Piata Universitatii: Protest fata de exploatarea gazelor de sist

Vineri, 30 Martie 2012, ora 14:01
2829 citiri
Piata Universitatii: Protest fata de exploatarea gazelor de sist
Foto: Arhiva

O manifestatie impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica de catre compania Chevron, in patru perimetre raspandite pe teritoriul tarii, a fost anuntata, vineri, in Piata Universitatii, intre orele 17.00 si 22.00.

Initiativa apartine unui grup de locuitori ai Capitalei, care a invitat ONG-urile care militeaza pentru protectia mediului si cetatenii sa participe la protest.

Extractia gazelor de sist, un pericol la adresa sanatatii

"Consideram ca asemenea decizii nu trebuie luate fara ca publicul sa fie consultat si fara ca Romania sa dispuna de o legislatie in acest domeniu, dar mai ales in lipsa unui raport de mediu.

Principalele riscuri pe care le implica aplicarea tehnologiei prin fractionare hidraulica sunt scoaterea din circuitul agricol a unor terenuri, riscul de contaminare a terenurilor, poluarea sonora, utilizarea a milioane de metri cubi de apa pentru fiecare foraj.

Precedentele din SUA si alte state arata ca apa freatica si sursele de apa potabila sunt in pericol de contaminare, ca exista un risc seismic asociat, ca se produce mobilizarea unor substante radioactive, a metanului si a altor substante cu efect de gaze de sera", a declarat initiatorul protestului din Piata Universitatii, Sorina Georgiana Gheorghe.

Principala nemultumire a protestatarilor este legata de primirea avizului de exploatare de catre compania americana Chevron a perimetrului din Dobrogea (Adamclisi, Costinesti si Vama Veche), in suprafata totala de aproximativ 300.000 de hectare.

In 22 martie 2012, peste 4.000 de locuitorii din Barlad au protestat la adresa exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica de catre Chevron. In Bucuresti a avut loc, de asemenea, un mars de protest la care au participat peste 100 de oameni.

Gazele de sist: Joc de interese sau sansa pentru Romania? - Interviu

Guvernul roman a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune de explorare-dezvoltare-exploatare in trei perimetre din Dobrogea, pentru compania Chevron Romania, potrivit unor hotarari publicate miercuri in Monitorul Oficial.

Cele trei acorduri intre Chevron si Autoritatea Nationala pentru Resurse Minerale, aprobate in sedinta de guvern din 20 martie, se refera la perimetrele EX 18-Vama Veche, EX-19 Adamclisi si EX-17 Costinesti.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#protest gaze sist Piata Universitatii, #exploatare gaze sist, #explorare gaze sist , #proteste