice de pe 22 ianuarie:

Foto: Ziare.com

Protestele de la Bucuresti au fost deturnate, iar imaginile difuzate in aceste momente, in care se pot vedea grupuri de huligani care se lupta cu jandarmii nu sunt reprezentative pentru aceste proteste. Dar vor ramane.

Foto: Realitatea TV

Foto: Digi 24 TV

23:30 - Cel putin un jandarm si un civil au fost raniti grav de obiectele aruncate in piata de huligani si au ajuns la Spitalul Floreasca, iar mai multe persoane au fost afectate de gazele lacrimogene.

23:20 - Digi24 informeaza ca participanti la protestele din Bucuresti au confirmat ca huliganii au venit pe Sos. Stefan cel Mare, de la Stadionul Dinamo, iar apoi pe Bd. Iancu de Hunedoara, pana in Piata Victoriei, cu mult dupa lasarea serii.

Prezenta Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei la fata locului, in premiera pentru aceasta serie de proteste, si faptul ca sosirea huliganilor a fost raportata pentru prima data in jurul ore 20:00 arata ca fortele de ordine erau pregatite sa intervina. Din nefericire, au reusit sa respinga atacul unor huligani, dar nu si sa pazeasca protestul pasnic al catorva zeci de mii de bucuresteni.

23:17 - In Piata Victoriei din Bucuresti au mai ramas doar cateva mii de protestatari pasnici. Violentele galeriilor si gazele lacrimogene folosite de jandarmi i-au gonit pe cei mai multi din fata Guvernului, informeaza Digi24.

23:14 - Este pentru prima data cand huliganii apar la protestele fata de ordonanta prin care Guvernul pune frana anticoruptiei din Romania si tot prima data cand jandarmii prezenti sa asigure ordinea au la ei echipamente de protectie si gaze lacrimogene.

23:08 - Jandarmii au intervenit din nou impotriva huliganilor, despre care Realitatea TV transmite ca fac parte din galeria echipei Dinamo, echipa patronata de Ionut Negoita, fratele primarului PSD Robert Negoita, un beneficiar al ordonantei care modifica Codurile Penale.

Acelasi post de televiziune anunta ca ultrasii au batut cativa oameni care participau pasnic la protest.

Marea majoritate a protestatarilor pasnici, care au venit in Piata Victorie sa ceara continuarea luptei anticoruptie in Romania, au fost nevoiti sa paraseasca zona, pentru a nu fi raniti de huligani sau de interventia in forta a jandarmilor.

Foto: Digi 24 TV

22:55 - Incidentele care au avut loc in Piata Victoriei intre membrii unei galerii de fotbal si jandarmi au luat sfarsit, pentru moment. Multimea s-a dispersat in zona intrarii in piata Guvernului dinspre Bd. Iancu de Hunedoara, unde au avut loc violentele.

Reamintim ca in jurul orei 19:56 s-a anuntat ca galeriile unor echipe bucurestene care au iesit de la un meci de handbal vor sa se alature protestelor. Un dispozitiv de 100 de jandarmi inarmati cu gaze lacrimogene ar fi trebuit sa-i astepte pe Bd. Iancu de Hunedoara, informeaza News.ro.

Multi dintre protestatarii pasnici din acea zona au plecat.

22:50 - Numarul protestatarilor de la Timisoara a ajuns la aproximativ 30.000, dupa ce manifestantii au pornit in mars, in urma cu mai bine de doua ore, pe mai multe strazi din oras. La ora transmiterii acestei stiri, manifestantii s-au intors in Piata Victoriei de unde au plecat.

22:48 - Iar huliganii au reusit intr-o buna masura sa deturneze protestele pasnice de la Bucuresti. Desi Jandarmeria stia ca acestia urmeaza sa apara la proteste si chiar au existat informatii ca ii asteapta, iata ca nu au reusit sa opreasca violentele.

22:40 - Dupa ce zeci de mii de bucuresteni au protestat pasnic mai bine de 12 ore in Piata Victoriei, un grup de huligani din galeriile echipelor de fotbal, adunati intr-un colt al cladirii, incearca sa deturneze protestele aruncand cu torte, petarde si diverse obiecte contondente in jandarmi.

Fortele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene. Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei sustine ca mai multi jandarmi au fost raniti si a facut apel la protestatarii pasnici sa se delimiteze de agresori, ceea ce s-a si intamplat.

Foto: Digi 24 TV

Este vorba despre cateva persoane, care au atacat jandarmii si au provocat reactia fortelor de ordine, care au cerut incetarea protestelor si evacuarea Pietei Victoriei.

22:35 - Corespondentii Ziare.com de la fata locului i-au identificat pe cei care arunca petarde si diverse obiecte: este vorba despre membri ai unor galerii de fotbal, care incearca sa dea cu petarde si torte peste cordonul de jandarmi, pana in curtea Guvernului.

Zecile de mii de protestatari pasnici ii huiduie si striga "Fara violenta, fara violenta!".

22:20 - Piata Victoriei este in continuare arhiplina, insa au aparut agitatori care arunca petarde in multime, in zona cladirii Orange. Protestatarii i-au huiduit pe cei care au recurs la aceste gesturi si au inceput sa scandeze "Fara violenta!".

Later edit: Acesta este momentul in care protestele pasnice de la Bucuresti au luat sfarsit, fiind inlocuite de incidentele provocate cu premeditare de un grup de agitatori.

"Sunt persoane care se manifesta in limite normale, dar sunt si unele care arunca spre jandarmi cu obiecte pirotehnice si cu obiecte contondente. Facem apel catre cei care observa astfel de manifestanti sa se delimiteze de ei. In continuare vom avea aceeasi atitudine, dar este important sa prevenim orice fel de incidente si sa ne asiguram ca toti acesti oameni vor ajunge acasa in siguranta", a declarat puratorul de cuvant al Jandarmeriei, citat de News.ro.

21:42 - Numarul protestatarilor din Constanta a crescut in ultimele ore ajungand la peste 4.000 in momentul in care coloana manifestantilor a ajuns la sediul organizatiei judetene a PSD, unde au strigat "DNA sa vina sa va ia".

21:30 - Piata Victoriei este arhiplina, la aceasta ora, iar protestele decurg pasnic.

Foto: Digi 24 TV

21:26 - Unii dintre jandarmii care insotesc coloana de protestatari ce marsaluiesc pe strazile din centrul Clujului au intonat, alaturi de manifestanti, imnul national, "Desteapta-te romane", transmite corespondentul News.ro. La Cluj protesteaza peste 25.000 de oameni in aceste clipe.

21:15 - Numarul protestatarilor de la Sibiu a ajuns la 20.000, iar oamenii marsaluiesc in continuare pe bulevardele principale din oras si cer alegeri anticipate.

Protestatarii striga: "Singura solutie, inca o revolutie", "Iohannis nu uita, Sibiul e de partea ta".

Si la Brasov numarul protestatarilor s-a dublat in ultima ora, iar oamenii au pornit in mars din Piata Sfatului si au coborat pe strada Muresenilor, apoi pe bulevardul Eroilor si Centrul Civic, urmand sa se intoarca la Prefectura, informeaza News.ro.

20:55 - Manifestantii de la Cluj au plecat in mars prin centrul orasului si s-au oprit in fata Tribunalului unde au cantat "Desteapta-te romane", dupa care si-au continuat traseul, alaturandu-li-se alte cateva mii, numarul total al protestatarilor depasind in prezent 25.000, informeaza News.ro.

20:47 - In Piata Victoriei se afla 150.000 de oameni care protesteaza fata de ordonanta care ii scapa pe corupti data de Guvernul Grindeanu-Dragnea. Si in tara romanii au iesit cu zecile de mii, astfel ca demonstratiile din aceasta seara au devenit cele mai mari din Romania ultimilor 25 de ani. In total, peste 200.000 de oameni protesteaza la aceasta ora.

Foto: Piata Victoriei, Digi 24 TV

Foto: Piata Victoriei, Ziare.com

20:37 - Sprijin international pentru romanii din strada: Statele Unite, Germania, Franta, Canada, Begia si Olanda cer Guvernului sa renunte la ordonanta!

"Noi, partenerii internationali si aliatii Romaniei, ne exprimam profunda ingrijorare referitor la actiunile Guvernului Romaniei din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele Romaniei in ceea ce priveste statul de drept si lupta impotriva coruptiei din ultimii zece ani", se arata intr-o scrisoare parafata de ambasadele celor sase tari.

"Speram ca Guvernul Romaniei va intoarce acest curs nefericit", mai scriu ambasadorii.

Intre timp, in tabara PSD, Doina Pana, vicepresedinte al partidului, raspunde Comisiei Europene: "Lupta impotriva coruptiei in Romania avanseaza".

20:30 - Mai multi parlamentari ai USR sunt si miercuri seara in Parlament si protesteaza in Camera Deputatilor. Acestia anunta ca protestul lor este pe termen nelimitat.

"Am ales sa protestez alaturi de colegii mei deputati si senatori USR fata de ordonanta de guvern emisa aseara, fata de continutul acesteia, dar si fata de modul miselesc in care a fost promulgata, 'noaptea ca hotii'. Vom ramane aici pe termen nelimitat. In democratie nu putem fi toti de acord fata de o hotarare adoptata la un moment dat de o majoritate, dar noi cei care ne opunem acestei ordonante vrem sa ne facem vocea auzita, iar in calitate de reprezentant al oamenilor onesti care ne-au votat cer guvernului actual retragerea ordonantei si demisia guvernului", a scris pe Facebook deputatul Mihai Botez.

20:27 - De la fata locului: Statia de metrou Piata Victoriei a fost blocata. Cei care vor sa ajunga la proteste nu mai pot folosi aceasta statie de metrou.

Restaurantul McDonald's din Piata Victoriei ofera ceai gratuit protestatarilor care au iesit in frig sa strige impotriva coruptiei.

20:20 - Este cel mai mare protest din Romania ultimilor 25 de ani. La Bucuresti au iesit in strada 100.000 de oameni care cer retragerea ordonantei ce mutileaza Justitia.

20:15 - Aproximativ 10.000 de persoane protesteaza la Sibiu, oamenii pornind intr-un mars prin centrul orasului, traseul are aproximativ zece kilometri. Manifestantii urmeaza sa se opreasca si in fata locuintei presedintelui Klaus Iohannis, informeaza News.ro.

20:00 - Numarul persoanelor care protesteaza la Galati a depasit 1.000, manifestantii blocand circulatia in centrul orasului si ocupand o strada. O parte dintre protestatari a urcat pe treptele cladirii Prefecturii Galati, unde a desfasurat un steag tricolor de aproximativ zece metri, transmite News.ro.

19:56 - Galeriile echipelor bucurestene Steaua si Dinamo tocmai au iesit de la un meci de handbal si vor sa se alature protestelor. Un dispozitiv de 100 de jandarmi inarmati cu gaze lacrimogene ii asteapta pe Bd. Iancu de Hunedoara, informeaza News.ro.

19:44 - Piata Victoriei este arhiplina, la fel si bulevardele care ajung la Guvern. In clipa de fata sunt pana la 60.000 de oameni in strada la Bucuresti, potrivit estimarilor de la fata locului.

Si in alte orase ale tarii au iesit zeci de mii de oameni, astfel ca manifestatiile de miercuri au reusit sa adune, dupa primele estimari, peste 100.000 de oameni din intreaga tara, devenind cele mai mari de dupa Revolutie.

Numai la Cluj-Napoca sunt in strada 20.000 de oameni, iar la Timisoara protesteaza inca 15.000.

19:33 - Manifestatia de la Iasi a adunat pana acum peste 7.000 de persoane. Se scandeaza "Rusine, rusine sa va fie!", "Jos PSD", "Jos Dragnea", "Hotii, hotii", "Bucuresti nu uita, Iasiul e de partea ta" informeaza News.ro.

Si la Alba Iulia au iesit in strada circa 2.000 de oameni, in fata Prefecturii.

19:25 - La Timisoara s-au adunat 15.000 de oameni, potrivit Jandarmeriei, pe platoul din fata Operei Nationale, care este arhiplin. Randurile protestatarilor au fost intarite de cateva mii de studenti. Multimea va pleca in mars pe traseul strada Gheorghe Lazar - Calea Torontalului - Piata Unirii - Piata Victoriei, informeaza agentia News.ro.

19:20 - Peste 4.000 de oameni s-au strans si la Cluj, in Piata Unirii. La proteste au venit si numerosi studenti. Se scandeaza "Iesiti din casa daca va pasa", "Rusine sa va fie", "Ne-am saturat" sau "Nu suntem orbi", informeaza News.ro.

19:00 - Numarul protestatarilor continua sa creasca de la un minut la altul. In fata Guvernului sunt acum aproximativ 15.000 de oameni. Piata Victoriei este complet blocata, la fel si bulevardul care duce in Piata Romana si strazile adiacente.

