Mesaj obscen anti-UDMR, pe statuia lui Matei Corvin din Cluj

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 09:18
3220 citiri
Mesaj obscen anti-UDMR, pe statuia lui Matei Corvin din Cluj

Cativa dintre participantii la mitingul de protest din Cluj-Napoca au vandalizat, marti seara, statuia lui Matei Corvin din centrul orasului, pe care au scris cu spray cu vopsea un mesaj impotriva UDMR.

Mesajul a fost scris de un grup de tineri, la sfarsitul mitingului de protest la adresa Guvernului si a presedintelui Traian Basescu. In imaginile filmate de echipa Stiri de Cluj se poate vedea mesajul "M*** UDMR!" scris cu spray negru pe soclul statuii.

Din primele informatii rezulta ca jandarmii din Piata Unirii, unde se afla amplasata statuia, au retinut patru tineri la scurt timp dupa ce acestia au scris mesajul obscen.

"Au fost patru tineri retinuti si dusi la Sectia (de Politie - n.red.) nr.1. Vor fi sanctionati si vor fi facute cercetari", a declarat Anda Pop, purtatorul de cuvant al Gruparii Mobile de Jandarmi Cluj.

Kelemen Hunor vrea sanctiuni dure

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, solicita ministrului de Interne, Traian Igas, sa se ia masuri ferme impotriva huliganilor si sa ii pedepseasca pentru vandalizarea grupului statuar.

Potrivit unui comunicat remis marti seara de catre biroul de presa al presedintelui UDMR, Kelemen Hunor considera ca distrugerea provocata statuii lui Matei Corvin este de fapt un act de vandalism las.

"UDMR comdamna faptele vandale intamplate marti seara, care au avut drept tinta simbolul maghiarilor din Transilvania, simbolul Clujului, statuia lui Matei Corvin", scrie in comunicat.

Kelemen afirma ca in societatea noastra se poate demonstra, pot fi criticate partidele politice, insa nu se poate accepta ca oameni iresponsabili sa se razbune pe o statuie aflata in centrul orasului, pe un monument pastrat cu sfintenie, sa se foloseasca de o demonstratie pentru a injosi o comunitate.

"As vrea sa accentuez si pe acesta cale ca demonstratiile pasnice, civilizate sunt acceptate insa nu putem fi de acord ca aceste proteste sa se transforme in incitari anti-maghiare", a subliniat Kelemen.

Presedintele UDMR precizeaza ca a solicitat ministrului de Interne sa actioneze ferm impotriva huliganilor.

La Cluj-Napoca au demonstrat, marti seara, aproximativ 400 de persoane, care au ars fotografii ale presedintelui Traian Basescu. Cei prezenti in piata au avut pancarte pe care scria "Vrem monarhia in Romania", "Monarhia salveaza Romania", "Adevarul e aici, nu la televizor".

Participantii au adoptat si o proclamatie, in care cer demisia presedintelui Traian Basescu, demisia Guvernului, Traian Basescu sa isi ceara scuze fata de regele Mihai I si fata de Raed Arafat, realizarea unui sistem de sanatate echitabil si in folosul cetatenilor, suplimentarea pentru educatie la 6% din PIB, majorarea pensiilor, majorarea salariilor cu 25%, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation, anularea PUG-ului care declara Rosia Montana zona monoindustriala, anularea comasarii alegerilor, respingerea proiectului de modificare a legii minelor nr 85/2003, depolitizarea TVR si respectarea legilor.

Citeste si:
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Camera Deputaților a votat marțea trecută, 21 iunie, un proiect de lege prin care se introduce educația sexuală în școli, de la clasa a 8-a, cu acordul scris al părinților. În timpul...
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă...