New York Times publica un text in limba romana si un editorial "Romanians Against Corruption"

Vineri, 10 Februarie 2017, ora 21:46
18438 citiri
New York Times publica un text in limba romana si un editorial "Romanians Against Corruption"

Guvernul roman nu a folosit justificarile obisnuite atunci cand a adoptat o masura care slabea pedepsele aplicate oficialilor pentru coruptie - ca unge rotile birocratiei muribunde, ca creste salariile functionarilor prost platiti, ca rasplateste initiativa.

El a actionat pe furis, in noaptea de 31 ianuarie, printr-o "ordonanta de urgenta", care nu are nevoie de aprobarea Parlamentului, comenteaza New York Times intr-un editorial si care a publicat vineri - in limba romana - articolul "In Romania, tentaculele coruptiei cuprind viata de zi cu zi", cu marturii ale romanilor despre coruptie.

Acelasi material aparuse joi, in limba engleza - New York Times publica marturiile romanilor: Trebuie sa dai mita pentru a rezolva ceva. Asa era pe vremea lui Ceausescu si asa a ramas

Singura urgenta evidenta era ca o multime de oficiali au fost acuzati de coruptie, inclusiv omul care detine adevarata putere, din spatele Guvernului social-democrat, comenteaza vineri, in editia online, comitetul editorial al ziarului american intr-un editorial intitulat "Romanians Against Corruption", un text care urmeaza sa apara sambata in editia nationala tiparita.

Faptul ca sute de mii de oameni au iesit in strada ca sa protesteze fata de reculul Guvernului in lupta impotriva coruptiei si sa-i ceara sa demisioneze nu este deloc o surpriza. Duminica trecuta, Guvernul a revocat ordonanta, iar joi ministrul Justitiei si-a asumat masura si a demisonat. Dar protestatarii, constienti ca aceasta nu este o victorie, au ramas in strada.

Coruptia este adanc raspandita in Romania. Insa, in ultimii ani, romanii au fost incurajati de succesul unei agentii speciale, Directia Nationala Anticoruptie, care a adus mii de cazuri in tribunal, inclusiv unele implicand oficiali de rang inalt.

Printre ei se afla si Liviu Dragnea, puternicul conducator al social-democratilor, care nu poate fi premier, deoarece ispaseste o condamnare cu suspendare pentru frauda electorala si este acuzat de abuz de putere. Partidul sau a castigat decisiv alegerile din decembrie, la un an dupa ce a fost inlaturat de la putere prin proteste similare.

La fel ca liderii alesi in Ungaria si Polonia, social-democratii si-au considerat victoria un mandat sa faca orice este necesar pentru a-si atinge obiectivele. Partidul a propus o lege in vederea gratierii celor care ispasesc pana la 5 ani de inchisoare pentru anumite infractiuni - o masura despre care a spus ca era menita sa reduca suprapopularea in inchisori.

Apoi, a venit "ordonanta de urgenta" care, intre alte prevederi, nu i-ar fi trimis la inchisoare pe oficiali care ar provoca prejudicii in valoare de pana in 200.000 de lei (47.000 de dolari).

Este neclar daca aceste masuri i-ar fi permis lui Dragnea sa devina premier. Insa publicului asa i s-a parut. In pofida retragerii ordonantei, protestele au continuat - potrivit legislatiei romane, daca ordonanta ar fi intrat in vigoare chiar si pentru o scurta perioada de timp, exonerarile ar fi intrat in vigoare.

Dragnea si aliatii sai au dat vina pe inamicii lor politici pentru proteste. Insa romanii din strada nu sunt acolo pentru a ataca un anumit partid. Ei sunt acolo pentru a cere sfarsitul real al coruptiei, care le domina cultura politica, le submineaza economia si democratia.

Pe de alta parte, in articolul "In Romania, tentaculele coruptiei cuprind viata de zi cu zi", publicat in editia online de vineri, Palko Karasz scrie ca "in timp ce protestele se intensificau in cursul saptamanii trecute, New York Times a cerut romanilor sa descrie situatii in care au avut de-a face cu coruptia.

Au vorbit despre mita de zi cu zi - in spitale, scoli si institutii publice. Unii dintre ei sunt descurajati spunand ca este o problema adanc inradacinata cultural. Multi sunt infuriati de ordonanta de urgenta de care ar fi beneficiat direct unii politicieni proeminenti si se tem ca astfel este franata lunga lupta impotriva coruptiei pe care o poarta tara".

"Dupa apelul initial pentru relatarile romanilor, am continuat cu intrebari despre proteste. Marturiile de mai jos au fost condensate si editate pentru claritate. Majoritatea raspunsurilor ne-au fost trimise in limba engleza", precizeaza ziarul.

Citeste si:
Kelemen Hunor, despre situația politică din România: ”În 13 ani am avut 13 guverne fără să le menţionez pe cele interimare”
Kelemen Hunor, despre situația politică din România: ”În 13 ani am avut 13 guverne fără să le menţionez pe cele interimare”
Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), a declarat vineri, în deschiderea celui de-al XV-lea Congres al formaţiunii, că ţara are nevoie de o guvernare stabilă...
PNL a depus o sesizare la Camera Deputaților împotriva parlamentarilor AUR care l-au bruscat pe Florin Roman la citirea moțiunii de cenzură
PNL a depus o sesizare la Camera Deputaților împotriva parlamentarilor AUR care l-au bruscat pe Florin Roman la citirea moțiunii de cenzură
Deputatul PNL Cristian Băcanu a depus vineri, 17 septembrie, o sesizare la Camera Deputaților împotriva parlamentarilor AUR Antonio Andrușceac și Ciprian-Titi Stoica, care în urmă cu o...
Sursa: NEWS.RO