Mitingurile transportatorilor nu s-au terminat: Noul protest vizeaza inclusiv activitatea UBER

Luni, 24 Octombrie 2016, ora 09:07
2394 citiri
Mitingurile transportatorilor nu s-au terminat: Noul protest vizeaza inclusiv activitatea UBER
Foto: UBER

Un patronat al transportatorilor sustine ca va organiza pe 2 noiembrie un miting in Piata Victoriei cu 6.000 de masini.

Este vorba despre Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), unul dintre patronatele transportatorilor rutieri, care solicita Executivului mai multe modificari ale legislatiei prin ordonante de urgenta, in special in vederea combaterii activitatile de transport ilegale.

Transportatorii critica inclusiv activitatea Uber, care este un serviciu concurent firmelor de taximetrie, sustinand ca platforma de ride-sharing ar fi periculoasa pentru utilizatori.

Amintim ca acest patronat nu a participat la mitingul desfasurat in 15 septembrie in fata Guvernului si care a fost generat de scumpirea politelor RCA, la care au participat reprezentantii a alte patru patronate ale transportatorilor.

"Mitingul de protest are 5 teme principale, de care Guvernul Romaniei este direct responsabil. Important de retinut este ca nu cerem subventii, nu cerem mariri de salariu, nu afectam bugetul statului roman cu cerintele noastre, ba din contra, cerem reglementari ale unor legi, prin ordonanta de urgenta, pentru a se stopa abuzurile unor grupuri de interese din Parlamentul Romaniei, care au modificat legi pentru a permite ca activitatea de transport sa fie piratata", se arata in comunicatul patronatului.

Principala tema a protestului ar fi "pirateria" din transportul rutier. Transportatorii acuza autoritatile de lipsa de implicare in combaterea fenomenului, ceea ce ar fi permis, in ultimii ani, extinderea transportului regulat de persoane fara licenta.

"Astfel de firme care desfasoara activitati ilegale au ajuns sa-si promoveze serviciile si prin reclame si spoturi publicitare: Peste 40.000 de clienti si mai mult de 2.000.000 km anual parcursi in siguranta ne recomanda ca cea mai buna si sigura companie de transport. Lipsesc din aceasta prezentare doua cuvinte cheie, care ar trebui sa preocupe serios autoritatile romane: ilegal si evazionist", sustine COTAR.

O alta nemultumire a confederatiei transportatorilor, care reprezinta si interesele unor firme de taxi, este extinderea puternica a serviciului de ride-sharing Uber, care opereaza in Bucuresti si Cluj.

Transportatorii critica Uber pentru ca ar face concurenta neloiala serviciilor de taximetrie.

"Activitatile gen Uber sunt servicii periculoase pentru populatie, pe care parlamentarii le-au permis, in detrimentul sigurantei cetatenilor. Toti actorii din piata de transport persoane trebuie sa se autorizeze conform legilor in vigoare, in caz contrar sunt pirati", adauga comunicatul patronatului.

COTAR sustine ca activitatea Uber ar fi periculoasa pentru clienti, pentru ca ar presupune riscuri mai mari, servicii "improprii" si lipsa controlului din partea autoritatilor de protectie a consumatorilor, fara a prezenta argumente in acest sens.

In privinta taximetristilor, COTAR solicita "dobandirea dreptului de propietate a licentei de taxi, la cerere, asa cum se intampla in tari civilizate, in toata Uniunea Europeana din care facem parte".

O alta propunere este legata de transportul elevilor.

"COTAR propune transport gratuit pentru toti elevii, iar transportatorii de persoane, prin curse regulate, sa plateasca 5% TVA, deductibil pana la urma", mai arata comunicatul.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#protest transportatori UBER , #proteste