Opinii: Dati mita inapoi! Nu vrem!

Joi, 20 Mai 2010, ora 20:21
3301 citiri
Opinii: Dati mita inapoi! Nu vrem!

Acesta-i mesajul esential al mitingului de ieri si al evenimentelor din ultimele saptamani. Sa explic:

In ultimii 10-15 ani Romania a avut cateva surse de finantare singulare, irepetabile: banii obtinuti din privatizarea mostenirii lasata de "unchiul" Ceausescu, sumele importante trimise in tara de romanii care lucreaza in alte tari, exporturile bazate mai degraba pe materii prime, cu o singura exceptie notabila, Loganul, fluxuri financiare externe speculative si afacerile imobiliare.

Aceste resurse se termina sau sunt nesigure, privatizarea se incheie la un moment dat, iar economia romaneasca, particica a economiei mondiale, nu evolueaza liniar. Evolueaza in V in dublu V, in triplu V, nimeni nu mai stie. Cand duduie, cand bubuie. Acum se intampla ca mai degraba bubuie.

Ce s-a intamplat cu resursele singulare de finantare pentru Romania?

O parte au fost furate, alta parte s-a dus in mita electorala, cu care partidele au castigat alegerile. Sau au crezut ca le vor castiga. Nu s-au dus in infrastructura, in autostrazi, in educatie, sanatate, investitii in turism si agricultura, care ar fi atras investitorii straini, nu s-au constituit in rezerve pentru eventuale calamitati naturale.

De unde concluzia asta?

Daca studiem declaratiile de avere ale unor demnitari sau ale clientelei importante, aflata in siajul partidelor, gasim oameni care lucreaza de o viata ca bugetari si au, totusi, averi si venituri impresionante. Prin cumuluri de functii, prin Consilii de Administratie, prin intermedieri si lobby pentru afaceri cu statul. Oricum, ce scriu in declaratiile de avere reprezinta varful aisbergului.

Dl Dinu Patriciu a declarat ca in Elvetia romanii au depozitat 18 miliarde de euro, iar nivelul relatiilor si informatiilor domniei sale ne face sa credem ca stie ce spune.

Explozia de masini de lux si vile aparute aproape peste noapte incheie demonstratia.

Mita electorala este demonstrata de cresterea absolut irationala a salariilor (s-au dublat) si a pensiilor (s-au triplat), in perioada 2005-2008. Bazata pe o crestere conjuncturala a PIB-ului, nu pe produse si servicii vandabile, cu valoare adaugata mare. Nu pe cresterea productivitatii, cum ar fi fost normal. Doar pe dorinta politicienilor aflati la putere, in special PNL si PSD, de a castiga alegerile cu mita electorala, prin vinderea iluziei statului social. Il regretam acum pe Mihai Tanasescu care a tinut in frau poftele politicienilor si a mentinut echilibrele macroeconomice ale economiei.

Macar de ne-ar fi dat o mita unica. Adica, stimati electori, cu ocazia alegerilor va oferim la fiecare o mita in valoare de x lei, sa ne votati. Era mai cinstit, nu sa angajeze bugetul de stat pentru urmatorii ani.

Pentru a fi coliva cat mai mare, guvernantii au angajat in plus cateva sute de mii de persoane in sistemul bugetar, pentru a satisface clientela politica si rudele ei, pana la gradul n.

Predictibilitatea in evolutia economiei se aseamana cu prezicerea cutremurelor sau a vulcanului din Islanda. S-au pacalit si experti cu pretentii, cei de la FMI, Banca Mondiala, Uniunea Europeana. Ultimii sunt confruntati cu slabirea monedei euro, de care nu stiau nimic acum cateva saptamani.

Expertii FMI ne-au schimbat prognoza de crestere a PIB-ului de cateva ori: ba 1,2, ba 0,8, ba zero sau chiar o noua contractie.

Si a venit trezirea

S-a terminat cu privatizarea mostenirii. Ultima perla a coroanei, BCR, a produs 3 miliarde de euro, despre care dl Tariceanu zice ca sunt in trezoreria tarii. Dl Boc declara ca i-a cautat cu lumanarea, cu lanterna, cu caini de vanatoare si nu-i gaseste. Umor, umor, da negru.

S-au dus si banii trimisi in tara de la romani. Ca nu prea mai au de lucru. In Spania, somajul a ajuns la 20% si cere ajutor international. Italia are si ea datorii, probabil va intra in plutonul deschis de greci.

Odata cu economia mondiala s-a prabusit si economia noastra. Ca e indisolubil legata de aceasta prin operatiuni de import-export, prin sistemul financiar bancar, prin companiile multinationale care au filiale si la noi.

Sa ai pretentia ca actualul Guvern sau oricare altul, sa faca din economie bici, care sa mai si pocneasca, e o naivitate, n-o cred nici copiii. Doar PSD si PNL o vand ca lozinca politicianista.

Da, dar pensiile triplate si salariile dublate au ramas tot umflate, asa cum le-a lasat Tariceanu.

De asta actualii guvernanti spun bugetarilor si pensionarilor: dati mita inapoi. Acestia declara: nu vrem. Chiar daca nu au votat mituitorii. Vor sa-si pastreze pensiile si slujbele cu salarii mari, desi fara sustinere in economia reala.

Mitingul recent si pozitiile sindicatelor din ultimele zile ne arata ca, totusi, lumea intelege situatia in care ne aflam. Ca am trait in ultimii 4-5 ani mai bine decat ne-ar permite eficienta si productivitatea muncii. Folosind in consum banii din privatizari si din umflarea conjucturala a PIB-ului.

Acum suntem saraci lipiti si datori zeci de miliarde, imprumutati pentru a mentine nivelul pensiilor si salariilor in ultimii doi ani.

Doamne fereste de un cutremur sau inundatii catastrofale, nu avem cu ce sa le facem fata.

Asa minte, asa soarta. N-au vrut sa dirijeze banii spre investitii in infrastructura si crestere economica. Ni i-au dat sa-i papam pe toti, in schimbul votului. Noi am cazut in cursa, am fost fericiti, dar ne-am pacalit tot pe noi.

Momentul adevarului vine intotdeauna. Si a venit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sindicaliștii din sport pichetează sediul Ministerului Muncii. Nemulțumirile lor: "25% pentru performanță, 0% pentru ignoranță!"
Sindicaliștii din sport pichetează sediul Ministerului Muncii. Nemulțumirile lor: "25% pentru performanță, 0% pentru ignoranță!"
Sindicatul Național Sport și Tineret a anunțat luni, 22 aprilie, că va picheta marți Ministerul Muncii. Mitingul vine în contextul unui protest care durează deja de o lună, iar...
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
#proteste Bucuresti, #proteste sindicate, #manifestari Piata Victoriei, #reduceri salarii bugetari , #proteste