Marea teapa din Piata Universitatii (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 17:28
15974 citiri
Marea teapa din Piata Universitatii (Opinii)
Foto: ziare.com

Am trait s-o vad si pe asta. In tara unde, potrivit tuturor sondajelor de opinie, peste 85% din populatie e nemultumita de viata pe care o traieste, de Guvern si de directia in care se indreapta economia, Puterea a gasit resursele sa comunice ideea ca protestele de la Universitate si din toate celelalte mari orase ale Romaniei sunt doar o critica indreptata impotriva "sistemului". Eventual si contra intregii clase politice.

Aparatul de propaganda si mai cu seama comentatorii din presa fidela, inca, Puterii au mers chiar mai departe si au eliberat teorii halucinante - protestele din Piata Universitatii ar fi o simpla inscenare a partidelor din Opozitie. Mult mai fin regizata, mult mai subtil impachetata si infinit mai atent livrata publicului. Adica, milioanelor de telespectatori care au aruncat in aer ratingul televiziunilor de stiri in ultima saptamana.

Obisnuita splitare din presa a functionat, pana la urma, impecabil si de aceasta data. Daca priveau intr-o parte, aveai a doua Revolutie romana, daca schimbi postul, dai peste cea mai mare inscenare a Opozitiei din ultimii ani. E aproape amuzant sa constati ca unde unii vad o "iarna romaneasca", altii nu disting nimic mai mult decat o banda de derbedei adunati la un loc de o Opozitie tot mai frustrata.

Dincolo de interpretarea astea schizoida, realitatea e una singura. In intreaga tara s-a iesit in strada. Nu au fost cinci milioane de romani, asa cum a cerut Traian Basescu, pentru a-si depune armele, insa in fiecare mare oras s-a umplut piata din centru zi de zi in ultima saptamana. Ori, asta spune multe. Ar trebui sa le spuna si mai multe guvernantilor, care au iesit din nou la contratac. Ar trebui sa ii faca sa recunoasca, in sfarsit, ca au o mare problema si ca asa chiar nu mai merge.

Oricat ar fi partidele de Opozitie de bine organizate, nu cred ca ar fi reusit niciodata sa se organizeze atat de bine si sa scoata mii de oameni, timp de o saptamana, zi de zi, in strada pe frigul asta. Doar ura, foamea si foarte multe nemultumiri ar putea sa faca asta. Si speranta ori iluzia ca protestele lor vor pune capat unei guvernari mai degraba cinice, corupte si batjocoritoare decat responsabila, competenta si eficienta.

Apoi, numarul urias de telespectatori care s-au lipit de ecranele televizoarelor. Sa admitem, de dragul fanaticilor care cred sau sunt interesati sa propage astfel de idei, ca totul nu e decat un sinistru complot al partidelor politice. Fie si asa, daca oamenii nu ar fi avut o problema cu adevarat, daca nu ar fi rezonat cu evenimentele din strada, niciodata Antena 3 nu ar fi devenit pur si simplu cea mai urmarita televiziune din Romania, depasind posturile generaliste Pro Tv, Antena 1 si toate celelalte.

Asta spune mai mult decat e dispusa Puterea sa accepte - chiar daca nu au iesit si ei in strada, milioane de romani s-au saturat de spectacolul unei guvernari unde obscenitatea si indecenta nu e prezenta in lozincile din strada si in strigatul multimii, ci tocmai in actul guvernarii si in persoana unor ministrese si ministri la limita analfabetismului.

Si apoi, sa presupunem din nou, de dragul discutiei, al ratiunii si bunului simt, ca toti romanii care ingheata la Universitate sunt cumparati-vanduti si spectacolul e atent si dichisit regizat in platourile tuturor televiziunilor de stiri. Chiar si asa, oare nu au o uriasa problema guvernantii, daca o astfel de cacealma reuseste sa trezeasca empatie si solidaritate in randul a milioane de telespectatori?

Pentru ca daca spectacolul ar fi fost considerat penibil, fals si fara legatura cu realitatea, atunci la el nu s-ar fi uitat nici dracu. Nici macar din curiozitate.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#proteste Piata Universitatii, #Traian Basescu proteste ianuarie, #televiziuni stiri proteste Romania , #proteste