Marea cumpana a Romaniei. Pericolul ca Sistemul sa confiste revolta

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 14:02
7468 citiri
Marea cumpana a Romaniei. Pericolul ca Sistemul sa confiste revolta

Momentul frumos al democratiei pe care il traim, un moment in care forta poporului matura tot ce ii sta in cale, poate deveni, este, ma tem, chiar pe cale sa devina un moment extrem de periculos pentru democratie. O criza cu efecte greu de anticipat a acesteia.

Este, nu am nicio indoiala, clar pentru toata lumea ca protestele din strada, care nu au incetat dupa caderea Guvernului, nu vizeaza o forta politica anume, ci un sistem politic. Ele vizeaza in egala masura coruptii, dinozaurii, varanii din toate partidele care demult au pierdut contactul cu poporul.

Masa de nehotarati din sondaje a devenit o masa furioasa care contesta politicul in ansamblu. Aici incepe, de fapt, pericolul. Pentru ca, la rece vorbind, nu exista democratie fara politica. Ea este esenta democratiei, iar mecanismul esential este procesul alegerilor.

Strada cere guvern de tehnocrati si avanseaza tot felul de nume. Acesta reprezinta o solutie doar pe termen scurt, cateva luni, strict pentru pregatirea unor alegeri. Pentru ca un guvern tehnocrat este cel mai slab cu putinta. Este vitrina curata a unui politic care il tine de fapt prizonier si ii poate bloca orice initiativa.

In spatele vitrinei, politicul scapa de pasivul guvernarii, dar isi mentine controlul total asupra activului. O asemenea falsa solutie nu ar duce de fapt decat la o salvare a tocmai sistemului contestat, care, in loc sa fie demolat, va confisca in avantajul lui acest moment.

Un premier, un guvern tehnocrat, oricat de profesioniste ar fi, oricat de oneste, de minunate, au exact marja de manevra pe care le-o lasa fortele politice care ii asigura sustinerea. Atat si nimic mai mult.

Aud tot felul de solutii abdracadabrante, cu premieri jurnalisti sau mai stiu eu ce mari manageri. Iluzii. Un premier legitim care sa poata face ceva cu adevarat este exclusiv unul izvorat dintr-un proces politic corect, adica din alegeri. Altfel pansam frumos o cangrena.

Punem un guvern pansament, cu marja de miscare cat i-o asigura fix, dar fix acest Parlament si penal, si incompetent, calmam astfel sensibilitatea strazii, valul se lasa si o luam exact de la capat. Si nu cred ca valul s-ar ridica din nou usor.

Spiritul nostru civic reactioneaza la abuz si ticalosie numai cand ii este atins nervul cel mai sensibil, vorba presedintelui Iohannis, adica in fata unor emotii coplesitoare negative.

Daca aceste energii nu sunt captate politic, nu exista solutie sanatoasa. Si in aceasta formula, nu are cine sa le capteze legitim si sanatos.

Nu cred ca dintr-o criza care devine deja clar una a democratiei se poate iesi prin solutii care sa nege, de fapt, insasi esenta democratiei. Criza aceasta trebuie sa intareasca democratia, prin reasezarea politicului si recuplarea lui la popor, nu prin negarea lui. In democratie, puterea se obtine prin vot, iar asumarea ei este una politica.

Asadar, in acest moment, nu cred ca exista alta solutie decat un reset total care sa elimine sursa raului, adica alegerile anticipate. Solutiile trebuie gasite prin proces democratic, nu prin anarhie. Si dupa ce votul va vorbi, se poate ajunge la o alta solutie politica resetata care sa repuna sistemul democratic in buna lui ordine, aceea fara de care el nici macar nu poate exista.

Veti spune ca nu e nimic de votat. Asta ramane de vazut. De-abia sub presiunea strazii, uriasa acum, partidele pot fi obligate, cu pistolul la tampla practic, sa faca o oferta noua, conforma cu solicitarea populatiei, care sa asigure o recuplare a politicului cu electoratul. Insist asupra acestei recuplari, pentru ca fara ea nu poate exista sistem democratic functional.

Cum se poate ajunge la anticipate? E greu, intr-adevar. Varianta constitutionala clasica a celor doua guverne succesive respinse mi se pare total nefezabila, pentru ca al doilea va fi votat si sa fie desemnat premier un copac uscat.

Si atunci cred ca singura varianta este a unor demisii in bloc din Parlament. Cheia aceasta este la PNL. Liberalii au anuntat deja ca vor anticipate. Le doriti din vorbe ca sa dea bine la popor sau sunteti gata sa treceti la fapte? Aceasta mi se pare intrebarea cheie.

Daca se formeaza o masa critica demisionara, cu liberalii retrasi oficial din Parlament fie prin demisie, fie prin excluderea celor care refuza sa demisioneze, PSD ar fi pus in situatia sa-si asume singur-singurel presiunea strazii, cu UNPR de-a dreapta, ceea ce e foarte greu in acest moment.

In plus, am intra intr-o situatie inacceptabila la nivel european, cu un Parlament complet debalansat, fara Opozitie.

Este, asadar, momentul ca lideri vechi, precum Blaga, Olteanu, Atanasiu etc, sa inteleaga ca timpul lor a trecut, ca protestul strazii ii vizeaza in egala masura, si sa faca pasul inapoi pentru a forta pasul inapoi si din partea Puterii. Este un sacrificiu necesar, pe care, daca nu il vor face oricum, vor fi maturati, insa cu mult mai urat. Exemplul Ponta, Oprea, Piedone ar trebui sa le fie edificator si terifiant.

Este un moment de tensiune maxima, care trebuie folosit asadar in sensul democratiei, nu impotriva ei. Daca el este ratat, vom balti in continuare in paleative si urmatoarea explozie, inevitabila, provocata de cine stie ce alta nenorocire, va fi cu mult mai grava si cu evolutii total imprevizibile.

Citeste si:
Dan Vîlceanu, despre ancheta DNA cu privire la vaccinuri: ”Au fost alocate 1,4 miliarde de lei. Sunt prețuri negociate de Comisia Europeană”
Dan Vîlceanu, despre ancheta DNA cu privire la vaccinuri: ”Au fost alocate 1,4 miliarde de lei. Sunt prețuri negociate de Comisia Europeană”
Ministrul Finanţelor Publice, Dan Vîlceanu, afirmă că nu are informaţii legate de alte achiziţii de vaccin anti-COVID în afara celor realizate de România prin mecanismul pus la punct de...
Chichița legislativă prin care PNL poate organiza congresul chiar și în scenariul roșu COVID-19
Chichița legislativă prin care PNL poate organiza congresul chiar și în scenariul roșu COVID-19
Cu doar câteva zile înaintea de data la care va avea loc congresul PNL, rata de incidență din Capitală pare că scapă de sub control și, cel mai probabil, va depăși 3 la mia de locuitori....
Sursa: Ziare.com
Comentarii
4lea
rank 5
systemul confisca revolta? N-ar fi prima oara, ceva nemaivazut!
PSD.Erie
rank 5