Mircea Kivu: Exista riscul ca de proteste sa profite partidele populiste extremiste

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 11:49
2604 citiri
Mircea Kivu: Exista riscul ca de proteste sa profite partidele populiste extremiste
Foto: TVR

Sociologul Mircea Kivu avertizeaza ca exista riscul ca de miscarile de strada din ultimele vreme sa profite partidele populiste extremiste, cata vreme actuala Opozitie nu este vazuta ca o alternativa de catre protestatari.

"Nemultumirea este mare, dar in acelasi timp difuza. Ea nu se concretizeaza in niste revendicari clare. De fapt, exista o singura revendicare: demisia presedintelui", a declarat Mircea Kivu pentru Ziare.com, intrebat fiind cum se explica faptul ca nu au iesit in strada zeci de mii de oameni, desi sondajele de opinie arata ca peste 80% dintre romani sunt nemultumiti de actuala Putere.

Sociologul considera ca actuala Opozitie nu poate profita de actuala situatie, cata vreme din declaratiile facute in ultimele zile reiese ca protestatarii, in general, nu vad in actuala Opozitie o alternativa.

"Ar fi doua scenarii posibile. Unul este sa profite partidele populiste extremiste, de genul Dan Diaconescu, Romania Mare si asa mai departe, acesta ar fi scenariul pesimist. Al doilea, ar fi ca pana la urma miscarile acestea de protest sa inceapa sa se coaguleze si sa produca ele insele o posibila noua forta", a declarat Mircea Kivu.

Acesta se arata sceptic in legatura cu cea de a doua varianta. "Marturisesc ca, deocamdata, nici eu nu cred. Vad insa ca, fata de primele zile cand erau chiar toate revendicarile posibile, parca incep sa se coaguleze, sa se stranga grupuri de oameni care au idei comune. E greu de spus daca intr-adevar se indreapta spre a produce ceva miscarea din piata", a comentat el.

A patra zi de proteste: Mii de oameni in strada, peste 100 au fost dusi la politie

Pe de alta parte, chiar daca inlocuirea Guvernului cu unul de tehnocrati ar linisti apele, Mircea Kivu spune ca i se pare putin probabil ca acest lucru se va intampla. "Pentru asta ar trebui sa demisioneze premierul si nu prea l-am vazut dispus", a subliniat el.

In ceea ce il priveste pe Traian Basescu, acesta a ratat o buna ocazie de a-si exercita rolul constitutional.

"Presedintele Romaniei ar trebui sa faca ceva, numai ca, din pacate, Traian Basescu, in momentul cand si-a asumat rolul de presedinte jucator, practic a devenit un fel de supervizor al Guvernului, si-a pierdut pozitia din care ar fi putut sa joace un rol de mediator. In mod normal, Constitutia cam asta e rolul pe care i-l acorda presedintelui, ca in momentele de criza sa medieze intre partile aflate in conflict. Or, repet, cand si-a asumat rolul de presedinte jucator, Traian Basescu nu mai poate asuma rolul de presedinte mediator, de care am fi avut nevoie acum", a explicat Mircea Kivu.

Sociologul nu crede ca mitingurile de amploare anuntate de USL pentru zilele urmatoare vor schimba ceva.

"Sunt destul de sceptic, intai si intai, ca USL va reusi sa mobilizeze mai multa lume decat a mobilizat la alte mitinguri si nu cred ca va fi primita bine de protestatari", a conchis sociologul Mircea Kivu.

George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#proteste Bucuresti, #proteste legea Sanatatii, #Mircea Kivu , #proteste