Mega-protest motorizat in Bucuresti. Sute de oameni au venit din Moldova pentru a cere autostrazi (Galerie foto)

Sambata, 19 Mai 2018, ora 21:10
15937 citiri
Mega-protest motorizat in Bucuresti. Sute de oameni au venit din Moldova pentru a cere autostrazi (Galerie foto)
Foto: Facebook/Impreuna pentru A8

Sute de oameni au venit sambata in Capitala din orasele Moldovei cu masini, tiruri, camioane si motociclete, pentru un mega-protest.

Initiativa acestei manifestatii de proportii apartine unor asociatii civice care sustin ca, prin aceasta forma extrema de protest, vor sa dea un ultimatum Guvernului, care n-a ridicat un deget pentru a construi macar o palma de autostrada in Moldova si pentru a scoate din izolarea rutiera si economica aceasta regiune istorica.

Protestatarii aveau in plan sa se opreasca cu masinile in Piata Victoriei insa Politia si Jandarmeria nu i-a lasat.

De altfel, potrivit informatiilor obtinute de Ziare.com de la organizatori, acestia au fost informati inca de vineri de catre reprezentantii Primariei Capitalei despre o schimbare de plan. Mai concret, au fost anuntati ca, in fapt, nu au voie sa stationeze in fata cladirii Guvernului, asa cum si-au propus initial. Motivul? In Piata Victoriei ar fi un alt eveniment in intervalul orar respectiv.

Astfel, dupa minute bune de negocieri cu Politia si Jandarmeria, protestarii au fost lasati sa treaca cu masinile prin Piata Victoriei, fara insa sa opreasca. Dupa ce au terminat de dat ocolul, politistii au incercat sa ii ghideze spre iesirea din Bucuresti.

Protestatarii insa s-au intors, au parcat masinile pe bulevardul Charles de Gaulle si au mers pe jos in Piata Victoriei sa protesteze.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea mega-protestului motorizat din Bucuresti

21:10 - Protestul s-a incheiat. Oamenii isi fac acum poze, iar apoi urmeaza sa plece inapoi spre Moldova.

20:37 - In Piata Victoriei este intonat Imnul Romaniei.

20:30 - Oamenii se amuza de faptul ca numarul jandarmilor este la fel de mare ca cel al protestatrilor.

20:25 - "Eu daca as fi jandarm si as fi condus de Carmen Dan mi-as da demisia imediat", a spus un protestatar suparat pe faptul ca jandarmii le-au creat azi neplaceri.

20:22 - "Suntem romani, avem aceleasi drepturi, meritam autostrazi si meritam o viata demna", declara oamenii veniti din Moldova in Bucuresti pentru a cere autostrazi.

20:20 - Manifestantii au ajuns pe bulevardul Charles de Gaulle, au parcat masinile si merg in Piata Victoriei unde vor sta pret de cateva minute pentru a scanda.

20:10 - Protestatarii spun ca faptul ca Politia si Jandarmeria i-a plimbat prin Bucuresti le-a facut mai mult bine pentru ca astfel marsul lor a avut mai multa vizibilitate.

19:50 - Dupa minute bune de negocieri cu Politia, protestatarii anunta ca merg spre bulevardul Charles de Gaulle unde vor vor parca masinile, iar apoi se vor duce in Piata Victoriei, pe jos, sa protesteze.

19:37 - Marsul cu masinile in Piata Victoriei s-a incheiat, iar Politia a incercat sa ii ghideze pe manifestanti spre iesirea din Bucuresti. Acestia insa s-au revoltat si spun ca li s-a promis ca dupa marsul cu masinile vor fi lasati sa mearga pe jos in Piata Victoriei, pentru a protesta.

19:30 - Protestatarii traverseaza Piata Victoriei, cu masinile, si claxoneaza fara incetare.

19:18 - "Moldova invinge", "Jandarmeria a fost invinsa de moldoveni indarjiti", "Moldova vrea sa se uneasca cu toata Romania prin autostrazi", striga protestatarii.

19:15 - Manifestantii au reusit sa ii convinga pe jandarmi, doar pe jumatate. Pot merge cu masinile in Piata Victoriei insa doar sa o tranziteze. Nu au voie sa stationeze.

19:01 - Protestatarii cer explicatii jandarmilor. Vor sa afle de ce nu ii lasa sa tranziteze Piata Victoriei si ii acuza ca incing spiritele prin refuzul lor.

