Nu toti angajatii din Finante vor primi stimulente, anunta liderii de sindicat (Video)

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 10:34
4912 citiri
Nu toti angajatii din Finante vor primi stimulente, anunta liderii de sindicat (Video)
Foto: Antena3

Seful ANAF, Sorin Blejnar, si liderii de sindicat Vasile Marica si Sebastian Oprescu au anuntat, vineri dimineata, ca nu toti angajatii din finantele publice vor primi stimulentele pentru care au protestat timp de doua zile, ci doar cei care au performante.

"Nici intr-un caz nu vor lua toti, doar cei care merita", le-a declarat Blejnar jurnalistilor prezenti in fata sediului ministerului, inainte de intrarea la discutiile cu liderii de sindicat pentru stabilirea criteriilor dupa care se vor da stimulentele in continuare.

Seful ANAF a explicat ca atat rolul reprezentantilor ministerului cat si al reprezentantilor sindicalistilor este sa stabileasca in mod corect criteriile de performanta dupa care se vor acorda aceste stimulente in continuare.

Stimulentele nu vor mai fi ajutoare sociale

"Sistemul de stimulente instalat in 1995 ca o plata reala pentru cei care realizau performanta s-a transformat in ajutor social pentru ca nu am avut capacitatea de a creste salariile", a mai explicat Sorin Blejnar.

Acesta s-a aratat increzator ca dupa votul din Parlament de marti, angajatii Ministerului de Finante vor avea "salarii cinstite", astfel incat sa se renunte la aceste stimulente date ca ajutoare sociale din cauza salariilor prea mici, si sa nu se mai incurajeze "nemunca".

In ceea ce priveste circulara data de fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, cu privire la existenta unor situatii in care diverse procente din stimulentele angajatilor ajungeau la superiorii lor, Blejnar a confirmat informatiile spunand ca au fost cazuri izolate, la nivel teritorial, si ca el insusi a sesizat DNA, urmand ca organele de ancheta sa stabileasca daca se incepe urmarirea penala.

Stimulentele pe vremea lui Vladescu: Directorii isi luau procent din sporurile angajatilor

Marica: Soferii si secretarele vor continua sa primeasca stimulente

La randul sau, Vasile Marica a afirmat ca daca ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, nu respecta "palma batuta cu mine", la ora 12:00 angajatii ministerului vor relua protestele si de data aceasta nu vor mai pleca acasa pana ce conducerea MF nu isi da demisia.

Marica a mai explicat ca nu s-a pus problema reducerii fondului de stimulente ci membrii comisiei minister-sindicate vor "peria" toate situatiile in care se acorda stimulente, urmand ca acestea sa nu se mai acorde preferential.

"Nu vor fi periati toti, unii vor primi in plus, altii in minus, altii vor ramane pe loc", a explicat Marica.

Criteriile de acordare a stimulentelor se vor stabili de comun acord cu cei din minister, in functie de importanta muncii si de rezultatele obtinute, a mai adaugat Marica. "De exemplu, cei de la colectare vor avea nivelul de stimulente 2, cei de la executare silita 2,5", a mai spus Vasile Marica.

La insistentele jurnalistilor, liderul de sindicat a rapuns insa ca vor continua sa primeasca stimulente si soferii sau secretarele din finantele publice, contrazicand afirmatiile facute anterior, legat de acordarea banilor pe criterii de performanta.

Mai mult, intrebat cand vor primi banii, Vasile Marica a declarat ca este foarte posibil chiar si vineri, "depinde de banca", contrazicand de asemenea ideea de evaluare a activitatii zecilor de mii de angajati din finantele publice de la nivelul intregii tari.

Vasile Marica s-a aratat intelegator si cu sefii din Ministerul de Finante acuzati ca ar fi primit o parte din suplimentele luate pe statele de plata de subalterni, spunand ca "sefii din institutii nu au primit banii inca de anul trecut, din luna mai si a fost normal oamenii sa aiba nevoie si ei de bani".

Oprescu: Circa 20 de mii mai primesc stimulente

De asemenea, liderul SNFP Sebastian Oprescu, a declarat, inainte de intrarea la comisie ca va trebui restabilita "corectitudinea in modul de acordare a acestor stimultene", urmand ca dupa discutiile din comisie "maine sau luni oamenii sa aiba stimulentele pe carduri".

In opinia lui Oprescu, vor mai primi stimulente "toti cei care au fost la munca, care au adus valoare adaugata institutiei" si asta urma sa se stabileasca de catre comisia minister-sindicate.

Intrebat de jurnalisti cam cati angajati vor mai primi acesti bani, Sebastian Oprescu a raspuns "circa 20.000, cati se vor incadra in criterii", explicand ca problema e sa nu mai apara diferente de la 100 de milioane la 1 milion, ca pana in prezent.

In privinta circularei lui Vladescu, liderul SNFP a admis ca a avut cunostinta de aceasta si ca stie ca sunt instrumentate de Parchet trei cazuri de acest gen.

"Daca ministrul nu isi va tine cuvantul, daca presedintele ANAF nu isi va tine cuvantul, cu siguranta ne vom revolta din nou si de data aceasta va fi mult mai rau", a avertizat Oprescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#protest Finante, #stimulente finante, #Vasile Marica , #proteste