Foto: captura Digi24

18:55 - Jandarmii au blocat caile de acces in cladirea Guvernului cu masini speciale de interventie. Fortele de ordine au inconjurat cladirea si sunt dispuse pe trei randuri, iar pe langa jandarmi sunt prezenti in Piata Victoriei si trupe speciale, anunta Digi24.

18:44 - Si la Timisoara romanii au iesit in numar mare pentru a cere revocarea Ordonantelor date de PSD cu dedicatie pentru politicienii corupti: 6.000 de oameni s-au strans in centrul orasului.

18:38 - Cele mai noi informatii de la fata locului arata ca in Piata Victorie s-au adunat deja 10.000 de oameni, judecand dupa faptul ca protestatarii au ocupat complet zona din fata Guvernului, arata Digi24. Efectivele de jandarmi au fost si ele suplimentate.

Foto: captura Digi24

18:37 - "Bucuresti nu uita, Iasiul e de partea ta" striga peste 3.000 de oameni adunati la Iasi pentru proteste, conform agentiei News.ro.

18:32 - Membrii trupei Voltaj au iesit la proteste in fata Guvernului si transmit LIVE pe Facebook:

"Iubim Romania! Am spus-o si in unele dintre cantecele noastre. Uneori Romania are nevoie de noi! Acum e un astfel de moment. Suntem aici Din toata inima pentru Romania!" - Voltaj

18:30 - La Guvern protesteaza in acest moment aproximativ 6.000 de oameni.

18:26 - Secretarul general al PSD Resita si-a dat demisia:

"Aseara am simtit ca locul meu este in strada. In toiul noptii, sa luptam cu nedreptatea asa cum un cioban goneste un lup de la stana. Am adormit cu greu si cand m-am trezit dimineata mi-a dat seama ca sunt PSD-ist. Singurul mod in care as fi putut fi in strada, era probabil infipt intr-o teapa. Si culmea, nu as fi putut fi suparat. Mi-e rusine de mine ca am putut participa la constructia unui partid din care s-a nascut un Guvern bolnav, care lucreaza pentru un om, si nu pentru o natiune", a spus Valentin Cristian Lupsa.

18:20 - La Targu Mures sute de persoane au plecat in mars pe strazile orasului. "Noaptea, ca hotii!" si "DNA, sa vina sa va ia!", striga oamenii in Targu Mures.

Foto: Partidul Oamenilor Liberi - Tirgu Mures LIVE Facebook

18:19 - Parlamentarii USR au ocupat scarile din fata tribunei din sala de plen si spun ca nu vor pleca pana nu sunt retrase Ordonantele lui Iordache.

18:15 - La Brasov s-au strans deja peste 3.000 de oameni, in fata Prefecturii. Protestatarii cer retragerea Ordonantelor Iordache.

18:12 - Si la Galati au iesit in strada aproximativ 600 de persoane, in fata Prefecturii. Este cel mai mare protest care are loc in acest oras, transmite Digi24. Oamenii sunt socati ca Ordonanta Iordache a fost adoptata peste noapte. La protest au venit si studentii care au iesit de la cursuri. "Sa va fie frica, studentii se ridica" scrie pe una dintre pancartele lor.

17:50 - Si la Oradea oamenii au iesit din nou in Piata Unirii. Deja s-au strans cateva peste 400 de persoane, iar dupa ora 18:00 vor pleca in mars pe strazile orasului, trecand si pe la sediul Prefecturii.

Foto: Bihor Online LIVE Facebook

17:42 - Digi 24 anunta ca jurnalistii sunt scosi din cladirea Guvernului, iar jandarmii intaresc dispozitivul.

17:40 - Sute de persoane au iesit in strada si la Brasov.

17:39 - Deja 300 de persoane s-au adunat in Iasi pentru a protesta.

17:38 - In jur de 4.000 de oameni sunt in Piata Victoriei la aceasta ora.

Protestele au loc dupa ce Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM, ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin Iordache.

Citeste mai multe despre cum a dat Guvernul lovitura de gratie Justitiei: A modificat Codurile Penale si a trimis gratierea in Parlament "Legile le facem noi. Alta intrebare?"

De asemenea, Guvernul a trimis la Parlament, pentru aprobare in procedura de urgenta, legea gratierii si modificarea legii privind executarea pedepselor.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#proteste ordonante, #proteste Justitie, #proteste Jos Guvernul , #proteste