18:55 - Manifestantii incearca sa negocieze cu jandarmii. Spun ca vor doar sa tranziteze Piata Victoriei cu masinile, nu sa stationeze. Nu au insa sorti de izbanda, oamenii legii nu cedeaza.

18:53 - "Parca suntem o carpa de sters pe jos, ei ne calca in picioare. Ne dorim autostrazi, ne dorim sa traim civilizat, sa iesim din saracie", a declarat un alt protestatar.

Foto: Ziare.com

18:51 - Este un zgomot infernal pe bulevardul Kisselef, oamenii claxoneaza fara incetare.

18:45 - "Moldova vrea acasa, jandarmii nu ne lasa", "Vrem autostrada nu pnali pe strada" si "rusine, rusine", striga protestatarii care incearca sa convinga oamenii legii sa ii lase sa intre cu masinile in Piata Victoriei.

18:43 - "Nu avem caziere, suntem oameni cinstiti, condusi de hoti", a declarat unul dintre protestatari.

18:37 - Oamenii sunt nemultumiti ca Politia si Jandarmeria nu ii lasa sa inainteze. Striga "Vrem autostrada" si claxoneaza, transmite corespondentul Ziare.com

18:31 - Protestatarii sunt pe Bulevardul Kisselef, iar jandarmii nu ii lasa sa inainteze cu masinile.

****************

Soferii care participa la protestul organizat de asociatiile "Impreuna pentru A8" si "Moldova vrea autostrada" au plecat, sambata dimineata, la drum din Iasi, Vaslui, Neamt, Bacau, Suceava, Botosani, Galati si Braila, Hargita si Mures.

"Ne vom intalni cu totii la Tisita, unde estimam ca vor fi circa 1.000 soferi, cu autovehicule diverse, de la tiruri si autocare, la masini mici si motociclete. De la Tisita, urmeaza sa plecam spre Capitala. Cel mai probabil, in Piata Victoriei vom ajunge peste 500 de masini.

Stiu ca vom aglomera, dar e singura cale care ne-a ramas pentru a atrage atentia asupra acestei probleme care afecteaza nu doar Moldova, ci intreaga economie romaneasca.

Noi estimam ca vom fi in Piata Victoriei la orele 17:00 - 18:00. Ora exacta va depinde, insa, de modul in care vom putea trece podul de la Maracineni. In plus, viteza de deplsare va fi data de masinele cu girofar care vor merge in fata si in spatele coloanei. Avem asistenta Politiei si vom imparti fiecarui participant regulamentul de participare la protest, ca sa ne asiguram ca toate lumea stie ce are de facut si se comporta civilizat", a declarat vineri pentru Ziare.com Ionel Apostol, unul dintre organizatorii protestului.

In ce stadiu sunt autostrazile Moldovei

Acesta a anuntat ca manifestantii cer Guvernului sa ia masuri urgente pentru constructia a doua autostrazi care sa lege Modova de restul Romaniei. Prima dintre cele care ar trebui realizate ar fi A8, intre Iasi si Targu Mures. Desi ar fi trebuit sa fie gata inca de acum 11 ani, aceasta sosea se afla inca in stadiul de proiect.

Tot ce a reusit statul sa faca, in mai bine de un deceniu, dupa nenumarate amanari, a fost sa realizeze un studiu de fezabilitate pentru unul dintre cele trei sectorare in care a fost impartita autostrada.

Din pacate, ulterior, s-a demonstrat ca si respectivul studiu pentru sectorul Targu Mures-Sovata - Ditrau trebuia revizuit. Iar asta nu s-a mai intamplat, in conditiile in care Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere a reziliat, in acest an, contractul cu societatea care trebuia sa se ocupe de revizuire.

Cu alte cuvinte, constructia autostrazii este, la acest moment, doar un deziderat.

Lucrurile nu stau mai bine nici in cazul autostrazii A7 (Buzau-Suceava), care se afla tot in stadiul de proiect. Si aceasta sosea ar fi putut fi astazi aproape gata daca statul n-ar fi amanat deja de 16 ori in 5 ani realizarea unor studii de fezabilitate ale sectoarelor de drum, sustin asociatiile "Impreuna pentru A8" si "Moldova vrea autostrada".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#protest autostrazi Moldova , #proteste
Comentarii