Organizatiile feministe ies in strada pentru eliminarea violului din Legea medierii

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 16:18
2071 citiri
Organizatiile feministe ies in strada pentru eliminarea violului din Legea medierii

Organizatiile pentru drepturile femeilor organizeaza, vineri, un protest in cadrul caruia vor sa traga un semnal de alarma in legatura cu Legea medierii, care urmeaza sa intre in vigoare incepand cu 1 februarie.

Una dintre prevederile acestei legi este aceea potrivit careia victima unui viol este obligata, inainte de ajunge in sala de judecata, sa participe la o sedinta de informare legata de posibilitatea medierii intre ea si violator.

Protestul organizat de organizatiile pentru drepturile femeilor va avea loc in Piata Sfantul Anton din Bucuresti, intre orele 18.00 si 19.30. Organizatori sunt Asociatia FRONT, Centrul FILIA, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Asociatia Transcena si Grupul de Interventii Feministe.

Viol cu mediere - Sunteti de acord? - Sondaj Ziare.com

Mihaela Sasarman, presedinta Asociatiei Transcena, a declarat, pentru Ziare.com, ca participantele la protest vor organiza un spectacol care se doreste a fi "un contrapunct intre cum arata si cum se simte victima unui viol si ce ne spune legea despre ea". Spectacolul va fi organizat cu ajutorul unor actori, ne-a mai dezvaluit doamna Sasarman.

"Cerem eliminarea violului din Legea Medierii. Medierea nu face decat sa perpetueze mentalitatea ca aceste fapte nu sunt atat de grave, ca se poate cadea la pace cu agresorul, ca agresorul isi poate cumpara libertatea si poate continua sa agreseze nestingherit", se afirma intr-un comunicat al organizatorilor.

Legea Medierii (115/2012), adoptata anul trecut la initiativa deputatei liberale Alina Gorghiu, prevede obligativitatea partilor de a asista la o sedinta de informare asupra "avantajelor medierii" inainte de judecarea cauzei in fata instantei.

ONG-urile considera ca medierea poate fi un instrument pentru rezolvarea anumitor tipuri de conflicte, dar ca in mod categoric nu reprezinta o solutie acceptabila cand vine vorba de viol intrucat denota permisivitate fata de o fapta penala grava si creeaza violatorului conditii legale pentru a scapa de pedeapsa. Mai mult, conduce la situatia in care victima este obligata sa retraiasca oroarea violului.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...